Nigdy
nie lubiłam żurku, dopóki sama nie zaczęłam go robić ;) A obecne uwielbienie do
kwaśnych rzeczy skutkuje tym, że często pojawia się na naszym stole, obowiązkowo z dużą ilością kiełbasy,
jajek i ziemniaków ze skwarkami (ah ten mój T. i jego preferencje:)
Bardzo
chciałam w tym roku zrobić własny zakwas, ale niestety czas mi nie pozwolił.
Ale obiecuję poprawię się i już za jakiś czas wrzucę przepis na domowy zakwas!
Pewnie
ile kucharek, tyle przepisów na idealny żurek. Oto moja propozycja, bardzo
sycąca i gęsta. Idealna na Wielkanocny obiad!
Żurek
Składniki:
- kiełbasa biała surowa - ilość wedle uznania
- kiełbasa wędzona - ilość wedle uznania
-
1 butelka gotowego zakwasu (500 ml) lub domowy zakwas
-
2 małe marchewki
-
1 pietruszka
-
kawałek selera
-
1 mała cebula
-
kilka suszonych grzybków
-
2 liście laurowe
-
2 ziela angielskie
-
2 ziarna pieprzu
-
2 duże ząbki czosnku
-
chrzan
-
sól
-
pieprz
-
suszony i świeży majeranek
-
suszona pietruszka
-
maggi
+
rzeżucha do podania
Przygotowanie
wywaru:
Marchewkę,
pietruszkę, seler oraz cebulę obieramy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą. Dodajemy
pokruszone grzybki, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu.
Zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
Po
tym czasie wyławiamy wszystkie składniki i zostawiamy sam wywar. Wrzucamy całe
kiełbaski i gotujemy kolejne 20-25 minut. W czasie gotowania kiełbasy nakłuwamy
ją, aby wypłynął z niej tłuszcz.
Po
upływie 25 minut, wyjmujemy kiełbasę i odkładamy na bok, aby trochę
przestygła.
W
tym czasie do garnka wlewamy zakwas. Ja mieszam dokładnie zakwas z mąką która
osadziła się na dnie i całość wlewam do garnka.
Dodajemy przeciśnięty przez
praskę czosnek i zagotowujemy.
Kiełbasę
kroimy na kawałki (np. talarki) i wrzucamy z powrotem do zupy. Całość gotujemy
razem ok. 5 minut. Dodajemy suszony majeranek (dużo!) i pietruszkę.
Żurek
doprawiamy chrzanem, solą, pieprzem i maggi. Ciężko określić ilość, więc
napiszę, że wedle uznania. Należy powoli doprawiać zupę i próbować, aż będzie
nam smakować i według nas będzie idealna :) Na sam koniec
posypujemy świeżym majerankiem i mieszamy.
Podanie:
Żurek
podałam na bogato, czyli z kawałkami ugotowanego na twardo jajka oraz
ziemniaczkami ze skwarkami z boczku. Żurek przed podaniem posypałam świeżą
rzeżuchą.
Voilà! Smacznego,
Weronika
Komentarze
Prześlij komentarz