Mój
mężczyzna uwielbia rosół. Bardzo często gości więc na naszym stole. Aby nam się
nie nudził, często modyfikujemy przepisy podstawowe tworząc coś nowego, próbując tym
samym nowych połączeń i smaków.
Tym
razem padło na przepis Pascala z programu „Pascal po polsku”, który został trochę przeze mnie zmodyfikowany.
Rosół
jest aromatyczny, przepyszny i bardzo sycący. Trochę pracochłonny, że względu
na lepienie pierożków, ale na prawdę warto :)
Rosół na sposób azjatycki z pierożkami wonton
Zmodyfikowana wersja przepisu z programu "Pascal po polsku"
Zmodyfikowana wersja przepisu z programu "Pascal po polsku"
Składniki:
Na rosół:
- 1 porcja rosołowa
- 1 ćwiartka z kurczaka
- 1 skrzydełko z
kurczaka
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 mała cebula
- ok. 3-4 cm korzenia
świeżego imbiru
- 1 laska cynamonu
- 4 szt. goździków
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
Na ciasto do pierożków
- 2 pełne szklanki mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 3-4 łyżki wody
Na farsz:
- mięso z rosołu
- warzywa z rosołu
- kilka suszonych
pomidorów
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- ½ łyżeczki ziaren
kolendry
- 1 płaska łyżeczka
suszonego tymianku
- sól
- pieprz
Do podania:
- szczypiorek
- kilka suszonych
pomidorów
- ok. 4 cm korzenia
imbiru
- kilka kropel sosu
tabasco
Przygotowanie rosołu:
Mięso
dokładnie myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą, zagotowujemy. Gotujemy
kilka minut, czekamy aż na powierzchni zaczną zbierać się szumowiny, po czym
wylewamy wodę i myjemy mięso. Przekładamy z powrotem do garnka i zalewamy
świeżą wodą. Wrzucamy laskę cynamonu, goździki, liść laurowy i ziele
angielskie.
W
tym samym czasie opalamy na palniku (lub suchej patelni) obraną cebulę i
kawałek imbiru. Dorzucamy do garnka z rosołem.
Rosół
zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 2h. W połowie czasu, a więc po
1 h, dorzucamy obrane i pokrojone na kawałki warzywa.
Gdy
rosół będzie gotowy, przecedzamy go. Liść laurowy, ziele angielskie, laskę
cynamonu i goździki wyrzucamy. Mięso i warzywa zostawiamy i studzimy.
Przygotowanie farszu:
Gdy
mięso ostygnie oddzielamy je od kości przekładamy do miseczki i dodajemy
warzywa z gotowania rosołu (marchewkę, seler, pietruszkę, cebulę, imbir). Dokładamy
obraną cebulę i ząbki czosnku. Dorzucamy kilka suszonych pomidorów i całe
gałązki natki pietruszki. Wszystko mielimy za pomocą maszynki do mielenia.
Doprawiamy solą, pieprzem, kolendrą i tymiankiem. Dokładnie mieszamy i ugniatamy ręką lub łyżką na zwartą masę.
Przygotowanie ciasta:
Mąkę
należy przesiać i połączyć z jajkiem, olejem i szczyptą soli. Stopniowo
dodajemy wodę – w zależności od potrzeb. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne
i miękkie.
Gdy
będzie gotowe rozwałkowujemy je cienko i podsypujemy mąką, aby nie przywarło
do blatu. Z ciasta wycinamy kwadraty. Na każdy z nich nakładamy porcję farszu i
zlepiamy przeciwległe boki, formując kształt pierożków wonton – czyli sakiewkę.
W
dużym garnku gotujemy wodę, dodajemy sól i odrobinę oleju. Wrzucamy partiami
pierożki. Gotujemy ok. 4-5 minut (od wypłynięcia).
Uwaga: czas gotowania zależy od grubości ciasta. Im cieńsze ciasto - tym krócej się gotuje. Najlepiej sprawdzić jednego pierożka czy ciasto jest gotowe. Po upływie kilku minut wyjmujemy 1 sakiewkę, kroimy na pół i sprawdzamy czy pierożki są gotowe.
Uwaga: czas gotowania zależy od grubości ciasta. Im cieńsze ciasto - tym krócej się gotuje. Najlepiej sprawdzić jednego pierożka czy ciasto jest gotowe. Po upływie kilku minut wyjmujemy 1 sakiewkę, kroimy na pół i sprawdzamy czy pierożki są gotowe.
Podanie:
Szczypiorek
siekamy, suszone pomidory kroimy w paseczki lub kostkę. Korzeń imbiru obieramy
i kroimy w cieniutkie paseczki.
Dno
talerza posypujemy szczypiorkiem, pomidorami, imbirem dodajemy kilka kropel
tabasco. Wkładamy kilka pierożków i zalewamy gorącym rosołem.
Voilà! Smacznego,
Weronika
Komentarze
Prześlij komentarz