Jak
wspomniałam wcześniej, w naszej kuchni zazwyczaj nic się nie marnuje J
Uwielbiamy przerabiać tzw. resztki na różnego rodzaju placuszki, omlety czy
krokiety.
Dzisiaj postanowiłam przedstawić Wam prosty sposób na to jak
wykorzystać mięso, które zostało nam z gotowania rosołu. Chwila zastanowienia i w mojej głowie pojawił się pomysł: pierożki!
A więc oto one: pierożki z mięsem
z bażanta i kapustą. Pycha!
Pierogi z mięsem z bażanta i kapustą
Składniki:
Na farsz:
- mięso z 1 bażanta
(ugotowane, z rosołu)
- warzywa z rosołu
(marchewka, pietruszka, seler)
- ½ kg kapusty kiszonej
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- kilka suszonych
grzybków
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- koperek
- pietruszka
- 2 łyżki mąki
- olej lub masło
- koperek
- pietruszka
- ewentualnie: maggi
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki
- ok. ½ - ¾ szklanki letniej wody
- szczypta soli
Przygotowanie farszu:
Kapustę
kiszoną próbujemy. Jeśli jest bardzo kwaśna – płuczemy ją pod wodą po czym
dokładnie odciskamy.
Jeśli
nie jest kwaśna – po prostu odciskamy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą.
Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie i pokruszone suszone grzybki.
Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości kapusty – ok. 45 – 60 min.
Po
tym czasie kapustę odcedzamy, studzimy. Liście laurowe i ziele angielskie
wyrzucamy. Kapustę i grzybki dokładnie odciskamy.
Mięso
z rosołu oddzielamy od kości i przekładamy do miski. Dokładamy warzywa które
również gotowały się w rosole, i dodatkowo 1 obraną cebulę, ząbek czosnku i
ugotowaną, odciśniętą kapustę.
Wszystko mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Dosypujemy
koperek i pietruszkę, mieszamy.
Na
patelni robimy zasmażkę. Rozgrzewamy masło lub olej i dodajemy 2 czubate łyżki
mąki. Mieszamy i smażymy ok. 1-2 minut, uważając aby nie przypalić mąki.
Dodajemy
przemielony farsz i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i maggi (opcjonalnie).
Zdejmujemy
z ognia, przekładamy do miseczki i chłodzimy.
W
tym czasie przygotowujemy ciasto.
Przygotowanie ciasta:
Mąkę
przesiewamy, dodajemy szczyptę soli i powoli zaprawiamy z wodą. Wodę dodajemy
powoli, w miarę potrzeb. Zagniatamy elastyczne i dość miękkie ciasto.
Gotową kulę
ciasta dzielimy na dwie części. Jedną chowamy pod ściereczkę, aby nie wyschła.
Drugą rozwałkowujemy na cienki płat, podsypując mąką aby nie przywarła do
blatu. Z ciasta wykrawamy np. szklanką kółka.
Na środku każdego umieszczamy kulkę schłodzonego farszu.
Zlepiamy brzegi ciasta (można je zwilżyć wodą – będą się
lepiej kleić), formując pierożki. Czynność powtarzamy do wykorzystania całości farszu i ciasta.
Gotowe
pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy kilka minut (od wypłynięcia).
Czas gotowania zależy od grubości ciasta.
Z podanej
porcji wyszło mi dokładnie 33 pierogi.
Podanie:
Jeszcze
ciepłe pierogi podałam z masłem pietruszkowym.
Uwaga:
Do zrobienia pierożków możemy użyć każdego mięsa z rosołu: wołowiny, kurczaka, indyka, cielęciny itp.
Voilà! Smacznego,
Weronika
Komentarze
Prześlij komentarz