Sałatka z rukolą, kurczakiem, granatem, pomarańczą i miechunką



Ostatnie dni dają nam w kość, zarówno niskie temperatury jak i pochmurne niebo. Jesienną aurę staramy się przezwyciężyć rozgrzewającymi potrawami oraz kubkiem gorącej czekolady.

Alternatywą dla cięższej, jesiennej kuchni oraz różnych zup jest ta sałatka. Powstała pod wpływem chwili i jest niezwykle smaczna i orzeźwiająca. Dodałam do niej kupioną niedawno miechunkę. Są to niewielkie żółto-pomarańczowe kuleczki otulone łupinką. Wyglądem przypominają pomidorki koktajlowe, natomiast w smaku są słodko-kwaśne. Fajnie współgrają z innymi składnikami tej sałatki :)
 
zdjęcie pobrane z: http://www.maniasmakowania.pl/
Miechunkę możecie hodować sami w ogródkach lub kupić w większym markecie. Ja swoją znalazłam w Biedronce. Mały koszyczek kosztował całe 2,99 :)

Sałatka ta jest bardzo lekka, idealna na lunch czy jako przekąska. Robi się ją bardzo szybko więc możecie ją zapakować do pudełka i zabrać ze sobą do pracy. Fajna alternatywa dla drożdżówki, prawda? :)

Sałatka z rukolą kurczakiem, granatem, pomarańczą  i miechunką
Składniki:
- 1 średnia pierś z kurczaka
- 1 łyżka suszonej włoszczyzny
- sól
- 2 duże garści rukoli (lub zwykłej sałaty)
- ¾ pomarańczy
- ziarna granatu (z ok. ¼ owocu)
- kilka owoców miechunki (opcjonalne)

Na sos:
- sok wyciśnięty z ¼ pomarańczy
- sok wyciśnięty z ok. ½ małej cytryny
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 płaska łyżeczka musztardy
- 1 niecała łyżeczka octu jabłkowego
- 1 średnia gałązka rozmarynu (ok. 1 łyżeczka posiekanych igiełek)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu


Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Odcinamy wszystkie zbędne błonki. Gotowy filet kroimy w kostkę.

W garnku zagotowujemy wodę. Solimy ją i dorzucamy łyżkę suszonej włoszczyzny. Gdy woda będzie wrzeć, wrzucamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Gotujemy ok. 10 minut a następnie odcedzamy.

Pomarańczę obieramy ze skórki (ja odcinam nożem skórkę), kroimy na cząstki usuwając wszystkie zbędne elementy tj. błonki czy pestki.  

Z granatu wydłubujemy ziarenka a rukolę myjemy i osuszamy.

Przygotowujemy sos:
Do szklanki wyciskamy sok z pomarańczy oraz cytryny. Dodajemy oliwę z oliwek, miód, musztardę i ocet jabłkowy.
Gałązkę rozmarynu obieramy z igiełek, po czym siekamy je drobno. Dorzucamy do szklanki, odrobinę solimy i pieprzymy. Dokładnie mieszamy.

Podanie:
Na talerzu rozkładamy rukolę, na niej układamy kawałki ugotowanego kurczaka, ziarna granatu, cząstki pomarańczy oraz połówki miechunki. Wszystko polewamy przygotowanym sosem.
Voilà! Smacznego,
Weronika
Smaczna Jesień

Komentarze