Dziś przedstawiam Wam
przepis na bardzo lekki i zdrowy obiad w wersji fit.
Od jakiegoś czasu
chodziła za mną chęć kupienia nożyka czy tez obieraczki do julienne. Już
wyjaśniam co to takiego :) Otóż julienne jest to sposób krojenia warzyw
w cieniutkie paseczki idealne do zup czy sałatek. Warzywne paseczki julienne z
powodzeniem można wykorzystać jako „oszukany” makaron i podać z ulubionym sosem
czy dodatkami. Sami przyznacie, że taka warzywna wersja makaronu jest o wiele
zdrowsza niż tradycyjny makaron, a do tego ładnie wygląda :)
W końcu kupiłam
odpowiedni nożyk i zabrałam się do działania. Postanowiłam przygotować warzywne
spaghetti z marchewki oraz cukinii, do tego domowy sos pomidorowy i drobiowe
klopsiki z kurczaka z imbirem. Wyszło naprawdę bardzo fajnie. Nawet mój domowy
makaroniarz i mięsożerca powiedział, że danie jest bardzo dobre i możemy jadać
takie coś znacznie częściej! Jestem zdecydowanie za! :)
Warzywny makaron z drobiowymi klopsikami i sosem pomidorowym
Składniki (na 2 porcje):
Na spaghetti:
- 3-4 spore marchewki
- 1 duża cukinia (lub 2
średnie)
Na klopsiki:
- 4 udźce z kurczaka (waga po odjęciu skóry i
kości u mnie ok. 400 g)
- ok. 3 cm świeżego
imbiru
- 1 duży ząbek czosnku
- kilka gałązek natki
pietruszki
- sól
- pieprz
- szczypta pieprzu
cayenne
- skórka otarta z ½ limonki
Dodatkowo: olej do smażenia
Opcjonalnie: otręby lub
bułka tarta
Na sos:
- 3 szalotki
- 3 spore ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
bez skórki
- 1 łyżeczka suszonej
natki pietruszki
- 1-2 łyżeczki suszonej
bazylii
- 1 łyżeczka suszonego
oregano
- ¼ - ½ łyżeczki
brązowego cukru
- ok. ¼ łyżeczki
pieprzu cayenne
- pieprz
- sól
Przygotowanie
klopsików:
Udźce
z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie za pomocą ostrego
noża z każdego udźca usuwamy skórę, błonki, tłuszcz i kość. Odstawiamy na bok.
Kawałek
imbiru obieramy, natomiast z czosnku zdejmujemy łupinkę.
Za
pomocą maszynki mielimy wszystkie składniki tj. mięso, imbir, czosnek i natkę pietruszki.
Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy szczyptę cayenne i skórkę z limonki.
Całość wyrabiamy na gładka masę. Jeśli waszym zdaniem, masa na klopsiki jest za
rzadka, możecie dodać np. otręby lub bułkę tartą. Ja osobiście nic nie
dodawałam.
Na
patelni rozgrzewamy olej. Dłonie delikatnie zwilżamy olejem lub oliwą. Formujemy niewielkie klopsiki, które obsmażamy
na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Zdejmujemy z patelni i
odstawiamy na bok.
Przygotowanie sosu:
Na
patelnię, na której smażyliśmy klopsiki, dodajemy odrobinę oliwy. Jeśli została wystarczająca
jej ilość po smażeniu klopsików - nie dolewajcie więcej :)
Na
rozgrzany olej wrzucamy posiekaną w kostkę szalotkę. Smażymy na niewielkim ogniu, aż
zrobi się szklista. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, chwilę
razem smażymy. Następnie dodajemy całą puszkę pomidorów. Doprowadzamy do
wrzenia i gotujemy ok. 7-10 minut, co jakiś czas mieszając. Woda lekko odparuje
i sos delikatnie zgęstnieje.
Na
koniec do sosu dodajemy natkę pietruszki, bazylię, oregano i pieprz cayenne. Dodajemy
odrobinę cukru. Solimy i pieprzymy do smaku.
Do
gotowego sosu wkładamy przygotowane wcześniej klopsiki. Całość doprowadzamy do
wrzenia, wyłączamy ogień i zostawiamy na ciepłym palniku.
Przygotowanie warzywnego
makaronu à la spaghetti:
Marchewkę
obieramy, odcinamy końcówki. Następnie myjemy ją razem z cukinią i osuszamy papierowym
ręcznikiem. Za pomocą specjalnej obieraczki z ząbkami - julienne, „kroimy”
warzywa na cieniutkie paseczki tzn. przeciągamy nią wzdłuż warzyw.
Jeśli
nie mamy w domu takiej obieraczki możemy pokroić marchewkę i cukinię w
cieniutkie paseczki czyli w tzw. zapałkę, starając się aby paski były podobnej
grubości.
Uwaga:
najpierw ścieramy jedno warzywo, później drugie. Starajmy się nie pomieszać
marchewki z cukinią :)
W
dużym garnku gotujemy wodę, solimy ja. Gdy zacznie wrzeć wrzucamy najpierw nitki
marchewki. Gotujemy ok. 1 minuty, po czym dorzucamy cukinię, dokładnie mieszamy
i gotujemy jeszcze 2 minuty. Odcedzamy.
*Wskazówka:
Jeśli chodzi o przygotowanie warzyw w taki sposób, to polecam Wam, aby warzywa
pokroić na samym początku, lub w trakcie przygotowywania klopsików czy sosu,
ponieważ jest to trochę pracochłonne zajęcie. Szczególnie jeśli chodzi o
marchewkę, którą znacznie ciężej mi się kroiło, niż cukinię.
Mając
przygotowane wcześniej spaghetti z warzyw, "makaron" możemy ugotować na sam
koniec, co jak widzicie zajmuje ok. 3 minut.
Podanie:
Podajemy
na ciepło. Na dno talerza wykładamy porcję warzywnego makaronu, na nim układamy
klopsiki i polewamy pomidorowym sosem.
Voilà! Smacznego,
Weronika
Super pomysł, obiadek idealny :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
witam jakiej firmy jest ta obieraczka?
OdpowiedzUsuńKupiłam ją w Lidlu. Niestety nie pamiętam dokładnie jaka to firma, ale pewnie jedna z tych "lidlowych" :)
Usuń