Ogórki małosolne

Uwielbiamy ogórki małosolne, zarówno do obiadu, jak i kanapek na śniadanie a nawet jako przekąskę do chrupania w ciągu dnia!
Wykonanie ich domowym sposobem jest banalnie proste. Nie dość, że robią się same to jeszcze do ich przygotowania wcale nie potrzebujemy kamionkowego naczynia, czy specjalnych sprzętów. Możemy je umieścić w szklanym naczyniu, np. słoiku lub misce, tak jak zrobiłam to ja. Reszta robi się sama J
Wasz również zachęcam do wykonania ich u siebie w domu!

Ogórki małosolne 
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych
- 1 główka czosnku
-  kawałek chrzanu
- spory pęk kopru
- 1l wody
- 2 czubate łyżki soli

Ogórki dokładnie szorujemy i przekładamy do miski.
Ząbki czosnku oraz chrzan obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Sól dokładnie rozpuszczamy w wodzie.

Na dno słoika czy glinianego naczynia wkładamy koper, kilka ząbków czosnku i kawałek chrzanu. Następnie na tym układamy ciasno warstwę ogórków. Przykrywamy je koprem, czosnkiem  i chrzanem. Potem znów warstwa ogórków itd. aż do wykorzystania wszystkich składników, przy czym ostatnią warstwą powinien być koper. Ilość „warstw” zależy od szerokości i wielkości naczynia.
Gdy wszystko będzie gotowe, przykrywamy talerzem i na wierzch układamy coś ciężkiego, aby ogórki nie pływały.

Tak przygotowane ogórki odstawiamy na kilka dni w zacienione miejsce i cierpliwie czekamy aż będą gotowe J Pod naczynie w którym będą się kisić, warto podstawić ściereczkę lub ręcznik papierowy, ponieważ woda może zacząć wylewać się z naczynia.



Czas kiszenia: wszystko zależy od wielkości ogórków, jak i samych warunków panujących w kuchni, a także od preferencji związanych ze stopniem ukiszenia. Ja osobiście myślę, że najlepsze będą po ok. 4-5 dniach. J

Voilà! Smacznego,
Weronika

Komentarze