piątek, 29 sierpnia 2014

Jajecznica z kurkami


Kurki są moimi ulubionymi grzybami.
Ze wszystkich grzybów są dla mnie najsmaczniejsze i najbardziej delikatne.
Mój T. miał ostatnio urodziny, więc chciałam przygotować bardziej odświętne, ale bardzo proste i szybkie śniadanie. Dlatego postanowiłam przygotować jajecznicę trochę inaczej, a mianowicie z dodatkiem kurek. Wyszło całkiem nieźle.
Jednak jeśli jesteście bardzo głodni, to sugeruję żeby kurki oczyścić wcześniej, bo chwilę z nimi schodzi J
Zachęcam Was do wypróbowania takiej wersji jajecznicy.

Jajecznica z kurkami (dla 2 osób) 
Składniki:
- 2 garści kurek (ok. 150 g)
- 4-5 jaj kurzych
- 1 cebula
- ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 1 płaska łyżeczka suszonej pietruszki
- 2-3 łyżki masła
- sól
- pieprz

Dodatkowo : 2 czubate łyżki soli, wrząca woda i naczynie, aby oczyścić kurki.


Zrobienie jajecznicy rozpoczynamy od oczyszczenia kurek.
Zagotowujemy sporą ilość wody. Kurki wrzucamy do sporego naczynia. Zasypujemy 2 łyżkami soli. Następnie zalewamy kurki wrzątkiem i mieszamy.




Moczymy kurki ok. 10-15 min, delikatnie mieszamy w tym czasie 2-3 razy.
Czekamy aż piach i brud opadnie na dno naczynia.
Po tym czasie odcedzamy kurki za pomocą łyżki cedzakowa tej i odsączamy na papierowym papierze.

W razie potrzeby czynność powtarzamy.

Cebulę obieramy i siekamy w małą kostkę.
Na patelni roztapiamy masło. Wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy ok. 2 min. Po tym czasie dorzucamy kurki i smażymy na średnim ogniu ok. 5-10 min, często mieszając.

Do naczynia wbijamy jajka. Dodajemy suszoną paprykę i pietruszkę.  Dokładnie  mieszamy aż białko i żółtko się połączą. Solimy.

Gdy cebulka z kurkami będzie już gotowa dolewamy jajka i dokładnie mieszamy.
Smażymy i mieszamy aż do uzyskania preferowanej przez nas konsystencji i ścięcia jajek.

Podanie:
Jajecznicę z kurkami podajemy zaraz po przygotowaniu. Posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem
Ja swoją jajecznicę podałam w towarzystwie sałatki z pomidorków (domowej uprawy),  roladek z szynki z kremowym serkiem ze świeżą bazylią oraz grzankami z pysznego chleba z oliwkami i suszonymi pomidorami.

Voilà! Smacznego,
Weronika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz