Oto
zdrowa przekąska z kaszy jaglanej i bakalii. Przepis na śnieżynko-trufelki
znalazłam już dano temu na blogu poświęconym ekologicznym przepisom i produktom
- Eko Quchnia.
Wybór
bakalii zostawiam Wam. Dodajcie ulubione :) Ja pomieszałam
wszystko, czym aktualnie dysponowałam w domu.
Polecam
wam, jako pyszną, zdrową przekąskę w ciągu dnia.
Jaglane śnieżne trufelki
Składniki:
- 1 pełna szklanka
kaszy jaglanej
- Ulubione bakalie u
mnie
- suszone śliwki
- suszone morele
- rodzynki
-
orzechy laskowe
-
figi
-
2 -3 łyżki wiórków kokosowych
- ½ szklanki soku
jabłkowego (u mnie naturalnie mętny, jednodniowy)
- 1-2 łyżki miodu
Dodatkowo:
Do obtoczenia wiórki kokosowe,
sezam lub płatki migdałowe
Bakalie
(oprócz wiórek kokosowych) siekamy na małe kawałeczki.
Kaszę
jaglaną przepłukujemy gorącą wodą.
Wrzucamy do garnka i dolewamy 2 szklanki
gorącej wody. Gotujemy kilka minut, po czym dodajemy posiekane bakalie i wiórki
kokosowe. Mieszamy i czekamy aż kasza wchłonie całą wodę. Gdy tak się stanie,
dolewamy sok jabłkowy. Często mieszając, czekamy aż kasza wchłonie sok.
Uważamy, aby jej nie przypalić.
Gdy
kasza wchłonie sok, zdejmujemy z ognia i odstawiamy, aby wystygła.
Do
miseczki wsypujemy wiórki kokosowe, sezam lub płatki migdałowe. Możemy też
oczywiście przygotować 3 miseczki i mieć 3 rodzaje śnieżynek :)
Zwilżamy
delikatnie dłonie, co ułatwi nam formowanie trufelek.
Z
ostudzonej masy jaglano-bakaliowej forujemy niewielkie kulki, które obtaczamy w
przygotowanej wcześniej posypce. Czynność powtarzamy do wykorzystania całej
masy.
Gotowe
! :)
Voilà! Smacznego,
Weronika
Komentarze
Prześlij komentarz