Jak
zrobić coś na szybko, z prostych składników, co będzie smakować przepysznie, a
do tego będzie ładnie wyglądać na talerzu? :)
Mam
dla Was odpowiedź: przygotować czarny makaron! Wygląda naprawdę ciekawie, do tego
fajnie kontrastuje z białym, śmietanowym sosem, a jego dopełnieniem jest łosoś. Prosto, szybko i smacznie. Czego chcieć więcej? :)
Ja
ostatnio odwiedziłam Lidla i tam właśnie wpadł mi w oko czarny makaron. Jeśli nie mamy możliwości kupna takiego makaronu, zawsze możemy kupić czarny barwnik i dodać go do zagniatanego ciasta.
Ja od
dziś zaczynam polować na sepię - czyli czarny barwnik otrzymywany z atramentu
mątwy J
Może nie brzmi apetycznie, ale jaki fajny daje efekt ! Gdyby ktoś wiedzial, gdzie w Warszawie można go kupić, byłabym wdzieczna za informację!
Czarny makaron z sosem śmietanowym i grillowanym łososiem
Składniki:
- 250 g czarnego
makaronu barwionego sepią
- filet z
łososia ze skórą (ok 300 g)
- pieprz pomarańczowy
lub cytrynowy
- sól
- ¼ cytryny lub limonki
Na sos:
- 2 małe szalotki
- 1 małe opakowanie
śmietany 18%
- 1-2 ząbki czosnku
- sól
- biały pieprz
- olej kokosowy
Przygotowanie sosu:
Szalotkę
kroimy w drobną kostkę.
W
rondelku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy szalotkę i smażymy na małym
ogniu kilka minut - uważając aby jej nie przypalić - ma się jedynie zeszklić.
Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy, po czym
dolewamy śmietanę i wszystko razem mieszamy. Gotujemy na niedużym ogniu kilka minut. Często
mieszeszamy i czekamy, aż sos nieco zgęstnieje. Solimy i pieprzymy do smaku. Ostawiamy na bok.
(Jeśli nie lubicie kawałków cebulki w sosie albo w ogóle preferujecie jednorodne sosy - polecam Wam zblendowanie sosu :)
(Jeśli nie lubicie kawałków cebulki w sosie albo w ogóle preferujecie jednorodne sosy - polecam Wam zblendowanie sosu :)
Przygotowanie ryby:
Patelnię
grillową lub grill rozgrzewamy.
Filet
myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Posypujemy pieprzem pomarańczowym (lub
cytrynowym) i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rybę solimy i smażymy z obu stron, zaczynając od strony skóry. Smażymy krótko (ok. 3-4 min) z każdej strony, przy
czym stronę bez skóry smażymy nieco krócej.
Gdy
ryba będzie gotowa zdejmujemy ją z patelni i delikatnie ściągamy skórę (powinna
łatwo odchodzić) . Łososia kroimy w sporą kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.
Jeśli
mamy gotowy czarny makaron - przygotowujemy go według przepisu na opakowaniu i odcedzamy (u mnie przygotowanie polegało na wrzuceniu na wrzątek i gotowaniu
ok. 4 min.)
Zawsze
możemy zagnieść własny, domowy makaron dodając do niego sepię (Przepis na domowy makaron znajdziecie klikając >tu<)
Podanie:
Podajemy
na ciepło.
Na
talerz wykładamy makaron, polewamy sosem, a na wierzchu układamy kawałki
łososia. Możemy posypać natką pietruszki.
Voilà! Smacznego,
Weronika
Komentarze
Prześlij komentarz