wtorek, 4 marca 2014

Pierogi z mięsem z bażanta i kapustą

 

Jak wspomniałam wcześniej, w naszej kuchni zazwyczaj nic się nie marnuje J Uwielbiamy przerabiać tzw. resztki na różnego rodzaju placuszki, omlety czy krokiety. 

Dzisiaj postanowiłam przedstawić Wam prosty sposób na to jak wykorzystać mięso, które zostało nam z gotowania rosołu. Chwila zastanowienia i w mojej głowie pojawił się pomysł: pierożki! 

A więc oto one: pierożki z mięsem z bażanta i kapustą. Pycha! 



Pierogi z mięsem z bażanta i kapustą 
Składniki:
Na farsz:
- mięso z 1 bażanta (ugotowane, z rosołu)
- warzywa z rosołu (marchewka, pietruszka, seler)
- ½ kg kapusty kiszonej
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- kilka suszonych grzybków
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- koperek
- pietruszka
- 2 łyżki mąki
- olej lub masło
- koperek
- pietruszka
- ewentualnie: maggi

Na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- ok. ½ - ¾ szklanki letniej wody
- szczypta soli

Przygotowanie farszu:
Kapustę kiszoną próbujemy. Jeśli jest bardzo kwaśna – płuczemy ją pod wodą po czym dokładnie odciskamy.
Jeśli nie jest kwaśna – po prostu odciskamy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i pokruszone suszone grzybki. Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości kapusty – ok. 45 – 60 min.


Po tym czasie kapustę odcedzamy, studzimy. Liście laurowe i ziele angielskie wyrzucamy. Kapustę i grzybki dokładnie odciskamy.

Mięso z rosołu oddzielamy od kości i przekładamy do miski. Dokładamy warzywa które również gotowały się w rosole, i dodatkowo 1 obraną cebulę, ząbek czosnku i ugotowaną, odciśniętą kapustę.


 Wszystko mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Dosypujemy koperek i pietruszkę, mieszamy.


Na patelni robimy zasmażkę. Rozgrzewamy masło lub olej i dodajemy 2 czubate łyżki mąki. Mieszamy i smażymy ok. 1-2 minut, uważając aby nie przypalić mąki.
Dodajemy przemielony farsz i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i maggi (opcjonalnie).
Zdejmujemy z ognia, przekładamy do miseczki i chłodzimy.  


W tym czasie przygotowujemy ciasto.

Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli i powoli zaprawiamy z wodą. Wodę dodajemy powoli, w miarę potrzeb. Zagniatamy elastyczne i dość miękkie ciasto.

Gotową kulę ciasta dzielimy na dwie części. Jedną chowamy pod ściereczkę, aby nie wyschła. Drugą rozwałkowujemy na cienki płat, podsypując mąką aby nie przywarła do blatu. Z ciasta wykrawamy np. szklanką kółka.


 Na środku każdego umieszczamy kulkę schłodzonego farszu. 


Zlepiamy brzegi ciasta (można je zwilżyć wodą – będą się lepiej kleić), formując pierożki. Czynność powtarzamy do wykorzystania całości farszu i ciasta.


Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy kilka minut (od wypłynięcia). Czas gotowania zależy od grubości ciasta.

Z podanej porcji wyszło mi dokładnie 33 pierogi.

Podanie:
Jeszcze ciepłe pierogi podałam z masłem pietruszkowym. 



Uwaga:
Do zrobienia pierożków możemy użyć każdego mięsa z rosołu: wołowiny, kurczaka, indyka, cielęciny itp. 

Voilà! Smacznego,
Weronika


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz