Nie wiecie co zrobić z resztkami jedzenia po Świętach, imprezach
czy po obiedzie? Zapraszam więc do przeczytania kilku propozycji!
Święta
minęły mi bardzo szybko. Zdecydowanie szybciej niż przygotowania do nich. Stół
aż uginał się od różnego rodzaju potraw: sałatek, pieczeni, wędlin, kiełbasy,
jajek itd…
Moje
odwieczne pytanie po każdych Świętach brzmi: co ja z tym wszystkim zrobię?!
Sukcesywnie
wymyślam coraz to nowsze zastosowania przygotowanych potraw, aby nie marnować
jedzenia.
Ze
wszystkich pieczeni możemy przygotować na przykład farsz do krokietów,
pierożków (przepis znajdziecie np TU), uszek czy pyz z mięsem. Wystarczy wszystkie resztki pieczeni zmielić
w maszynce i dodać np. ugotowaną kiszoną kapustę czy grzyby. Samo zmielone
mięso możemy włożyć do zamrażarki i użyć, kiedy będziemy mieli na to ochotę ;)
Ze
zmielonych
pieczeni możemy również przygotować mięsny kisz (quiche), tartę, roladę
czy kotleciki.
Z
resztek pieczeni, kiełbasy i wędlin możemy przygotować sos.
Pieczarkowy, grzybowy, pomidorowy, jaki chcemy. Po prostu dodajemy do niego
pokrojone w kostkę mięso i podajemy na ciepło np. z kaszą, ryżem albo makaronem.
Kawałki
mięsa możemy dodać także do naszej ulubionej pizzy.
Z
resztek
pieczeni, kiełbasy, wędlin i warzyw możemy także przygotować pyszne
sałatki. Mięso i dowolne warzywa łączymy z mieszanką sałat, polewamy sosem i
mamy gotowy posiłek. Idealny na szybki lunch do pracy!
Z
tych samych resztek możemy również przygotować frittatę, czyli omlet z jajek z
dowolnymi dodatkami. Przepis podstawowy na frittatę znajdziecie TU.
Z
kiełbasy
i wędlin możemy przygotować leczo. Dodatkowo możemy wzbogacić je o
warzywa, które zalegają w zakamarkach naszej lodówki. Szkoda przecież, żeby się
zmarnowały.
Z
wyschniętego
pieczywa zawsze możemy zrobić bułkę tartą. Bułki możemy np. namoczyć i
dodać do kotletów mielonych. Jeśli ktoś woli, może również nakarmić pieczywem ptaszki :)
Z
pozostałych po Świętach owoców możemy zrobić zdrowe
koktajle. Wystarczy owoce zmiksować z maślanką, kefirem, jogurtem czy mlekiem i
cieszyć się pysznym napojem. Do koktajlu możemy dołożyć niewykorzystane warzywa, np.
sałatę czy seler naciowy i wtedy mamy cudowny, zdrowy detoks po
świątecznym przejedzeniu.
Gdy
zostanie nam np. kawałek zeschniętej babki, możemy wykorzystać ją jako bazę do
deseru. Wystarczy rozkruszyć ją na dnie salaterki/pucharka, dodać kawałki galaretki,
owoców i bitą śmietanę. Pyszny deser gotowy!
Mam
nadzieję, że te rady na wykorzystanie resztek ze Świąt czy innych imprez
przydadzą się także Wam. Ja swoje pomysły zbieram i zapisuję, ponieważ
inspiracji jak zwykle jest wiele i nigdy za mało. Jeśli macie swoje sprawdzone sposoby na
wykorzystanie resztek i różnych produktów dajcie znać w komentarzach! Być może
ktoś inny też z nich również skorzysta :)
Smacznego
i owocnych inspiracji!
Weronika
Komentarze
Prześlij komentarz