Oryginalny
przepis pochodzi z książki Rewolucja na
talerzu, autorstwa Agaty Ziemnickiej i Olgi Kwiecińskiej- Kaplińskiej (2012).
Panie prowadziły program pod tą samą nazwą w TVN Style, pokazując jak
tradycyjne potrawy można zmienić na ich mniej kaloryczne i zdrowsze wersje. Bardzo fajna książka zawierająca
proste przepisy z łatwo dostępnych składników.
Rewolucja na talerzu
Agata Ziemnicka i Olga Kwiecińska-Kaplińska
Agata Ziemnicka i Olga Kwiecińska-Kaplińska
Wydawnictwo
Literackie 2012
Cena:
34,90 zł
W
mojej wersji przepis Pani Agaty i Olgi został trochę zmieniony. Jeśli ktoś lubi
przyprawy korzenne i potrawy na słodko to przepis idealny dla niego :)
Składniki na klopsiki:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- kilkanaście sztuk suszonych
śliwek (w oryginale wędzonych, niestety nie miałam takich w domu)
- 1,5 łyżki wyciśniętego soku z
pomarańczy
- 1 porządna łyżka przyprawy do piernika
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka skórki otartej z
cytryny
- 1 łyżeczka skórki otartej z
pomarańczy
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek lub olej
Składniki na sos:
- 750 ml wody
- sok wyciśnięty z ¾ pomarańczy
- 1 laska cynamonu
- 5 ziaren kardamonu
- 1 gwiazdka anyżu
- 1,5 łyżki miodu
- szczypta soli
Składniki na karmelizowaną
marchewkę:
- 5 marchewek
- 1 płaska łyżka masła
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- sól
- pieprz
- opcjonalne: 1 łyżeczka octu
balsamicznego
Przygotowujemy klopsiki:
Mieszamy
mięso z sokiem z pomarańczy, przyprawą do piernika, pieprzem cayenne, skórką z
cytryny i pomarańczy. Solimy i pieprzymy do smaku. Mięso dokładnie wyrabiamy,
do połączenia się wszystkich składników.
Bierzemy
kawałek mięsa formujemy płaskiego klopsika i nadziewamy go suszoną śliwką (lub cząstką
śliwki jeśli są one wyjątkowo duże). Zlepiamy brzegi mięsa i formujemy w
dłoniach klopsika. Czynność powtarzamy do wykorzystania całości mięsa.
Na
lekko posmarowanej oliwą z oliwek lub olejem patelni klopsiki smażymy z dwóch
stron do zarumienienia. Patelnię odstawiamy na bok i przygotowujemy sos.
Przygotowujemy sos:
Do
małego garnka dodajemy wszystkie składniki sosu: wodę, sok z pomarańczy, laskę
cynamonu, ziarna kardamonu, anyż, miód i
sól. Składniki sosu zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i redukujemy sos.
Gdy widocznie zmniejszy swoją objętość (mniej więcej do połowy) przelewamy na
patelnię z klopsikami i gotujemy razem przez ok 15 minut.
Do
takiej wersji klopsików idealne pasuje karmelizowana marchewka.
Przygotowanie karmelizowanej
marchewki:
Gdy
czekamy aż sos odparuje możemy zająć się przygotowaniem marchewki.
Marchew
obieramy, kroimy w talarki wrzucamy do garnka. Dodajemy masło i oliwę z oliwek.
Całość przez chwilę smażymy na dużym ogniu, do lekkiego zarumienienia.
Zmniejszamy
ogień i smażymy pod przykryciem ok. 10 - 15 minut, do miękkości.
Gdy
marchewka będzie miękka dodajemy miód i cukier. Mieszamy aż cukier zacznie się
karmelizować. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu do smaku. Możemy dodać łyżeczkę
octu balsamicznego.
Podanie:
Potrawę
możemy podać z ulubionymi dodatkami. Ja zaserwowałam klopsiki z cytrynowym
ryżem oraz karmelizowaną marchewką. Idealnie pasuje również kasza pęczak, kuskus
czy brązowy ryż.
Weronika
Komentarze
Prześlij komentarz