Burgery rybne



Bardzo smaczne kotleciki. Fajna alternatywa dla tradycyjnych wołowych hamburgerów :) 



Burgery rybne
Składniki (na 6 burgerów):
- 350 g filetów z dorsza
- ½ bułki (namoczonej i odciśniętej)
- 2 jajka
- 1 szalotka (lub mała cebula)
-1 ząbek czosnku
- kilka gałązek pietruszki
- kilka gałązek koperku
½ łyżeczki skórki otartej z cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- kilka kropel tabasco
- 1 spora łyżeczka musztardy Dijon
- bułka tarta
- mąka
- olej
- sól
- pieprz


Przygotowanie:
Szalotkę (lub cebulkę) drobno siekamy, wrzucamy na patelnię szklimy. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, chwilę razem smażymy. Odstawiamy na bok.

Pietruszkę i koperek siekamy drobno.

Filety z dorsza myjemy i osuszamy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Do rybnej masy wbijamy 1 jajko, dodajemy odciśniętą bułkę, posiekaną natkę pietruszki i koperek, skórkę i sok z cytryny, tabasco, musztardę. Dorzucamy przesmażoną cebulkę i czosnek. Solimy i pieprzymy. Wyrabiamy dokładnie masę. Jeśli jest ona za luźna, możemy dodać bułkę tartą. Masa na burgery musi być zwarta, aby można było z łatwością formować kotleciki.


Formujemy w dłoniach burgery, obtaczamy je w mące, następnie w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na rumiano.



Podanie:
Burgery możemy podać jako samodzielne danie np. ze śmietaną i surówką. Możemy z nich również zrobić smaczne kanapki. Rybne kotleciki należy umieścić w pełnoziarnistej bułce, z dodatkiem ulubionych warzyw i sosem majonezowym. 


Voilà! Smacznego,
Weronika

Komentarze