środa, 12 marca 2014

Pasta z awokado


Przepis na zdrowe i pyszne śniadanie!
Awokado jest bardzo zdrowe i stanowi idealny dodatek do wielu dań. Możemy z niego robić pasty na kanapki, dodawać do sałatek, koreczków czy sushi. Możliwości jak zwykle jest wiele.
Awokado jest dość kaloryczne, ale to dobre kalorie. Owoc bogaty jest w witaminy (szczególnie C i E), kwasy jednonienasycone oraz omega - 3. Pomaga nam w obniżaniu ciśnienia, złego cholesterolu, wspomaga pracę serca, chroni mózg, a także ma działanie antyoksydacyjne, a więc przeciwstarzeniowe. Ponadto zawiera sporo błonnika, który jak wiemy niezbędny jest do prawidłowej pracy układu trawiennego.
Podobnie jak burak, awokado jest bogactwem cennych właściwości o wszechstronnym i zbawiennym działaniu na nasz organizm.
Dojrzałe awokado to takie, które jest miękkie i ma kremowy miąższ - w konsystencji przypominający masło. Dojrzałość awokado sprawdzamy naciskając palcem na skórkę - powinna ona uginać się pod jego naciskiem. Jeśli tak się nie dzieje spokojnie - wtedy awokado zawijamy w papier lub folię spożywczą i odstawiamy na kilka dni (ok. 3-5) w ciepłe miejsce. Nie wstawiamy go do lodówki ponieważ nie dojrzeje!


Pasta z awokado 
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 2 średnie ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1,5 łyżki oleju lnianego lub oliwy z oliwek
- sól
- pieprz

Awokado przecinamy na pół i przekręcamy, aby łatwiej odeszło od pestki. 


Za pomocą łyżeczki wydrążamy miąższ z obu połówek. Do miąższu dodajemy obrane ząbki czosnku, wyciśnięty sok z cytryny i olej lniany lub oliwę z oliwek. Dodajemy pieprz i sól. 

Za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Przekładamy do słoiczka lub pojemnika. W lodówce w zamkniętym pojemniku/słoiku pasta może wytrzymać kilka dni.

Pastę możemy stosować jako samodzielne smarowidło do kanapek lub jako bazę do połączenia np. z pastą jajeczną, z twarożkiem czy serkiem kanapkowym


Podanie:
Pastę podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie tym razem były to ugotowane na twardo jajka, sałata, seler naciowy i rzeżucha. 
Voilà! Smacznego,
Weronika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz