Czy
może być coś lepszego niż domowe i własnoręcznie przygotowane pesto z bazylii?
Czy
wiecie, że robi się je zaledwie w kilka chwil? Przygotowanie makaronu ze
świeżym pesto zajmuje ok. 15 minut. Nie wierzycie ? Sprawdźcie sami!
W
czasie gotowania makaronu przygotowujemy pesto, później wszystko razem mieszamy
i pyszny, aromatyczny obiad mamy gotowy. Czego chcieć więcej ? J
Sama
w to nie wierzyłam, dopóki nie przekonałam się, że przygotowanie pesto jest
banalnie proste. Już nigdy nie kupię gotowego w słoiczku. To po prostu nie to
samo. Domowe jest o niebo lepsze! Zachęcam do wypróbowania!
Makaron z domowym pesto z bazylii i łososiem
Składniki:
- makaron (wybierzcie
swój ulubiony rodzaj i kształt:)
- 1 opakowanie wędzonego
łososia
- sól
Na pesto:
- 1 pęczek świeżej
bazylii (tzn. 1 doniczka)
- garść orzechów
piniowych lub orzechów nerkowca
- kilka łyżek oliwy z
oliwek
- 3-4 łyżki startego
parmezanu
- 2 spore ząbki czosnku
- sól
Do
garnka wlewamy wodę i zagotowujemy ją. Następnie solimy i dorzucamy makaron.
Gotujemy według wskazówek na opakowaniu.
W
czasie gotowania makaronu przygotowujemy pesto.
Do
jego zrobienia potrzebujemy samych listków świeżej bazylii. Obrywamy więc
listki z jednej doniczki i wrzucamy je do miski.
Orzeszki
prażymy chwilę na suchej patelni. Następnie dorzucamy do bazylii.
Parmezan
ścieramy na tarce i dorzucamy do pozostałych składników.
Czosnek
obieramy i dorzucamy do miski. Dodajemy 2 szczypty soli.
Wszystkie
składniki zalewamy kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Następnie dokładnie
miksujemy za pomocą blendera na gładką masę.
Gdy
pesto będzie gotowe, powinien minąć czas gotowania makaronu, więc go odcedzamy i ponownie wrzucamy do garnka. Dodajemy przygotowane pesto i dokładnie mieszamy.
Na koniec dojemy pokrojonego w kawałki wędzonego łososia. Delikatnie mieszamy.
Podanie:
Podajemy
na ciepło i cieszymy się przepysznym smakiem i aromatem! Możemy przybrać
listkami świeżej bazylii i posypać świeżo mielonym pieprzem.
Voilà! Smacznego,
Weronika
Komentarze
Prześlij komentarz