Bardzo
smaczna propozycja obiadu. Lubię przepisy na szybko z prostych, łatwo
dostępnych składników. Robiłam to danie już kilka razy, nawet mój T. raz zrobił
sam, więc przepis jest naprawdę prosty ;)
Oryginalny
przepis pochodzi z portalu www.mniammniam.com, na który często zaglądam.
Przepis został przeze mnie trochę zmodyfikowany, co w mojej ocenie wzbogaciło
jego smak :)
Zapraszam
do wypróbowania i jak zwykłe do eksperymentowania ze składnikami.
Makaron z kurczakiem i grzybami mun
Makaron z kurczakiem i grzybami mun
Składniki:
- 2
piersi z kurczaka
- pół opakowania grzybów mun (ok.
20-30 g)
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- kilka łyżek sosu sojowego
- 1 płaska łyżka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- pieprz
- olej
Dodatkowo:
- makaron (najlepiej ryżowy, ale
może też być cieniutki zwykły makaron) lub ryż
- ½ szklanki wody z gotowania
makaronu
- listki świeżej pietruszki,
szczypiorku lub kolendry
W
tym czasie myjemy dokładnie piersi z kurczaka i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Kroimy w paski i przekładamy do miski. Zalewamy sosem sojowym, dodajemy mielony
imbir i zmiażdżone ziarna kolendry. Dokładnie mieszamy, odstawiamy na bok.
Cebulę
kroimy w półplasterki, czosnek w plasterki.
Napęczniałe
grzyby (powinny kilkakrotnie zwiększyć swoją objętość) przekładamy do garnka i
gotujemy 10 minut.
Odcedzamy i studzimy,
następnie kroimy w cienkie paski.
Na
patelni rozgrzewamy mocno olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy ok. 1 minutę.
Dorzucamy zamarynowane mięso (wraz marynatą) i ciągle mieszając smażymy aż
białko w mięsie się zetnie i zmieni ono kolor. Dorzucamy pokrojone grzyby mun i
ciągle mieszając smażymy ok. 1-2 minut. Zdejmujemy z ognia i posypujemy sporą
ilością świeżo mielonego pieprzu, mieszamy.
Makaron
lub ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Przy odcedzaniu odlewamy ½ szklanki
wody, którą dodajemy do sosu. Mieszamy.
Podanie:
Komentarze
Prześlij komentarz