Jak
przemienić wódkę w coś smacznego? Otóż jest na to sposób - połączyć ją z
mlekiem skondensowanym.
Brzmi
zachęcająco? A jakie jest smaczne!
Patent
na ten alkohol sprzedała mi jakiś czas temu moja znajoma. Likier jest
przepyszny i przygotowujemy go głównie przy okazji świąt lub innych uroczystości
rodzinnych.
Za
chwilkę Sylwester, może skusicie się na przygotowanie tego likieru na Waszą
Sylwestrową imprezę ? J
Domowy likier z mleka skondensowanego
Składniki:
- 2 puszki mleka skondensowanego
słodzonego (1 puszka 533 g; użyłam mleka z Gostynia)
- ok. 0,6 - 0,7 l
dowolnej czystej wódki (może być mniej/więcej;)
Opcjonalnie: 2-3 łyżki
kawy rozpuszczalnej
Mleko
wstawiamy do wysokiego garnka i zalewamy wodą (do wysokości puszki).
Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok 3h (w miarę
gotowania wody będzie ubywać, więc uzupełniamy ją dolewając wrzątek).
Jeśli chcemy do masy dodać kawę - rozpuszczamy ją w niewielkiej ilości wrzątku, a następnie studzimy.
Po
upływie 3h wyłączamy gaz i studzimy puszki. Gdy będą wystarczająco chłodne -
otwieramy je za pomocą otwieracza do puszek.
Zawartość
puszek przekładamy do sporej miski i dokładnie rozprowadzamy za pomocą
trzepaczki (jeśli chcemy dodać kawę - robimy to właśnie teraz i ponownie mieszamy). Studzimy.
Gdy
masa z mleka będzie wystudzona dolewamy do niej stopniowo wódkę i dokładnie
mieszamy. Czynność powtarzamy aż do uzyskania pożądanego smaku likieru*.
*Jeśli likier jest dla Was za gęsty możecie dodać mleko.
Ilość
wódki w zależności od upodobań ;) ja na 2 puszki (2x 533g) dolałam 0,6l wódki.
Gotowy
likier rozlewamy do butelek.
Likier najlepiej zostawić na 2-3 dni do „przegryzienia”
(min. 24h). Z każdym dniem jest lepszy J
Voilà! Smacznego,
Weronika
Komentarze
Prześlij komentarz