Tak,
przyznaję się. Czasami zdarza mi się korzystać z niezdrowego jedzenia, ale
oczywiście w słusznej sprawie! J
Zupek
błyskawicznych, czyli „chińskich”, gotowych w 3 minuty w ogóle nie jadam, chyba,
że przygotowuję tę sałatkę.
Przepis
pochodzi od mojej mamy a sałatka ta pojawia się na moim rodzinnym stole przy okazji
różnych świąt już od wielu lat. Ostatnio przygotowałam ją u nas w domu,
ponieważ mój T. narzekał (otwierając za każdym razem lodówkę:), że nie mamy nic
do jedzenia, nie wymagającego uprzedniego przygotowania.
Nie
uważam, żeby była super zdrowa, ale za to na pewno jest smaczna - przynajmniej
w opinii mojej i mojego T.
Jeśli
niestraszne Wam użycie zupek chińskich to polecam ten przepis. Zawsze można
spróbować zamienić zupkę chińską na makaron ryżowy i wtedy pokombinować z tym,
czym go przyprawić, żeby miał charakterystyczny smak. Dodatkowo możemy pominąć
w przepisie piersi z kurczaka i mamy gotową wersję vege.
Sałatka z zupek chińskich
Składniki:
- 2 opakowania zupek o
smaku chińskich lub tajskim
- 1 podwójna pierś
(średniej wielkości)
- 2 średnie pory (białe
części)
- ok. ½ główki sporej kapusty pekińskiej
- 1 duża papryka
czerwona
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej
fasoli
- ½ puszki ananasa
- majonez
- sól
- pieprz
Do gotowania kurczaka:
- ok. 3 łyżek sosu
sojowego
- pieprz
- szczypta soli
- pieprz
- przyprawa do kurczaka
Przygotowujemy
dużą miskę w której będziemy mieszać naszą sałatkę.
Przygotowanie makaronu:
Makaron z zupek chińskich kruszymy na kilka mniejszych kawałków, przekładamy do garnka i dodajemy
dołączone do nich przyprawy. Dolewamy taką ilość wody, aby zupki jedynie ją
wchłonęły i były miękkie ale żeby w niej nie pływały. Myślę, że ok. ½ szklanki wrzącej wody powinno wystarczyć. Na początku lepiej dodać mniej
i później ewentualnie dolać odrobinę, niż na początku dodać wody za dużo.
Mieszamy makaron i czekamy aż będzie gotowy, po czym przekładamy go do przygotowanej wcześniej miski.
Przygotowanie piersi z
kurczaka:
W
garnku zagotowujemy wodę. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy
papierowym ręcznikiem. Obcinamy wszelkie błonki, a następnie kroimy w niewielką
kostkę.
Wrzucamy do wrzącej wody do której dodajemy sos sojowy, sól, pieprz oraz przyprawę do kurczaka. Mieszamy i gotujemy ok. 5-6 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie ostudzamy i dodajemy do miski z gotowymi zupkami.
Wrzucamy do wrzącej wody do której dodajemy sos sojowy, sól, pieprz oraz przyprawę do kurczaka. Mieszamy i gotujemy ok. 5-6 minut od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie ostudzamy i dodajemy do miski z gotowymi zupkami.
Przygotowanie pora:
Od
całego pora odcinamy białą część, ponieważ tylko ona będzie nam potrzebna.
Zieloną część możemy wykorzystać np. do zupy J
Białą
część pora przecinamy wzdłuż na pół i myjemy dokładnie pod bieżącą wodą.
Następnie kroimy w cienkie półplasterki i przekładamy na durszlak z drobnymi
oczkami. W czajniku zagotowujemy wodę i następnie przelewamy gorącą wodą
przygotowanego pora. Gdy przestygnie, dorzucamy do miski.
Przygotowanie reszty
warzyw:
Do
durszlaka, w którym trzymaliśmy pora przekładamy kukurydzę z puszki, którą
płuczemy pod bieżącą wodą. Chwilę czekamy aż ocieknie, po czym dorzucamy do miski z innymi składnikami. Podobnie z czerwoną fasolą - przekładamy
na durszlak, płuczemy, odsączamy i do miski.
Paprykę
myjemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy ją w małą kostkę. Przekładamy do
miski.
Kapustę
pekińską drobno szatkujemy i dorzucamy do reszty składników.
Ananasa
odsączamy z zalewy i dodajemy do miski. Jeśli mamy plastry - kroimy w małą kostkę.
Jeśli w kawałkach - dodajemy kawałki.
Na koniec solimy
i pieprzymy do smaku. Dodajemy majonez - ilość według uznania J
ja dodaję niezbędne minimum, ale niektórzy tak jak np. mój T. uwielbiają duża
ilość majonezu. Decyzję co do ilości pozostawiam Wam.
Voilà! Smacznego,
Weronika
Komentarze
Prześlij komentarz