Pieczone żeberka z purée ziemniaczano-cytrynowym


Czasami lubię kulinarnie dopieszczać mojego mężczyznę i gotuję wtedy potrawy zdecydowanie pod niego. Tym razem postanowiłam przygotować pieczone żeberka, ponieważ mój T. jest fanem każdego rodzaju mięsa.
Udałam się więc do sklepu i zakupiłam bardzo mięsne żeberka. Marynowały się całą noc, po czym upiekłam je w prodiżu. Dzięki dodatku miodu (lub cukru) oraz pieprzu cayenne, żeberka mają fajny słodko-pikantny smak. Zachęcam do wypróbowania!

Pieczone żeberka z purée ziemniaczano-cytrynowym 
Składniki:
- 1 kg ekstra mięsnych żeberek wieprzowych
- sól

Na marynatę:
- 4 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki suszonej pietruszki
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego lub miodu
- klika łyżek oliwy z oliwek

Purée ziemniaczane
- 5 szt. ziemniaków
- czubata łyżeczka masła
- 2 łyżki mleka
- 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie żeberek:
Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Przecinamy na kawałki wzdłuż kości, tak aby na jeden kawałek przypadały 1-2 kości. Oprószamy niewielką ilością soli i nacieramy nią mięso.

Składniki marynaty wsypujemy i wlewamy do naczynia, w którym marynować będzie się mięso. Dokładnie je mieszamy.

Mięso wkładamy do miski z marynatą i dokładnie nacieramy nią mięso. Wkładamy do lodówki na 2-3 h, jednak jeśli mamy taką możliwość, to wkładamy mięso do lodówki na całą noc. W czasie marynowania przekręcamy mięso i polewamy marynatą, tak aby wszystkie kawałki równo się zamarynowały.

Po upływie czasu marynowania - mięso wyjmujemy i przekładamy do naczynia żaroodpornego, w którym mięso będzie się piekło. Całość polewamy resztą marynaty.


Pieczemy  w piekarniku w 180 st. C lub w prodiżu przez ok. 1h - 1h 15 min. W czasie pieczenia możemy przewrócić mięso na drugą stronę i co jakiś czas polać mięso powstałym sosem.  
Gotowe żeberka powinny być bardzo miękkie i mięso powinno z łatwością odchodzić od kości.

Przygotowanie purée:
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze cząstki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Gdy będą gotowe, odcedzamy je i dodajemy masło, mleko, zioła i sok z cytryny. Dokładnie ubijamy na gładką masę.


Podanie:
Żeberka podajemy razem z purée ziemniaczano-cytrynowym i ulubioną sałatką.

Powstały sos możemy przelać do rondelka i zredukować, aby zgęstniał. Polewamy nim mięso. 

Voilà! Smacznego,
Weronika

Komentarze

  1. Żeberka wyglądają bardzo apetycznie i pomysł na purée świetny :)
    Pozdrawiamy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz