Kurki
są moimi ulubionymi grzybami.
Ze
wszystkich grzybów są dla mnie najsmaczniejsze i najbardziej delikatne.
Mój
T. miał ostatnio urodziny, więc chciałam przygotować bardziej odświętne, ale
bardzo proste i szybkie śniadanie. Dlatego postanowiłam przygotować jajecznicę
trochę inaczej, a mianowicie z dodatkiem kurek. Wyszło całkiem nieźle.
Jednak
jeśli jesteście bardzo głodni, to sugeruję żeby kurki oczyścić wcześniej, bo
chwilę z nimi schodzi J
Zachęcam
Was do wypróbowania takiej wersji jajecznicy.
Jajecznica z kurkami (dla 2 osób)
Składniki:
- 2 garści kurek (ok. 150
g)
- 4-5 jaj kurzych
- 1 cebula
- ½ łyżeczki słodkiej
papryki w proszku
- 1 płaska łyżeczka
suszonej pietruszki
- 2-3 łyżki masła
- sól
- pieprz
Dodatkowo
: 2 czubate łyżki soli, wrząca woda i naczynie, aby oczyścić kurki.
Zrobienie
jajecznicy rozpoczynamy od oczyszczenia kurek.
Zagotowujemy
sporą ilość wody. Kurki wrzucamy do sporego naczynia. Zasypujemy 2 łyżkami
soli. Następnie zalewamy kurki wrzątkiem i mieszamy.
Moczymy
kurki ok. 10-15 min, delikatnie mieszamy w tym czasie 2-3 razy.
Czekamy
aż piach i brud opadnie na dno naczynia.
Po
tym czasie odcedzamy kurki za pomocą łyżki cedzakowa tej i odsączamy na
papierowym papierze.
W
razie potrzeby czynność powtarzamy.
Cebulę
obieramy i siekamy w małą kostkę.
Na
patelni roztapiamy masło. Wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy ok. 2 min. Po tym
czasie dorzucamy kurki i smażymy na średnim ogniu ok. 5-10 min, często
mieszając.
Do
naczynia wbijamy jajka. Dodajemy suszoną paprykę i pietruszkę. Dokładnie mieszamy aż białko i żółtko się połączą. Solimy.
Gdy
cebulka z kurkami będzie już gotowa dolewamy jajka i dokładnie mieszamy.
Smażymy
i mieszamy aż do uzyskania preferowanej przez nas konsystencji i ścięcia jajek.
Podanie:
Jajecznicę
z kurkami podajemy zaraz po przygotowaniu. Posypujemy świeżo mielonym czarnym pieprzem
Ja
swoją jajecznicę podałam w towarzystwie sałatki z pomidorków (domowej uprawy), roladek z szynki z kremowym serkiem ze świeżą
bazylią oraz grzankami z pysznego chleba z oliwkami i suszonymi pomidorami.
Voilà! Smacznego,
Weronika
Komentarze
Prześlij komentarz