Szybki pomysł na obiad, który zrodził się w mojej głowie po przejrzeniu zawartości lodówki.
Mając gotowe plastry schabu, nie chciałam robić "zwykłych" kotletów schabowych. Pomyślałam, że można zrobić roladki schabowe, trochę podobne do tych, które robiła moja mama z mięsa wołowego czyli tzw. zrazów.
Nie chce konkurować z potrawą mojej mamy, ale za moją propozycją przemawia to, że jest ona gotowa znacznie szybciej niż wspomniane zrazy. Schab rozbija się o wiele łatwiej i wygodniej (nie odpada ręka jak przy wołowinie:), a także to, że mięso nie potrzebuje tak długiego duszenia jak wołowina.
Roladki schabowe
Składniki:
- 3 plastry schabu
- 3 plastry żółtego
sera
- 1 spory ogórek
kiszony (podzielony na ćwiartki)
- 1 duża i 1mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżeczki musztardy
- przyprawa do mięsa (u
mnie do steku)
- 1 łyżka sosu worcesterschire
- 1 płaska łyżka mąki
- sól
- pieprz
- olej
Plus ulubione przyprawy
i zioła – ja dodałam zioła prowansalskie, słodką paprykę, bazylię i oregano.
Przygotowanie:
1
dużą cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy przeciśnięty
przez praskę czosnek i chwilę razem smażymy. Przekładamy do miseczki.
Ogórka
kroimy na 4 części. Małą cebulkę kroimy w grube piórka.
Plastry
schabu rozbijamy na cienkie kotlety. Każdy solimy, pieprzymy i posypujemy
przyprawą do mięsa (z obu stron).
Każdy
płat mięsa smarujemy musztardą (z jednej strony) i następnie kładziemy na niego
1 plaster żółtego sera. Na jednym brzegu umieszczamy ćwiartkę ogórka i
pokrojoną w piórka cebulkę i od tej strony zawijamy roladkę. Aby zabezpieczyć
ją przed rozpadnięciem możemy obwinąć mięso białą nitką.
Na
patelni, na której smażyła się cebula z czosnkiem wlewamy olej i smażymy
roladki z obu stron do zarumienienia.
Wrzucamy przesmażoną wcześniej cebulę z czosnkiem, chwilę razem smażymy, po czym podlewamy wodą. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości (ok. 30 minut).
Wrzucamy przesmażoną wcześniej cebulę z czosnkiem, chwilę razem smażymy, po czym podlewamy wodą. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości (ok. 30 minut).
Po
tym czasie zagęszczamy sos mąką. Do szklanki wlewamy odrobinę wody, dodajemy
mąkę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Wlewamy do sosu i mieszamy.
Dodajemy zioła i przyprawy, sos worcestershire, solimy i pieprzymy do smaku.
Ważne!
Ważne!
Przed
podaniem usuwamy z roladek nitki.!
Podanie:
Roladki
podałam z warzywnymi kulkami kuskus, na które przepis znajdziesz tu.
Voilà! Smacznego,
Weronika
Komentarze
Prześlij komentarz