poniedziałek, 9 czerwca 2014

Sałatka z zupek chińskich

Tak, przyznaję się. Czasami zdarza mi się korzystać z niezdrowego jedzenia, ale oczywiście w słusznej sprawie! J
Zupek błyskawicznych, czyli „chińskich”, gotowych w 3 minuty w ogóle nie jadam, chyba, że przygotowuję tę sałatkę.

Przepis pochodzi od mojej mamy a sałatka ta pojawia się na moim rodzinnym stole przy okazji różnych świąt już od wielu lat. Ostatnio przygotowałam ją u nas w domu, ponieważ mój T. narzekał (otwierając za każdym razem lodówkę:), że nie mamy nic do jedzenia, nie wymagającego uprzedniego przygotowania.
Nie uważam, żeby była super zdrowa, ale za to na pewno jest smaczna - przynajmniej w opinii mojej i mojego T. 

Jeśli niestraszne Wam użycie zupek chińskich to polecam ten przepis. Zawsze można spróbować zamienić zupkę chińską na makaron ryżowy i wtedy pokombinować z tym, czym go przyprawić, żeby miał charakterystyczny smak. Dodatkowo możemy pominąć w przepisie piersi z kurczaka i mamy gotową wersję vege.

Sałatka z zupek chińskich
Składniki:
- 2 opakowania zupek o smaku chińskich lub tajskim
- 1 podwójna pierś (średniej wielkości)
- 2 średnie pory (białe części)
- ok.  ½ główki sporej kapusty pekińskiej
- 1 duża papryka czerwona
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- ½ puszki ananasa
- majonez
- sól
- pieprz

Do gotowania kurczaka:
- ok. 3 łyżek sosu sojowego
- pieprz
- szczypta soli
- pieprz
- przyprawa do kurczaka


Przygotowujemy dużą miskę w której będziemy mieszać naszą sałatkę.

Przygotowanie makaronu:
Makaron z zupek chińskich kruszymy na kilka mniejszych kawałków, przekładamy do garnka i dodajemy dołączone do nich przyprawy. Dolewamy taką ilość wody, aby zupki jedynie ją wchłonęły i były miękkie ale żeby w niej nie pływały. Myślę, że ok. ½   szklanki wrzącej wody powinno wystarczyć. Na początku lepiej dodać mniej i później ewentualnie dolać odrobinę, niż na początku dodać wody za dużo. 
Mieszamy makaron i czekamy aż będzie gotowy, po czym przekładamy go do przygotowanej wcześniej miski.

Przygotowanie piersi z kurczaka:
W garnku zagotowujemy wodę. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Obcinamy wszelkie błonki, a następnie kroimy w niewielką kostkę.
Wrzucamy do wrzącej wody do której dodajemy sos sojowy, sól, pieprz oraz przyprawę do kurczaka.  Mieszamy i gotujemy ok. 5-6 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie ostudzamy i dodajemy do miski z gotowymi zupkami.

Przygotowanie pora:
Od całego pora odcinamy białą część, ponieważ tylko ona będzie nam potrzebna. Zieloną część możemy wykorzystać np. do zupy J
Białą część pora przecinamy wzdłuż na pół i myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie kroimy w cienkie półplasterki i przekładamy na durszlak z drobnymi oczkami. W czajniku zagotowujemy wodę i następnie przelewamy gorącą wodą przygotowanego pora. Gdy przestygnie, dorzucamy do miski.

Przygotowanie reszty warzyw:
Do durszlaka, w którym trzymaliśmy pora przekładamy kukurydzę z puszki, którą płuczemy pod bieżącą wodą. Chwilę czekamy aż ocieknie, po czym dorzucamy do miski z innymi składnikami. Podobnie z czerwoną fasolą - przekładamy na durszlak, płuczemy, odsączamy i do miski.

Paprykę myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy ją w małą kostkę. Przekładamy do miski.

Kapustę pekińską drobno szatkujemy i dorzucamy do reszty składników.

Ananasa odsączamy z zalewy i dodajemy do miski. Jeśli mamy plastry - kroimy w małą kostkę. Jeśli w kawałkach - dodajemy kawałki.

Na koniec solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy majonez - ilość według uznania J ja dodaję niezbędne minimum, ale niektórzy tak jak np. mój T. uwielbiają duża ilość majonezu. Decyzję co do ilości pozostawiam Wam. 
Voilà! Smacznego,
Weronika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz