piątek, 25 kwietnia 2014

Pieczona karkówka z pomarańczą, marchewką i goździkami

Kolejna odsłona przepisu z nutką słodyczy. Tym razem przedstawiam Wam karkówkę pieczoną razem z pomarańczą, marchewką i goździkami.

Jako, że mój T. jest fanem karkówki (a także karkrówkowej kuchni ;) postanowiłam zrobić coś smacznego z jej wykorzystaniem.

No i oczywiście na karkrówkowym blogu nie mogłoby zabraknąć przepisu na karkówkę :)

Pieczona karkówka z pomarańczą, marchewką i goździkami 
Składniki (dla 2 osób):
- 3 duże plastry karkówki (lub kilka mniejszych)
- 2 marchewki
- 1,5 pomarańczy
- ok. 5 szt. goździków
- ok. 3-4 ząbki czosnku
- musztarda
- przyprawa do steka lub grilla
- pieprz
- sól
- oliwa


Karkówkę rozbijamy, ale niezbyt cienko. Po rozbiciu, z 2 dużych plastrów mają zrobić się 4 mniejsze.

Czosnek przeciskamy przez praskę i nacieramy nim dokładnie mięso z obu stron. Pieprzymy i smarujemy cienko musztardą - również z obu stron. Posypujemy przyprawą do steka lub grilla i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
W tym czasie obieramy marchewki i kroimy w grube plastry.

Pomarańcze sparzamy. 1 sztukę kroimy na plasterki. Z drugiej zostawiamy tylko połówkę i wyciśniemy z niej później sok. Niewykorzystaną połówkę pomarańczy jemy :)

Mięso wyjmujemy z lodówki. W naczyniu żaroodpornym na spód wykładamy kilka plastrów pomarańczy i cząstki marchewek. Układamy plastry karkówki i solimy. Następnie układamy kolejną partię pomarańczy i marchewek oraz plastry mięsa, solimy. Na wierzch wykładamy ostatnie plastry pomarańczy i cząstki marchewek. Wszystko polewamy sokiem wyciśniętym z ½  pomarańczy. Dodajemy goździki. Wszystko skrapiamy oliwą.


Wkładamy do piekarnika lub prodiża i pieczemy do miękkości mięsa. Ok. 1-1,5 h.

Powstały w czasie pieczenia sos możemy odlać do rondelka i odparować. Polewamy nim mięso.

Podanie:
Tak przygotowaną karkówkę podałam z brązowym ryżem oraz sałatką z czerwonych buraków, cebuli, oliwek i jabłka. 

Voilà! Smacznego,
Weronika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz