Ostatnio
na bazarku obok jabłek i gruszek królują śliwki. Dlatego nie wahałam się ani
chwili i kupiłam sporą ilość.
Pierwszą
myślą było: zrobię knedle! I tak też miało być, do czasu, aż obejrzałam
poniedziałkowe wydanie Dzień Dobry TVN, gdzie Ania Starmach przygotowywała
potrawy właśnie ze śliwkami. Jednym z nich było, jak zachwalała Ania,
najprostsze ciasto ze śliwkami. Stwierdziłam,
że knedle mogą poczekać, natomiast kupione śliwki wykorzystam właśnie do
zrobienia ciasta.
Przepis,
tak jak wspomniałam, pochodzi z programu Dzień Dobry TVN i przygotowała go Ania
Starmach. Moja jedyna zmiana to laska wanilii zamiast cukru waniliowegoJ
Wyszło całkiem nieźle.
Szybkie ciasto ze śliwkami
Składniki:
-
200 g mąki pszennej
-
200 g masła
- 100-150 g cukru (w zależnosci od tego jak słodkie ciasta lubicie)
-
4 jajka
-
2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1 laska wanilii
-
kilkanaście sztuk śliwek węgierek
Masło
roztapiamy i schładzamy, aby nie było gorące.
Jajka
wbijamy do sporego naczynia i dosypujemy cukier. Ucieramy, aż masa zmieni kolor
na niemal biały. Następnie dodajemy stopniowo mąkę ciągle mieszając, aby nie
powstały grudki. Następnie dodajemy stopniowo roztopione masło również ciągle
mieszając. Na koniec dosypujemy proszek do pieczenia.
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wydrążamy nożem ziarenka. Dodajemy
do masy, mieszamy.
Formę
do ciasta smarujemy masłem i oprószamy mąką a następnie przelewamy do niej masę.
Na wierzchu układamy śliwki. Ilość wedle uznania J
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st C i pieczemy ok. 45-50 min. W prodiżu, tak jak u mnie, ciasto piecze się zdecydowanie krócej ok. 30-35 min.
Wystudzone
ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Dla mnie ciasto ze śliwkami idealnie pasuje do kawy :)
Voilà! Smacznego,
Weronika
Komentarze
Prześlij komentarz