Młoda
kapusta, uwielbiam!
Gdy
pojawiają się pierwsze główki na bazarku, od razu kupuję i przygotowuję ją, posypując obficie świeżym koperkiem.
Są
to moje smaki dzieciństwa i kuchnia polska, którą uwielbiam J
Niestety z racji zaleceń lekarskich, zmuszona jestem zwracać większą uwagę na to co jem, posiłki mają być lżejsze i muszę wykluczać niektóre produkty. Mam nadzieję, że nie będę musiała takiej diety stosować długo :) Dlatego też, dziś zrobiłam lżejszą wersję, dzięki ugotowaniu na parze zarówno ziemniaków jak i kotlecików. Wyszło całkiem nieźle.
Dziś
wersja wegetariańska kapusty, tylko z dodatkiem koperku, ponieważ ma być ona dodatkiem
do młodych ziemniaczków i kotlecików, więc nie dodawałam do niej boczku. Ale
oczywiście możemy zrobić wersję na bogato z boczkiem czy z pomidorami.
Polecam,
bo warto!
Młoda kapusta z koperkiem, podana z młodymi ziemniaczkami i kotlecikami gotowanymi na parze
Składniki
na kapustę:
-
1 główka młodej kapusty
-
2 ziela angielskie
-
1 liść laurowy
-
sól
-
pieprz
- ok. 1,5 - 2 łyżki sou z cytryny
- ok. 1 łyżka brązowego cukru
-
2 czubate łyżki masła
-
1-2 łyżki mąki
-
1 pęczek koperku
Składniki
na kotleciki:
-
500 g mielonego mięsa z indyka
-
½ szklanki ugotowanego ryżu
-
gałązki świeżego tymianku
-
gałązki świeżego majeranku
-
1 łyżka skórki otartej z cytryny (opcjonalnie)
-
1 jajko
-
3 szalotki
-
olej
-
szczypta gałki muszaktałowej
-
sól
-
pieprz
Dodatkowo:
-
młode ziemniaczki
Przygotowanie kapusty:
Z
kapusty obrywamy zewnętrzne, brudne i zniszczone liście. Następnie kroimy ją na
4 części, płuczemy, wycinamy głąb i wyrzucamy go.
Kapustę
siekamy na cienkie paski, przekładamy do garnka.
Zalewamy ½ - 1 szklanką wody
(w zależności od ilości kapusty, ona sama i tak puści sok). Gotujemy bez
przykrycia około 20 minut - aby kapusta była miękka, często mieszamy. Solimy i
pieprzymy do smaku. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Mieszamy.
Pod
koniec gotowania kapusty przygotowujemy zasmażkę.
Przygotowanie zasmażki:
Na
patelni rozgrzewamy masło, dodajemy 1 - 1,5 łyżki mąki i smażymy ok. 2 minut aż
mąka zmieni kolor. Następnie stopniowo dolewamy do mąki wodę z gotowania
kapusty i dokładnie rozprowadzamy, aby nie powstały grudki. Przelewamy zasmażkę
do kapusty, mieszamy i zagotowujemy.
Kapustę
zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekany koperek - ilość według upodobania J
Ale
zalecam sporo - 1 pęczek.
Przygotowujemy kotleciki:
Ryż
gotujemy, odcedzamy i dostawiamy do ostudzenia.
Na
patelni rozgrzewamy olej. Szalotkę obieramy i kroimy w małą kostkę wrzucamy na
patelnię. Smażymy ok. 2 minut, studzimy.
Mięso
mielone przekładamy do miski. Dodajemy sól, pieprz, posiekany świeży tymianek i
majeranek.
Skórkę
z cytryny ścieramy na tarce (opcjonalnie). Dodajemy do mięsa. Wbijamy 1 jajko, dodajemy
ostudzony ryż i cebulę, doprawiamy gałką muszkatołową. Dokładnie mieszamy i
wyrabiamy masę.
Zwilżonymi
dłońmi formujemy kotleciki, układamy w naczyniu do gotowania na parze.
Młode
ziemniaczki skrobiemy nożem, układamy w naczyniu go gotowania na parze.
Włączamy
prowar i parujemy ok 30 minut. W połowie gotowania, mięso przewracamy na drugą
stronę.
Podanie:
Na talerzu układamy kotleciki, kapustę oraz młode ziemniaczki, które posypujemy świeżym koperkiem.
Voilà! Smacznego,
Weronika
jak wspomnienie z dzieciństwa!
OdpowiedzUsuń