środa, 19 lutego 2014

Smażone kulki kuskusu



Przepis bezmięsny :) 
Kulki kuskusu idealnie nadają się na przekąskę albo na dodatek do obiadu.


Smażone kulki kuskusu
Składniki (na 12 sztuk):
- 1 szklanka kaszy kuskus
- 1 średnia cebulka
- 2 ząbki czosnku
- ½ sporej czerwonej papryki
- 60 g żółtego sera
- 1 jajko
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- kilka gałązek natki pietruszki
- kilka gałązek koperku
- sól
- pieprz

Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do rondelka i czekamy aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy razem chwilę, po czym wrzucamy pokrojoną w małą kostkę czerwoną paprykę. Smażymy razem ok. 5-7 minut. Zdejmujemy z palnika, odstawiamy na bok.
Kuskus zalewamy wrzącą wodą w proporcji: na 1 szklankę kuskusu potrzebujemy 1 i ¼ szklanki wody. Czekamy kilka minut aż wchłonie wodę i mieszamy. Dodajemy kurkumę, imbir, poszatkowaną natkę pietruszki i koperek. Dodajemy cebulę z czosnkiem i papryką. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ser żółty ścieramy na tarce lub kroimy w drobną kostkę. 
Gdy masa będzie letnia, wbijamy 1 jajko i dodajemy ser. Dokładnie mieszamy.


Na patelni podgrzewamy olej. Zwilżamy dłonie wodą nabieramy porcję kuskusu i formujemy kulki, które następnie kładziemy na rozgrzanym oleju. Czynność powtarzamy do wykorzystania składników.


Kulki smażymy na średnim ogniu do zarumienienia.


Podanie:
Kulki z kuskusu możemy podawać same jako przekąskę np. z sosem jogurtowym albo jako dodatek do dań obiadowych. Możemy też zjeść wszystko od razu bez smażenia i potraktować kuskus jako sałatkę, tylko wtedy nie wbijamy do masy jajka :)

Voilà! Smacznego,
Weronika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz