Ostatnie
dni dają nam w kość, zarówno niskie temperatury jak i pochmurne niebo.
Jesienną aurę staramy się przezwyciężyć rozgrzewającymi potrawami oraz kubkiem
gorącej czekolady.
Alternatywą
dla cięższej, jesiennej kuchni oraz różnych zup jest ta sałatka. Powstała pod
wpływem chwili i jest niezwykle smaczna i orzeźwiająca. Dodałam do niej kupioną
niedawno miechunkę. Są to niewielkie żółto-pomarańczowe kuleczki otulone
łupinką. Wyglądem przypominają pomidorki koktajlowe, natomiast w smaku są
słodko-kwaśne. Fajnie współgrają z innymi składnikami tej sałatki :)
zdjęcie pobrane z: http://www.maniasmakowania.pl/
Miechunkę
możecie hodować sami w ogródkach lub kupić w większym markecie. Ja swoją
znalazłam w Biedronce. Mały koszyczek kosztował całe 2,99 :)
Sałatka
ta jest bardzo lekka, idealna na lunch czy jako przekąska. Robi się ją bardzo
szybko więc możecie ją zapakować do pudełka
i zabrać ze sobą do pracy. Fajna alternatywa dla drożdżówki, prawda? :)
Sałatka z rukolą kurczakiem, granatem, pomarańczą i miechunką
Sałatka z rukolą kurczakiem, granatem, pomarańczą i miechunką
Składniki:
- 1 średnia pierś z kurczaka
- 1 łyżka suszonej włoszczyzny
- sól
- 2 duże garści rukoli
(lub zwykłej sałaty)
- ¾ pomarańczy
- ziarna granatu (z ok.
¼ owocu)
- kilka owoców
miechunki (opcjonalne)
Na sos:
- sok wyciśnięty z ¼ pomarańczy
- sok wyciśnięty z ok. ½
małej cytryny
- 1,5 łyżki oliwy z
oliwek
- 1 łyżeczka miodu
- 1 płaska łyżeczka
musztardy
- 1 niecała łyżeczka octu
jabłkowego
- 1 średnia gałązka
rozmarynu (ok. 1 łyżeczka posiekanych igiełek)
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Piersi
z kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Odcinamy
wszystkie zbędne błonki. Gotowy filet kroimy w kostkę.
W
garnku zagotowujemy wodę. Solimy ją i dorzucamy łyżkę suszonej włoszczyzny. Gdy
woda będzie wrzeć, wrzucamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Gotujemy ok. 10
minut a następnie odcedzamy.
Pomarańczę
obieramy ze skórki (ja odcinam nożem skórkę), kroimy na cząstki usuwając
wszystkie zbędne elementy tj. błonki czy pestki.
Z
granatu wydłubujemy ziarenka a rukolę myjemy i osuszamy.
Przygotowujemy
sos:
Do
szklanki wyciskamy sok z pomarańczy oraz cytryny. Dodajemy oliwę z oliwek,
miód, musztardę i ocet jabłkowy.
Gałązkę
rozmarynu obieramy z igiełek, po czym siekamy je drobno. Dorzucamy do szklanki,
odrobinę solimy i pieprzymy. Dokładnie mieszamy.
Podanie:
Na
talerzu rozkładamy rukolę, na niej układamy kawałki ugotowanego kurczaka,
ziarna granatu, cząstki pomarańczy oraz połówki miechunki. Wszystko polewamy
przygotowanym sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz