Przepis bezmięsny :)
Kulki kuskusu idealnie nadają się na przekąskę albo na dodatek do obiadu.
Smażone kulki kuskusu
Składniki (na 12 sztuk):
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1 średnia cebulka
- 2 ząbki czosnku
- ½ sporej czerwonej papryki
- 60 g żółtego sera
- 1 jajko
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- kilka gałązek natki pietruszki
- kilka gałązek koperku
- sól
- pieprz
Cebulę
kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do rondelka i czekamy aż się zeszkli. Dodajemy
przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy razem chwilę, po czym wrzucamy pokrojoną w małą kostkę czerwoną
paprykę. Smażymy razem ok. 5-7 minut. Zdejmujemy z palnika, odstawiamy na bok.
Kuskus
zalewamy wrzącą wodą w proporcji: na 1 szklankę kuskusu potrzebujemy 1 i ¼
szklanki wody. Czekamy kilka minut aż wchłonie wodę i mieszamy. Dodajemy
kurkumę, imbir, poszatkowaną natkę pietruszki i koperek. Dodajemy cebulę z
czosnkiem i papryką. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ser
żółty ścieramy na tarce lub kroimy w drobną kostkę.
Gdy
masa będzie letnia, wbijamy 1 jajko i dodajemy ser. Dokładnie mieszamy.
Na
patelni podgrzewamy olej. Zwilżamy dłonie wodą nabieramy porcję kuskusu i
formujemy kulki, które następnie kładziemy na rozgrzanym oleju. Czynność
powtarzamy do wykorzystania składników.
Kulki
smażymy na średnim ogniu do zarumienienia.
Podanie:
Kulki
z kuskusu możemy podawać same jako przekąskę np. z sosem jogurtowym albo jako
dodatek do dań obiadowych. Możemy też zjeść wszystko od razu bez smażenia i
potraktować kuskus jako sałatkę, tylko wtedy nie wbijamy do masy jajka :)
Weronika
Komentarze
Prześlij komentarz