czwartek, 15 stycznia 2015

Szarlotka


Dziś przedstawiam Wam przepis na jedno z moich ulubionych ciast, czyli na szarlotkę.

Przepis na to przepyszne ciasto jabłkowe wygrzebałam z mojego starego zeszytu, więc nie wiem skąd dokładnie pochodzi i kto mi go podał.  Jedno jest pewne - zawsze wychodzi :) Dodatkowo szarlotka jest naprawdę prosta w przygotowaniu, a potrzebne składniki znajdują się prawdopodobnie w każdej kuchni :) Do tego zapach podczas pieczenia jest cudowny! Jabłka z cynamonem to dla mnie zapach i smak dzieciństwa.

Przygotowanie szarlotki nie zajmuje dużo czasu, więc to fajny przepis do wykorzystania, gdy postanowią odwiedzić nas niezapowiedziani goście. Dodatkowo korzystając z zimowej aury, możemy chłodzić ciasto na balkonie. Wtedy skracamy czas chłodzenia i przygotujemy ciasto trochę szybciej.

Szarlotka idealnie pasuje do porannej czy popołudniowej kawy. Świetnie sprawdza się także jako przekąska w pracy. Polecam Wam gorąco przepis na to ciasto!

Szarlotka 
Składniki:
Na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru (możecie użyć nawet trochę mniej:)
- 4 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Nadzienie:
- ok. 2 kg jabłek
- ok 2 łyżeczek cynamonu (można dać więcej, jeśli bardzo lubicie:)
Opcjonalnie: 1-2 łyżki cukru (jeśli jabłka są kwaśne)

Dodatkowo:
- łyżka masła do wysmarowania formy
- bułka tarta lub mąka do  wysypania formy
- białko z jednego jajka

Z mąki, masła, cukru pudru, żółtek, śmietany i proszku do pieczenia zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, każdą owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki do schłodzenia (na ok. 1h).

Białek z jaj nie wyrzucajmy! Białko z 1 jajka będzie nam potrzebne na sam koniec, dlatego też przekładamy je do osobnego naczynia (z reszty białek możemy przygotować np. bezę).

W czasie chłodzenia ciasta przygotowujemy nadzienie.
Jabłka obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Kroimy w małe kawałki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy na patelnię, dodajemy cynamon i ewentualnie dosładzamy. Smażymy kilka minut co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy.
Formę, w której będziemy piec szarlotkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą lub mąką, po czym usuwamy nadmiar posypki.  

Z lodówki wyjmujemy jedną część ciast, którą wykorzystujemy do wyłożenia formy. Możemy zrobić to na dwa sposoby:
- albo rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, przekładamy je do formy i delikatnie dociskamy. Ewentualnymi skrawkami ciasta wylepiamy wszystkie ubytki
- lub wylepiamy dokładnie formę kawałkami ciasta.  

Na ciasto wykładamy przesmażone jabłka z cynamonem.

Z lodówki wyjmujemy drugą część schłodzonego ciasta i układamy je na jabłkach. Możemy robić to w dowolny sposób na przykład:
1. mocno schłodzone ciasto możemy zetrzeć bezpośrednio na jabłka za pomocą tarki,
2. ze schłodzonego ciasta urywamy małe kawałki i rzucamy je na jabłka
3. kawałki ciasta rozwałkowujemy lub rolujemy w paseczki i układamy w szachownicę na jabłkach (ja wybrałam ten sposób:)

Odłożone wcześniej białko dokładnie bełtamy, możemy do niego dodać np. ziarenka wanilii lub olejek waniliowy. Wierzchnią cześć ciasta smarujemy białkiem (dzięki temu ładnie się przyrumieni i nada szarlotce połysk).

Szarlotkę pieczemy w prodiżu (ok. 40 minut) lub w piekarniku w 180 st. C (przez ok. 50-60 min).
Gotową szarlotkę podajemy samą, z bitą śmietaną lub z lodami. Możemy także posypać ją cukrem pudrem (ważne: dopiero jak zupełnie ostygnie!).  
Voilà! Smacznego,
Weronika


Karnawałowe Słodkości! Tarta słodka czy wytrawna? Walentynkowe menu

2 komentarze:

  1. Kawałeczek takiej aromatycznej szarlotki, duży kubek pełen herbaty i nic mi więcej do szczęścia nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! :) tylko ja osobiście herbate zamieniłabym na kawę - pełnia szcześcia :)

      Usuń