Alternatywa
dla zwykłych gołąbków z mięsem, ryżem i sosem pomidorowym. Mi takie połączenie
przypadło do gustu :) Smaczny i lekki obiad, który mimo
wszystkich przygotowań nie jest szczególnie trudny do zrobienia.
Gołąbki z włoskiej kapusty z nadzieniem z kaszy gryczanej i grzybów
Składniki (na 16
gołąbków):
- 1 główka włoskiej
kapusty
- ok. 2 szklanki kaszy
gryczanej (u mnie jasnej)
- ok. 2 szklanek
suszonych grzybów (u mnie podgrzybki)
- ½ pęczka pietruszki
- 2 spore cebule
- olej
- maggi
- 1 duże jajko (u mnie
podwójne) lub 2 mniejsze
- 1 domowa bulionetka
(lub kostka rosołowa/grzybowa)
- sól
- pieprz
- tabasco
Na sos:
- 2 łyżki śmietany lub
gęstego jogurtu
- mąka
- sos sojowy
- pieprz
- tabasco lub pieprz
Cayenne
Przygotowujemy farsz:
Grzyby
przekładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na 30 min do
namoczenia.
Po
tym czasie dolewamy ok. 1 szklankę wody, wstawiamy na palnik i gotujemy do
miękkości (u mnie 35 min.)
Po
tym czasie odcedzamy i odciskamy grzyby - nie wylewamy wody z gotowania grzybów!
Ok.
1 - 1.5 szklanki wody z gotowania grzybów będzie nam potrzebne do zalania
gołąbków. Reszta wody posłuży nam jako baza do sosu.
Odciśnięte,
ostudzone grzyby kroimy drobno i wrzucamy do miski, w której będziemy mieszać
farsz.
W
czasie gdy gotują się grzyby w osobnym garnku zagotowujemy wodę. Solimy i
wrzucamy kaszę gryczaną. Gotujemy jak zwykle. Odcedzamy i dorzucamy do
pokrojonych grzybów.
Cebulę
obieramy, kroimy w kostkę. Szklimy na oleju kilka minut. Dorzucamy do farszu,
studzimy.
Gałązki
pietruszki drobno siekamy i dorzucamy do miski z poprzednimi składnikami.
Doprawiamy solą, pieprzem, tabasco. Farsz powinien być wyrazisty w smaku.
Na koniec dodajemy jajko i dokładnie mieszamy.
Przygotowujemy
kapustę:
Obrywamy
zewnętrzne brzydkie liście (nie wyrzucamy ich!). Resztę kapusty musimy obgotować.
Są
na to dwa sposoby:
1. Możemy
wyciąć głąb (środkową część) a następnie całą główkę kapusty włożyć do wrzątku
i gotować. Liście na zewnątrz będą mięknąć i powoli odchodzić od całej główki.
Wtedy odcinamy je i odkładamy do ostygnięcia.
2. Odcinamy pojedyncze liście od całej
główki. W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy na kilka minut (ok. 3-4) pojedyncze
listki kapusty. Odcedzamy i studzimy,
powtarzając czynność do wykorzystania wszystkich liści.
Wybierzcie
sposób, który bardziej Wam odpowiada.
Obgotowanym
i wystudzonym liściom należy wyciąć nerwy - białe zgrubienia, które nie są
smaczne, utrudniają zawijanie gołąbków i wydłużają czas ich duszenia.
Na
każdy liść kapusty nakładamy 1-2 łyżki farszu. Farsz nakładamy u dołu liścia,
tam gdzie wycinaliśmy nerw. Boki liścia zawijamy do środka, po czym rolujemy
gołąbka.
Zewnętrzne
liście, których nie użyliśmy do gołąbków wykorzystujemy do wyłożenia garnka w
którym będziemy dusić gołąbki. Zapobiegnie to ich przypaleniu. Na tych liściach
układamy ściśle gotowe gołąbki.
1
- 1,5 szklanki ciepłej wody z gotowania grzybów przelewamy do miski, dorzucamy
1 domową bulionetkę, dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Zalewamy roztworem
gołąbki. Uzupełniamy zwykłą wodą , aby sięgała ona połowy gołąbków. Wszystko
dusimy na małym ogniu ok. 35-45 min. Należy sprawdzać czy kapusta jest miękka -
wtedy gołąbki są gotowe.
Przygotowanie
sosu:
W
czasie duszenia gołąbków przygotowujemy sos.
Pozostałą
wodę z gotowania grzybów zagotowujemy. W szklance mieszamy mąkę z zimną
wodą. Dodajemy do sosu, dokładnie
mieszamy. Ciężko określić proporcję mąki, ponieważ nie wiem ile wody z
gotowania grzybów zostanie. Myślę, że ok. 1-2 łyżki mąki powinny starczyć.
Do
szklanki dodajemy 2 łyżki śmietany (lub gęstego jogurtu), dodajemy gorący sos,
dokładnie rozprowadzamy. Dodajemy do
reszty sosu. Zagotowujemy. Doprawiamy pieprzem, tabasco (lub
pieprzem cayenne) i sosem sojowym.
Podanie:
Gołąbki
wyjmujemy i przekładamy na talerz. Polewamy przygotowanym sosem. Możemy podawać
z ziemniakami i ulubioną surówką.
Voilà! Smacznego,
Weronika
Komentarze
Prześlij komentarz