piątek, 7 marca 2014

Rosół na sposób azjatycki z pierożkami wonton


Mój mężczyzna uwielbia rosół. Bardzo często gości więc na naszym stole. Aby nam się nie nudził, często modyfikujemy przepisy podstawowe tworząc coś nowego, próbując tym samym nowych połączeń i smaków.
Tym razem padło na przepis Pascala z programu „Pascal po polsku”,  który został trochę przeze mnie zmodyfikowany.
Rosół jest aromatyczny, przepyszny i bardzo sycący. Trochę pracochłonny, że względu na lepienie pierożków, ale na prawdę warto :)


Rosół na sposób azjatycki z pierożkami wonton
Zmodyfikowana wersja przepisu z programu "Pascal po polsku"
Składniki:
Na rosół:
- 1 porcja rosołowa
- 1 ćwiartka z kurczaka
- 1 skrzydełko z kurczaka
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 mała cebula
- ok. 3-4 cm korzenia świeżego imbiru
- 1 laska cynamonu
- 4 szt. goździków
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie

Na ciasto do pierożków
- 2 pełne szklanki mąki
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- 3-4 łyżki wody

Na farsz:
- mięso z rosołu
- warzywa z rosołu
- kilka suszonych pomidorów
- 1 średnia cebula
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- ½ łyżeczki ziaren kolendry
- 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz

Do podania:
- szczypiorek
- kilka suszonych pomidorów
- ok. 4 cm korzenia imbiru
- kilka kropel sosu tabasco

Przygotowanie rosołu:
Mięso dokładnie myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą, zagotowujemy. Gotujemy kilka minut, czekamy aż na powierzchni zaczną zbierać się szumowiny, po czym wylewamy wodę i myjemy mięso. Przekładamy z powrotem do garnka i zalewamy świeżą wodą. Wrzucamy laskę cynamonu, goździki, liść laurowy i ziele angielskie.

W tym samym czasie opalamy na palniku (lub suchej patelni) obraną cebulę i kawałek imbiru. Dorzucamy do garnka z rosołem.

Rosół zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy przez 2h. W połowie czasu, a więc po 1 h, dorzucamy obrane i pokrojone na kawałki warzywa.

Gdy rosół będzie gotowy, przecedzamy go. Liść laurowy, ziele angielskie, laskę cynamonu i goździki wyrzucamy. Mięso i warzywa zostawiamy i studzimy.

Przygotowanie farszu:
Gdy mięso ostygnie oddzielamy je od kości przekładamy do miseczki i dodajemy warzywa z gotowania rosołu (marchewkę, seler, pietruszkę, cebulę, imbir). Dokładamy obraną cebulę i ząbki czosnku. Dorzucamy kilka suszonych pomidorów i całe gałązki natki pietruszki. Wszystko mielimy za pomocą maszynki do mielenia.

 Doprawiamy solą, pieprzem, kolendrą i tymiankiem. Dokładnie mieszamy i ugniatamy ręką lub łyżką na zwartą masę.


Przygotowanie ciasta:
Mąkę należy przesiać i połączyć z jajkiem, olejem i szczyptą soli. Stopniowo dodajemy wodę – w zależności od potrzeb. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i miękkie.
Gdy będzie gotowe rozwałkowujemy je cienko i podsypujemy mąką, aby nie przywarło do blatu. Z ciasta wycinamy kwadraty. Na każdy z nich nakładamy porcję farszu i zlepiamy przeciwległe boki, formując kształt pierożków wonton – czyli sakiewkę.



W dużym garnku gotujemy wodę, dodajemy sól i odrobinę oleju. Wrzucamy partiami pierożki. Gotujemy ok. 4-5 minut (od wypłynięcia). 
Uwaga: czas gotowania zależy od grubości ciasta. Im cieńsze ciasto - tym krócej się gotuje. Najlepiej sprawdzić jednego pierożka czy ciasto jest gotowe. Po upływie kilku minut wyjmujemy 1 sakiewkę, kroimy na pół i sprawdzamy czy pierożki są gotowe. 

Podanie:
Szczypiorek siekamy, suszone pomidory kroimy w paseczki lub kostkę. Korzeń imbiru obieramy i kroimy w cieniutkie paseczki.

Dno talerza posypujemy szczypiorkiem, pomidorami, imbirem dodajemy kilka kropel tabasco. Wkładamy kilka pierożków i zalewamy gorącym rosołem. 



Voilà! Smacznego,
Weronika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz