wtorek, 8 lipca 2014

Curry z kurczakiem i mlekiem kokosowym


Kolejny przepis na dość szybkie danie. Jeśli ktoś lubi curry to zapach w domu podczas przygotowywania tej potrawy jest cudowny!
Niestety zdjęcia są kiepskiej jakości, ponieważ robione są na szybko. Mrygająca ikonka rozładowanej baterii dosłownie po kilku pstryknięciach dała o sobie znać - aparat się wyłączył a baterie aktualnie się ładują :)
Małą atrakcyjność zdjęć na pewno rekompensuje smak, który szczególnie przypadł do gustu mojemu T., jak przystało na fana przyprawy curry pod każdą postacią :)

Curry z kurczakiem i mlekiem kokosowym 
Składniki:
- 1 podwójna pierś
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
-ok. 3- 4 łyżek oleju kokosowego
- 3 łyżeczki curry
- ½ płaskiej łyżeczki kurkumy
- ½ płaskiej łyżeczki mielonego imbiru
- ½ płaskiej łyżeczki mielonej słodkiej popryki
- 1 puszka mleka kokosowego (400ml)
- sól
-pieprz

Marynata:
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżeczki curry
- pieprz czarny
- 1 płaska łyżeczka pieprzu Cayenne (lub 1 mała papryczka chilli) - można mniej

Opcjonalnie:
- łyżeczka mąki ziemniaczanej

Kurczaka dokradnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Usuwamy wszystkie błonki i żyłki a następnie kroimy w sporą kostkę. Przekładamy do miski i dodajemy składniki marynaty: olej kokosowy, curry, pieprz czarny i cayenne. Odstawiamy na ok. 30- 60 min.

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Chwilę smażymy, czekając aż cebula się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i znów chwilę smażymy.

Następnie dodajemy curry, kurkumę, imbir i słodką paprykę. Często mieszkając smażymy wszystko razem ok. 1 minuty. Po tym czasie dodajemy zamarynowanego kurczaka i całość smażymy aż mięso zacznie się delikatnie rumienić. Po tym czasie wlewamy mleko kokosowe i wszystko gotujemy kilkanaście minut, czekając mleko trochę odparuje i zgęstnieje.

Jeśli sos jest za rzadki, możemy dodać mąkę ziemniaczaną, która go zagęści (w niewielkiej ilości zimnej wody rozprowadzamy mąkę, po czym dodajemy do garnka ciągle mieszając).

Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie dodajemy więcej curry i pieprzu cayenne jeśli uważamy, że dla nas to za mało :)

Podanie:
Sos curry z kurczakiem podajemy z ryżem. 
Voilà! Smacznego,
Weronika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz