wtorek, 11 lutego 2014

Klopsiki nadziewane suszonymi śliwkami z korzennym sosem i karmelizowaną marchewką




Oryginalny przepis pochodzi z książki Rewolucja na talerzu, autorstwa Agaty Ziemnickiej i Olgi Kwiecińskiej- Kaplińskiej (2012). Panie prowadziły program pod tą samą nazwą w TVN Style, pokazując jak tradycyjne potrawy można zmienić na ich mniej kaloryczne i zdrowsze wersje. Bardzo fajna książka zawierająca proste przepisy z łatwo dostępnych składników.

Rewolucja na talerzu
Agata Ziemnicka i Olga Kwiecińska-Kaplińska
Wydawnictwo Literackie 2012
Cena: 34,90 zł

W mojej wersji przepis Pani Agaty i Olgi został trochę zmieniony. Jeśli ktoś lubi przyprawy korzenne i potrawy na słodko to przepis idealny dla niego :)



Klopsiki nadziewane suszonymi śliwkami z korzennym sosem i karmelizowaną marchewką
Składniki na klopsiki:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- kilkanaście sztuk suszonych śliwek (w oryginale wędzonych, niestety nie miałam takich w domu)
- 1,5 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy
- 1 porządna  łyżka przyprawy do piernika
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek lub olej

Składniki na sos:
- 750 ml wody
- sok wyciśnięty z ¾ pomarańczy
- 1 laska cynamonu
- 5 ziaren kardamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 1,5 łyżki miodu
- szczypta soli

Składniki na karmelizowaną marchewkę:
- 5 marchewek
- 1 płaska łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- sól
- pieprz
- opcjonalne: 1 łyżeczka octu balsamicznego


Przygotowujemy klopsiki:
Mieszamy mięso z sokiem z pomarańczy, przyprawą do piernika, pieprzem cayenne, skórką z cytryny i pomarańczy. Solimy i pieprzymy do smaku. Mięso dokładnie wyrabiamy, do połączenia się wszystkich składników.  
Bierzemy kawałek mięsa formujemy płaskiego klopsika i nadziewamy go suszoną śliwką (lub cząstką śliwki jeśli są one wyjątkowo duże). Zlepiamy brzegi mięsa i formujemy w dłoniach klopsika. Czynność powtarzamy do wykorzystania całości mięsa.




Na lekko posmarowanej oliwą z oliwek lub olejem patelni klopsiki smażymy z dwóch stron do zarumienienia. Patelnię odstawiamy na bok i przygotowujemy sos.



Przygotowujemy sos:
Do małego garnka dodajemy wszystkie składniki sosu: wodę, sok z pomarańczy, laskę cynamonu,  ziarna kardamonu, anyż, miód i sól. Składniki sosu zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i redukujemy sos. 


Gdy widocznie zmniejszy swoją objętość (mniej więcej do połowy) przelewamy na patelnię z klopsikami i gotujemy razem przez ok 15 minut.



Do takiej wersji klopsików idealne pasuje karmelizowana marchewka.

Przygotowanie karmelizowanej marchewki:
Gdy czekamy aż sos odparuje możemy zająć się przygotowaniem marchewki.
Marchew obieramy, kroimy w talarki wrzucamy do garnka. Dodajemy masło i oliwę z oliwek. Całość przez chwilę smażymy na dużym ogniu, do lekkiego zarumienienia.
Zmniejszamy ogień i smażymy pod przykryciem ok. 10 - 15 minut, do miękkości.
Gdy marchewka będzie miękka dodajemy miód i cukier. Mieszamy aż cukier zacznie się karmelizować. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu do smaku. Możemy dodać łyżeczkę octu balsamicznego.

Podanie:
Potrawę możemy podać z ulubionymi dodatkami. Ja zaserwowałam klopsiki z cytrynowym ryżem oraz karmelizowaną marchewką. Idealnie pasuje również kasza pęczak, kuskus czy brązowy ryż. 


Voilà! Smacznego,
Weronika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz