Przepis
na zdrowe i pyszne śniadanie!
Awokado
jest bardzo zdrowe i stanowi idealny dodatek do wielu dań. Możemy z niego robić
pasty na kanapki, dodawać do sałatek, koreczków czy sushi. Możliwości jak
zwykle jest wiele.
Awokado
jest dość kaloryczne, ale to dobre kalorie. Owoc bogaty jest w witaminy (szczególnie
C i E), kwasy jednonienasycone oraz omega - 3. Pomaga nam w obniżaniu
ciśnienia, złego cholesterolu, wspomaga pracę serca, chroni mózg, a także ma
działanie antyoksydacyjne, a więc przeciwstarzeniowe. Ponadto zawiera sporo
błonnika, który jak wiemy niezbędny jest do prawidłowej pracy układu
trawiennego.
Podobnie
jak burak, awokado jest bogactwem cennych właściwości o wszechstronnym i
zbawiennym działaniu na nasz organizm.
Dojrzałe
awokado to takie, które jest miękkie i ma kremowy miąższ - w konsystencji przypominający
masło. Dojrzałość awokado sprawdzamy naciskając palcem na skórkę - powinna ona
uginać się pod jego naciskiem. Jeśli tak się nie dzieje spokojnie - wtedy awokado
zawijamy w papier lub folię spożywczą i odstawiamy na kilka dni (ok. 3-5) w
ciepłe miejsce. Nie wstawiamy go do lodówki ponieważ nie dojrzeje!
Pasta z awokado
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 2 średnie ząbki
czosnku
- 2 łyżki soku z
cytryny
- 1,5 łyżki oleju
lnianego lub oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Awokado
przecinamy na pół i przekręcamy, aby łatwiej odeszło od pestki.
Za pomocą
łyżeczki wydrążamy miąższ z obu połówek. Do miąższu dodajemy obrane ząbki
czosnku, wyciśnięty sok z cytryny i olej lniany lub oliwę z oliwek. Dodajemy
pieprz i sól.
Za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Przekładamy do
słoiczka lub pojemnika. W lodówce w zamkniętym pojemniku/słoiku pasta może
wytrzymać kilka dni.
Pastę
możemy stosować jako samodzielne smarowidło do kanapek lub jako bazę do
połączenia np. z pastą jajeczną, z twarożkiem czy serkiem kanapkowym
Podanie:
Pastę
podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie tym razem były to ugotowane na twardo
jajka, sałata, seler naciowy i rzeżucha.
Voilà! Smacznego,
Weronika
Komentarze
Prześlij komentarz