Makaron!
Uwielbiamy makaron! Często przygotowuje swój własny, domowy, ale tym razem
skusiliśmy się na reklamowany obecnie włoski makaron firmy Malma.
Jest
to przepis na szybki obiad, ze składników, które prawie każdy z nas ma w domu.
„Sos”
robi się dokładnie w czasie gotowania makaronu, więc jest to ekspresowe danie :) Smakuje zdecydowanie lepiej niż wygląda! Pycha!
Składniki:
- ½ opakowania
spaghetti firmy Malma
- 4 ząbki czosnku
- kilka sztuk suszonych
pomidorów (ilość wedle uznania)
- ok. 3 łyżki zalewy z
suszonych pomidorów
- ok. ¼ szklanki oliwy z oliwek
- ½ małego pęczka
świeżej natki pietruszki
- 1 płaska łyżeczka
czosnku niedźwiedziego(opcjonalnie)
- 2 suszone papryczki
peperoncini mini
- pieprz
- sól (u mnie
himalajska)
Przygotowanie:
Makaron
gotujemy według przepisu na opakowaniu.
W czasie gotowania makaronu przygotowujemy sos.
Suszone
pomidory odsączamy z zalewy i kroimy na paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę z
oliwek. Dodajemy zalewę z pomidorów po czym wrzucamy paski suszonych pomidorów i chwilę
smażymy.
Czosnek
obieramy i przeciskamy przez praskę, dodajemy do pozostałych składników. Smażymy
chwilę razem. Zdejmujemy z ognia. Dorzucamy pokrojone w kawałki papryczki
peperoncini mini, posiekaną natkę pietruszki i czosnek niedźwiedzi. Mieszamy,
delikatnie posypujemy solą i pieprzem.
Ugotowany makaron odcedzamy i dorzucamy do sosu, dokładnie mieszamy.
Podanie:
Makaron podajemy
ciepły od razu po przygotowaniu.
Voilà! Smacznego,
Weronika
Prawdziwy włoski makaron, prosto z Vadoviz (czyt. wadowice)
OdpowiedzUsuń