Domowy likier


Jak przemienić wódkę w coś smacznego? Otóż jest na to sposób - połączyć ją z mlekiem skondensowanym.
Brzmi zachęcająco? A jakie jest smaczne!
Patent na ten alkohol sprzedała mi jakiś czas temu moja znajoma. Likier jest przepyszny i przygotowujemy go głównie przy okazji świąt lub innych uroczystości rodzinnych.

Za chwilkę Sylwester, może skusicie się na przygotowanie tego likieru na Waszą Sylwestrową imprezę ? J

Domowy likier z mleka skondensowanego 
Składniki:
- 2 puszki mleka skondensowanego słodzonego (1 puszka 533 g; użyłam mleka z Gostynia)
- ok. 0,6 - 0,7 l dowolnej czystej wódki (może być mniej/więcej;)

Opcjonalnie: 2-3 łyżki kawy rozpuszczalnej

Mleko wstawiamy do wysokiego garnka i zalewamy wodą (do wysokości puszki). Doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień i gotujemy ok 3h (w miarę gotowania wody będzie ubywać, więc uzupełniamy ją dolewając wrzątek).

Jeśli chcemy do masy dodać kawę - rozpuszczamy ją w niewielkiej ilości wrzątku, a następnie studzimy. 

Po upływie 3h wyłączamy gaz i studzimy puszki. Gdy będą wystarczająco chłodne - otwieramy je za pomocą otwieracza do puszek.
Zawartość puszek przekładamy do sporej miski i dokładnie rozprowadzamy za pomocą trzepaczki (jeśli chcemy dodać kawę - robimy to właśnie teraz i ponownie mieszamy). Studzimy.

Gdy masa z mleka będzie wystudzona dolewamy do niej stopniowo wódkę i dokładnie mieszamy. Czynność powtarzamy aż do uzyskania pożądanego smaku likieru*.

*Jeśli likier jest dla Was za gęsty możecie dodać mleko. 

Ilość wódki w zależności od upodobań ;) ja na 2 puszki (2x 533g) dolałam 0,6l wódki. 

Gotowy likier rozlewamy do butelek. 
Likier najlepiej zostawić na 2-3 dni do „przegryzienia” (min. 24h). Z każdym dniem jest lepszy J

Voilà! Smacznego,
Weronika

Komentarze