Kolejna
wiosenna zupa, którą uwielbiamy. Gdy tylko świeży szczaw pojawi się na kupuję
od razu dwa pęczki i przygotowuję zupę szczawiową.
Oprócz
rosołu, jest to jedna z ulubionych zup mojego mężczyzny, więc bardzo pojawia
się na naszym stole, nawet poza sezonem. Wtedy kupujemy słoiczki z gotowym
szczawiem J
Według mnie, zupa przygotowana ze świeżych listków
szczawiu jest o wiele lepsza. A poza tym robi się ją ekspresowo. I nie wymaga
długiego gotowania.
Zupa szczawiowa
Składniki:
- 2 pęczki szczawiu
- 3 łyżki masła
- 2 domowe bulionetki
- mąka
- śmietana
- koperek
- sól
- pieprz
- cukier
Opcjonalnie: maggi
Liście
szczawiu dokładnie myjemy, aby usunąć piasek i zanieczyszczenia. Suszymy. Ja do
tego celu użyłam wirówki do sałaty.
Ja
osobiście do robienia zupy szczawiowej używam jedynie liści, łodyżki odcinam i
wyrzucam. Na tym etapie możemy odciąć od każdego listka łodyżkę (trochę z tym zejdzie:), albo pominąć tą czynność i przejść do szatkowania całości.
W
garnku, w którym będziemy gotować zupę roztapiamy masło. Wrzucamy posiekany
szczaw i często mieszamy aż do znacznej redukcji objętości szczawiu.
Dolewamy
wodę, domowe bulionetki i gotujemy na małych ogniu ok. 20 minut.
Po tym czasie
zupę zagęszczamy mąką. Ilość w
zależności od ilość zupy (ja użyłam 2 łyżki). Mąkę wsypujemy do szklanki i
zalewamy niewielką ilością wody. Dokładnie rozprowadzamy po czym dolewamy do
garnka z zupą. Dokładnie mieszamy.
Śmietanę
(ilość wedle uznania) przekładamy do szklanki i wlewamy kilka łyżek gorącej
zupy. Dokładnie rozprowadzamy i dodajemy do garnka z zupą. Dokładnie mieszamy.
Doprawiamy
solą, pieprzem i odrobiną cukru do smaku. Opcjonalnie możemy doprawić naszą
zupę przyprawą maggi.
Podanie:
Zupę
podajemy z ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo.
Możemy
również ugotować ziemniaki i podać je z cebulką, przesmażonym boczkiem lub
słoniną jako dodatek do zupy.
Voilà! Smacznego,
Weronika
Komentarze
Prześlij komentarz