Kolejna
odsłona przepisu z nutką słodyczy. Tym razem przedstawiam Wam karkówkę pieczoną
razem z pomarańczą, marchewką i goździkami.
Jako, że mój T. jest fanem karkówki (a także karkrówkowej kuchni ;) postanowiłam
zrobić coś smacznego z jej wykorzystaniem.
No
i oczywiście na karkrówkowym blogu nie mogłoby zabraknąć przepisu na karkówkę :)
Pieczona karkówka z pomarańczą, marchewką i goździkami
Składniki (dla 2 osób):
- 3 duże plastry
karkówki (lub kilka mniejszych)
- 2 marchewki
- 1,5 pomarańczy
- ok. 5 szt. goździków
- ok. 3-4 ząbki czosnku
- musztarda
- przyprawa do steka
lub grilla
- pieprz
- sól
- oliwa
Karkówkę
rozbijamy, ale niezbyt cienko. Po rozbiciu, z 2 dużych plastrów mają zrobić się
4 mniejsze.
Czosnek
przeciskamy przez praskę i nacieramy nim dokładnie mięso z obu stron. Pieprzymy
i smarujemy cienko musztardą - również z obu stron. Posypujemy przyprawą do
steka lub grilla i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut.
W
tym czasie obieramy marchewki i kroimy w grube plastry.
Pomarańcze sparzamy. 1 sztukę kroimy na plasterki. Z drugiej zostawiamy tylko połówkę i
wyciśniemy z niej później sok. Niewykorzystaną połówkę pomarańczy jemy :)
Mięso
wyjmujemy z lodówki. W naczyniu żaroodpornym na spód wykładamy kilka plastrów
pomarańczy i cząstki marchewek. Układamy plastry karkówki i solimy. Następnie układamy
kolejną partię pomarańczy i marchewek oraz plastry mięsa, solimy. Na wierzch
wykładamy ostatnie plastry pomarańczy i cząstki marchewek. Wszystko polewamy
sokiem wyciśniętym z ½ pomarańczy. Dodajemy
goździki. Wszystko skrapiamy oliwą.
Wkładamy
do piekarnika lub prodiża i pieczemy do miękkości mięsa. Ok. 1-1,5 h.
Powstały
w czasie pieczenia sos możemy odlać do rondelka i odparować. Polewamy nim
mięso.
Podanie:
Tak przygotowaną karkówkę podałam z brązowym ryżem oraz sałatką z czerwonych buraków, cebuli, oliwek i jabłka.
Voilà! Smacznego,
Weronika
Komentarze
Prześlij komentarz