wtorek, 15 kwietnia 2014

Spaghetti z oliwą, czosnkiem, suszonymi pomidorami i pietruszką

Makaron! Uwielbiamy makaron! Często przygotowuje swój własny, domowy, ale tym razem skusiliśmy się na reklamowany obecnie włoski makaron firmy Malma.

Jest to przepis na szybki obiad, ze składników, które prawie każdy z nas ma w domu.

„Sos” robi się dokładnie w czasie gotowania makaronu, więc jest to ekspresowe danie :) Smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda! Pycha!

Spaghetti z oliwą, czosnkiem, suszonymi pomidorami i pietruszką 
Składniki:
- ½ opakowania spaghetti firmy Malma
- 4 ząbki czosnku
- kilka sztuk suszonych pomidorów (ilość wedle uznania)
- ok. 3 łyżki zalewy z suszonych pomidorów
- ok. ¼  szklanki oliwy z oliwek
- ½ małego pęczka świeżej natki pietruszki
- 1 płaska łyżeczka czosnku niedźwiedziego(opcjonalnie)
- 2 suszone papryczki peperoncini mini
- pieprz
- sól (u mnie himalajska)


Przygotowanie:
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
W czasie gotowania makaronu przygotowujemy sos. 

Suszone pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy zalewę z pomidorów po czym  wrzucamy paski suszonych pomidorów i chwilę smażymy.

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do pozostałych składników. Smażymy chwilę razem. Zdejmujemy z ognia. Dorzucamy pokrojone w kawałki papryczki peperoncini mini, posiekaną natkę pietruszki i czosnek niedźwiedzi. Mieszamy, delikatnie posypujemy solą i pieprzem.

Ugotowany makaron odcedzamy i dorzucamy do sosu, dokładnie mieszamy.

Podanie:
Makaron podajemy ciepły od razu po przygotowaniu.

Voilà! Smacznego,
Weronika

1 komentarz:

  1. Prawdziwy włoski makaron, prosto z Vadoviz (czyt. wadowice)

    OdpowiedzUsuń