Młoda kapusta z koperkiem, podana z młodymi ziemniaczkami i kotlecikami gotowanymi na parze

 
Młoda kapusta, uwielbiam!
Gdy pojawiają się pierwsze główki na bazarku, od razu kupuję i przygotowuję ją, posypując obficie świeżym koperkiem.

Są to moje smaki dzieciństwa i kuchnia polska, którą uwielbiam J 
Niestety z racji zaleceń lekarskich, zmuszona jestem zwracać większą uwagę na to co jem, posiłki mają być lżejsze i muszę wykluczać niektóre produkty. Mam nadzieję, że nie będę musiała takiej diety stosować długo :) Dlatego też, dziś zrobiłam lżejszą wersję, dzięki ugotowaniu na parze zarówno ziemniaków jak i kotlecików. Wyszło całkiem nieźle. 

Dziś wersja wegetariańska kapusty, tylko z dodatkiem koperku, ponieważ ma być ona dodatkiem do młodych ziemniaczków i kotlecików, więc nie dodawałam do niej boczku. Ale oczywiście możemy zrobić wersję na bogato z boczkiem czy z pomidorami.

Polecam, bo warto!

Młoda kapusta z koperkiem, podana z młodymi ziemniaczkami i kotlecikami gotowanymi na parze 
Składniki na kapustę:
- 1 główka młodej kapusty
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- sól
- pieprz
-  ok. 1,5 - 2 łyżki sou z cytryny
-  ok. 1 łyżka brązowego cukru
- 2 czubate łyżki masła
- 1-2 łyżki mąki
- 1 pęczek koperku

Składniki na kotleciki:
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- ½ szklanki ugotowanego ryżu
- gałązki świeżego tymianku
- gałązki świeżego majeranku
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny (opcjonalnie)
- 1 jajko
- 3 szalotki
- olej
- szczypta gałki muszaktałowej
- sól
- pieprz


Dodatkowo:
- młode ziemniaczki

Przygotowanie kapusty:
Z kapusty obrywamy zewnętrzne, brudne i zniszczone liście. Następnie kroimy ją na 4 części, płuczemy, wycinamy głąb i wyrzucamy go. 


Kapustę siekamy na cienkie paski, przekładamy do garnka. 

Zalewamy ½ - 1 szklanką wody (w zależności od ilości kapusty, ona sama i tak puści sok). Gotujemy bez przykrycia około 20 minut - aby kapusta była miękka, często mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy cukier i sok z cytryny. Mieszamy.
Pod koniec gotowania kapusty przygotowujemy zasmażkę.

Przygotowanie zasmażki:
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy 1 - 1,5 łyżki mąki i smażymy ok. 2 minut aż mąka zmieni kolor. Następnie stopniowo dolewamy do mąki wodę z gotowania kapusty i dokładnie rozprowadzamy, aby nie powstały grudki. Przelewamy zasmażkę do kapusty, mieszamy i zagotowujemy.

Kapustę zdejmujemy z ognia i dodajemy posiekany koperek - ilość według upodobania J
Ale zalecam sporo - 1 pęczek.

Przygotowujemy kotleciki:
Ryż gotujemy, odcedzamy i dostawiamy do ostudzenia.
Na patelni rozgrzewamy olej. Szalotkę obieramy i kroimy w małą kostkę wrzucamy na patelnię. Smażymy ok. 2 minut, studzimy.

Mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy sól, pieprz, posiekany świeży tymianek i majeranek.
Skórkę z cytryny ścieramy na tarce (opcjonalnie). Dodajemy do mięsa. Wbijamy 1 jajko, dodajemy ostudzony ryż i cebulę, doprawiamy gałką muszkatołową. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy masę.

Zwilżonymi dłońmi formujemy kotleciki, układamy w naczyniu do gotowania na parze.

Młode ziemniaczki skrobiemy nożem, układamy w naczyniu go gotowania na parze.

Włączamy prowar i parujemy ok 30 minut. W połowie gotowania, mięso przewracamy na drugą stronę.

Podanie:
Na talerzu układamy kotleciki, kapustę oraz młode ziemniaczki, które posypujemy świeżym koperkiem. 

Voilà! Smacznego,
Weronika

Komentarze

Prześlij komentarz