Tak
wiem, danie to może nie należy do tzw. zdrowego jedzenia, ale z pewnością jest
bardzo smaczne i sycące.
Od
mojego mężczyzny dostaje za każdym razem 10/10 punktów :)
Duszona wołowina, kluski śląskie i modra kapusta
Składniki:
Na bitki wołowe:
Składniki:
Na bitki wołowe:
- ok. 80 dag łopatki
wołowej
- 4 szalotki (lub 1
duża cebula)
- 2 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 3- 4 łyżki mąki
- kilka kropel tabasco
- olej
- pieprz
- sól
Na kluski śląskie (ok.
20 sztuk):
- 10 szt. ziemniaków
- mąka ziemniaczana
Na modrą kapustę:
- pół główki czerwonej
kapusty (ok. 450 g)
- boczek wędzony (ok.
90 g)
-1 duża cebula
- 3 łyżki octu
- łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Przygotowanie mięsa i
sosu:
Szalotkę
(lub cebulę) drobno kroimy i szklimy na oleju. Dorzucamy przeciśnięty przez
praskę czosnek i całość chwilę smażymy. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do
miseczki.
Mięso
myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Koimy na kotlety, następnie każdy
kawałek rozbijamy dość cienko tłuczkiem. Pieprzymy z obu stron (nie solimy!) i
obtaczamy w mące.
Smażymy z dwóch stron do zarumienienia. Czynność powtarzamy
do obsmażenia wszystkich kawałków mięsa.
Na
patelnię, na której smażyło się mięso przekładamy z powrotem zeszkloną cebulkę
i czosnek, chwilę smażymy, po czym dodajemy mięso i delikatnie mieszamy.
Wlewamy wodę, tak, aby zakryła mięso. Dorzucamy liście laurowe i ziele
angielskie. Przykrywamy i dusimy na
wolnym ogniu ok. 2 godzin.
W
czasie gotowania woda będzie parować i sos będzie się redukować, dlatego też
należy w miarę potrzeby dolewać wody i uważać, aby sos się nie przypalił. Pod
koniec gotowania wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Potrawę solimy,
pieprzymy i dodajemy odrobinę tabasco.
Przygotowanie kapusty:
Kapustę
szatkujemy dość cienko. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do
miękkości. Czas gotowania zależy od grubości kawałków, ale myślę ze powinno to
zająć ok. 20 - 30 minut.
W
czasie gotowania kapusty, kroimy boczek i cebulę w drobną kostkę.
Na patelni
podsmażamy boczek. Czekamy aż się zarumieni i wytopi się z niego tłuszcz.
Dorzucamy cebulę i całość smażymy, aż cebula się zeszkli. Odstawiamy na bok.
Gdy
kapusta będzie miękka – odcedzamy ją i wrzucamy ponownie do garnka. Wlewamy
ocet, mieszamy i delektujemy się zmianą barwy kapusty :) Dorzucamy boczek z
cebulą i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy cukier oraz solimy i pieprzymy
do smaku.
Przygotowanie klusków
śląskich:
Ziemniaki
gotujemy jak zwykle. Odcedzamy i studzimy.
Gdy
przestygną przeciskamy je przez praskę. Ugniatamy
na zwartą i równą masę, po czym dzielimy ją na 4 części. Jedną z nich wyjmujemy
i uzupełniamy mąką ziemniaczaną.
Dorzucamy z powrotem zabraną część ziemniaków
i dokładnie zagniatamy elastyczne ciasto.
Urywamy kawałki masy, formujemy w
dłoniach kulki po czym w każdej z nich robimy wgłębienie palcem lub końcówką
drewnianej łyżki.
W
dużym garnku zagotowujemy wodę. Solimy i wrzucamy partiami kluski. Czekamy aż
wypłyną, po czym gotujemy je jeszcze ok. 3 minut. Odcedzamy.
Kluski
najlepiej gotować tuż przed podaniem.
Podanie:
Jak
widać na zdjęciu :)
PS
Do gotującego się sosu można na początku dodać rozgniecione ziarna jałowca. Sos
wówczas ma bardzo interesujący smak.
Voilà! Smacznego,
Weronika
Jestem z Ciebie dumna
OdpowiedzUsuńDziękuję, ale mogę wiedzieć czemu ?:)
Usuń