Bardzo smaczne kotleciki. Fajna alternatywa dla tradycyjnych wołowych hamburgerów :)
Burgery rybne
Składniki (na 6 burgerów):
- 350 g filetów z dorsza
- ½ bułki (namoczonej i
odciśniętej)
- 2 jajka
- 1 szalotka (lub mała cebula)
-1 ząbek czosnku
- kilka gałązek pietruszki
- kilka gałązek koperku
- ½ łyżeczki skórki otartej
z cytryny
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- kilka kropel tabasco
- 1 spora łyżeczka musztardy Dijon
- bułka tarta
- mąka
- olej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Szalotkę
(lub cebulkę) drobno siekamy, wrzucamy na patelnię szklimy. Dorzucamy
przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, chwilę razem smażymy. Odstawiamy na
bok.
Pietruszkę
i koperek siekamy drobno.
Filety
z dorsza myjemy i osuszamy. Mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Do rybnej
masy wbijamy 1 jajko, dodajemy odciśniętą bułkę, posiekaną natkę pietruszki i
koperek, skórkę i sok z cytryny, tabasco, musztardę. Dorzucamy przesmażoną
cebulkę i czosnek. Solimy i pieprzymy. Wyrabiamy dokładnie masę. Jeśli jest ona
za luźna, możemy dodać bułkę tartą. Masa na burgery musi być zwarta, aby można
było z łatwością formować kotleciki.
Formujemy
w dłoniach burgery, obtaczamy je w mące, następnie w rozbełtanym jajku i bułce
tartej. Smażymy z obu stron na rumiano.
Podanie:
Burgery
możemy podać jako samodzielne danie np. ze śmietaną i surówką. Możemy z nich
również zrobić smaczne kanapki. Rybne kotleciki należy umieścić w
pełnoziarnistej bułce, z dodatkiem ulubionych warzyw i sosem majonezowym.
Voilà! Smacznego,
Weronika
Komentarze
Prześlij komentarz