Dziś chciałabym przedstawić Wam przepis na mój ulubiony rosół.
Tak jak wspominałam wcześniej, dzięki temu, że mam w rodzinie myśliwego
(dzięki tato!) mogę delektować się przepysznym smakiem rosołu z bażanta.
Źródło zdjęcia: wikipedia.pl
Bażant ma delikatne mięso bogate w składniki odżywcze. Jest znacznie
zdrowszy od popularnego w naszej kuchni kurczaka. Kiedyś królował na polskich
stołach. Dziś bażant, który zaliczany jest do dziczyzny, jest trudno dostępny,
ale coraz częściej pojawia się w sklepach, więc mam nadzieję że wkrótce powróci
na nasze stoły :)
Rosół z bażanta
Składniki:
- 1 bażant (obrany, podzielony na
kawałki)
- 3 marchewki
- 2 małe pietruszki
- kawałek selera
- liść pora
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 2 ziarna czarnego pieprzu (całe)
- pietruszka
- koperek
- lubczyk
- sól
- pieprz
- przyprawa do zup maggi
Przygotowanie:
Bażanta
dokładnie myjemy po czym wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy.
Gotujemy
kilka minut, czekamy aż na powierzchni wody zbiorą się szumowiny po czym
wylewamy wodę z garczka, a mięso płuczemy. Przekładamy z powrotem do garczka i
zalewamy świeżą wodą. Stawiamy na palniku, zagotowujemy, po czym zmniejszamy
ogień tak, aby rosół lekko pyrkotał. Dorzucamy liście laurowe, ziele
angielskie i ziarna pieprzu.
Rosół
gotujemy ok. 2,5 h. Mniej więcej w połowie czasu dorzucamy obrane warzywa –
marchewkę, pietruszkę, seler oraz wkładamy pora.
Gdy
rosół będzie gotowy przecedzamy go. Liście laurowe i ziele angielskie
wyrzucamy, natomiast mięso i część warzyw odstawiamy na bok (w rosole
zostawiłam tylko połowę marchewki). Jestem zwolennikiem zasady, że nic się w
kuchni nie marnuje, także wszystko wykorzystam :)
Wywar
z bażanta, solimy i pieprzymy do smaku. Doprawiamy maggi i lubczykiem.
Podanie:
Do
mojego rosołu z bażanta zrobiłam domowy makaron (przepis pojawi się niedługo na
blogu). Po jego ugotowaniu, przekładamy go do miseczki, posypujemy natką
pietruszki i koperkiem, po czym zalewamy gorącym rosołem.
Mięso i część warzyw z
rosołu:
Ugotowane
mięso należy oddzielić od kości i chrząstek, a później możemy z niego zrobić co
tylko wpadnie nam do głowy. Możemy zrobić z niego potrawkę i podać
na drugie danie np. z ryżem lub kaszą. Możemy również zmielić mięso i
warzywa w maszynce a następnie
wykorzystać je jako farsz do krokietów, pierożków, uszek czy do zrobienia
pasztecików.
Oczywiście
jeśli ktoś lubi, może pokroić je na kawałki i wrzucić do miseczki z rosołem.
PS
przepis jest uniwersalny, zamiast bażanta możemy użyć kurczaka, indyka czy
mięso wołowe. Jednak rosół z bażanta ma charakterystyczny smak, który mi bardzo
odpowiada.
Voilà! Smacznego,
Weronika
Witam dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńOdnośnie przypraw-gotowa przyprawa Maggi to "sos"którego podstawowym składnikiem powinien być lubczyk.
dziś robię rosół z bażanta, dziękuję za przepis ,zobaczymy co moje dzieci i żonka powiedzą na smak rosołku z makaronem z dziczyzny. Pozdrawiam; Janek
OdpowiedzUsuńdziś robię rosół z bażanta, dziękuję za przepis , zobaczę co powiedzą moje dzieci i żonka na smak rosołu z makaronem .
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ; Janek
Dziękuję, proszę dać znać czy smakował!
UsuńPozdrawiam