Prosty
przepis na domowy makaron. Zrobienie go nie zajmuje pół dnia a ja zdecydowanie
wole takie kluseczki, niż te kupione w sklepie czy markecie. Dodatkowo, gdy ma
się maszynkę do robienia makaronu, jego zrobienie ogranicza się praktycznie do
zagniecenia ciasta, kręcenia korbką, ugotowania i odcedzenia :)
Polecam
Wam domowe makarony, w różnych kształtach, zrobione z różnego rodzaju mąki z
dodatkami np. sokiem z buraków czy kurkumą.
A
kto z nas nie lubi domowego makaronu? Od razu przypomina się smak dzieciństwa: niedziela, świeżo ugotowany makaron ze śmietaną i cukrem.. ah!
Makaron domowy
Składniki:
-3
szklanki mąki
-1
duże jajko (u mnie podwójne)
-3/4
szklanki wody
-szczypta
soli
Dodatkowo:
mąka do posypywania ciasta
Z
podanych składników zagniatamy ciasto. Powinno być ono elastyczne, ale dość
twarde.
Uwaga:
wodę dodajemy powoli, w zależności od potrzeb. Być może będziecie mieli
mniejsze jajko niż ja i do zagniecenia ciasta będzie potrzeba trochę więcej
wody :)
Do
zrobienia makaronu użyłam prezentu od teściowej – cudownej maszynki do robienia
makaronu. Dzięki niej nie musiałam wałkować ciasta na cienkie płaty, ponieważ
ma ona wbudowane wałki, z możliwością regulacji grubości wałkowania. Maszynka w
zestawie miała również dodatkową nakładkę, dzięki której mogłam zrobić dwa
rodzaje makaronu, cienkie niteczki oraz grubsze wstążki (fettuccine).
Jeśli
nie macie maszynki:
Kulę
ciasta dzielimy na 2-3 części. Każdą z części rozwałkowujemy na cienki placek (podsypujemy
mąką, aby ciasto nie przywarło do blatu).
Rozwałkowany
płat ciasta smarujemy obficie mąką – zapobiegnie to sklejaniu makaronu. Ciasto
rolujemy w „roladę” i zaczynamy krojenie. Kroimy w jak najcieńsze paseczki
uważając by nie zgnieść rulonu.
Gdy
skończymy, posypujemy wstążki makaronu mąką – aby się nie posklejały. Czynność powtarzamy
do wykorzystania całości ciasta.
W
dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i odrobiną oleju. Wrzucamy
partiami wstążki makaronu. Od wypłynięcia gotujemy kilka minut – w zależności
od grubości naszego makaronu. Niestety musimy próbować :) Np. moje cienkie niteczki gotowały się 2 minuty.
Gotowy
makaron odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Domowy
makaron możemy używać dosłownie do wszystkiego – do zup, sosów, dań na gorąco
czy sałatek. Dobór mąki również jest
dowolny. Ja użyłam pszennej, ale spokojnie można użyć każdy inny rodzaj.
Oto propozycja wykorzystania makaronu: Rosół z bażanta z domowym makaronem. Przepis na rosół znajdziesz tu.
Voilà! Smacznego,
Weronika
Komentarze
Prześlij komentarz