Uwielbiamy
ogórki małosolne, zarówno do obiadu, jak i kanapek na śniadanie a nawet jako
przekąskę do chrupania w ciągu dnia!
Wykonanie
ich domowym sposobem jest banalnie proste. Nie dość, że robią się same to
jeszcze do ich przygotowania wcale nie potrzebujemy kamionkowego naczynia, czy
specjalnych sprzętów. Możemy je umieścić w szklanym naczyniu, np. słoiku lub
misce, tak jak zrobiłam to ja. Reszta robi się sama J
Wasz
również zachęcam do wykonania ich u siebie w domu!
Ogórki małosolne
Składniki:
-
1 kg ogórków gruntowych
-
1 główka czosnku
- kawałek chrzanu
-
spory pęk kopru
-
1l wody
-
2 czubate łyżki soli
Ogórki dokładnie szorujemy i
przekładamy do miski.
Ząbki czosnku oraz chrzan
obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Sól dokładnie rozpuszczamy w
wodzie.
Na dno słoika czy glinianego
naczynia wkładamy koper, kilka ząbków czosnku i kawałek chrzanu. Następnie na
tym układamy ciasno warstwę ogórków. Przykrywamy je koprem, czosnkiem i chrzanem. Potem znów warstwa ogórków itd. aż
do wykorzystania wszystkich składników, przy czym ostatnią warstwą powinien być
koper. Ilość „warstw” zależy od szerokości i wielkości naczynia.
Gdy wszystko będzie gotowe,
przykrywamy talerzem i na wierzch układamy coś ciężkiego, aby ogórki nie pływały.
Tak przygotowane ogórki odstawiamy
na kilka dni w zacienione miejsce i cierpliwie czekamy aż będą gotowe J Pod naczynie w którym będą się kisić, warto
podstawić ściereczkę lub ręcznik papierowy, ponieważ woda może zacząć wylewać się z
naczynia.
Czas kiszenia: wszystko zależy od wielkości
ogórków, jak i samych warunków panujących w kuchni, a także od preferencji
związanych ze stopniem ukiszenia. Ja osobiście myślę, że najlepsze będą po ok.
4-5 dniach. J
Voilà! Smacznego,
Weronika
Komentarze
Prześlij komentarz