niedziela, 1 marca 2015

Lunch boxy do pracy 2

Kolejny post z cyklu „Lunch box do pracy”.
Zebrałam w jednen post nasze lunch boxy z zeszłego tygodnia.
Wszystkie przepisy są bardzo szybkie w wykonaniu. No może oprócz gulaszu meksykańskiego, ponieważ mięso dusi się 2h. Ale za to prawie nic nie trzeba z nim robić w tym czasie, więc sos robi się sam, a my możemy w tym czasie zająć się czymś innym ;) Dodatkowo przygotowałam baaardzo dużą ilość gulaszu dzięki czemu starczył nam na dwa dni J
Zachęcam Was do przygotowywania swoich lunch boxów i dzielenia się ze mną i z innymi swoimi pomysłami! J


1.
- pulpeciki z indyka gotowane na parze (z dodatkiem otrębów, świeżego tymianku, pietruszki, czosnku, imbiru, pieprzu, soli)
- sos koperkowy
- kasza gryczana (mieszana pół na pół: palona i niepalona) z dodatkiem przypraw (tymianek, czosnek, pietruszka) i łyżeczką masła
- ogórek kiszony
Na deser: jabłko/banan

2.

- gulasz meksykański (szynka wieprzowa, papryka czerwona, fasola czerwona, cebula, pomidory, pieprz cayenne, czosnek, pietuszka, bazylia, oregano, słodka papryka, sól...)
- biały ryż (zabarwiony kurkumą)
- ogórki curyy (produkcji mojej mamy)
Na deser tradycyjnie owoce: jabłko/banan/mandarynka

3.

- placki ziemniaczane
- gulasz meksykański (składniki zobacz w lunch boxie nr 2)
- ogórki curry ze słoiczka mojej mamy
Na deser: jabłko/banan

4.

- grillowane kawałki piersi z kurczaka (marynowane w soku z cytryny, czosnku, oliwie, tymianku, pieprzu, soli i odrobinie pieprzu cayenne) i posypane świeżym tymiankiem (który uwielbiam:)
- żółty ryż (barwiony kurkumą) z dodatkiem ziół prowansalkich
- dla mnie sałatka (mieszanka sałat, papryka, pomidorki koktajlowe) i sos (vinegrette)/ dla T. Brokuły z czarnym sezamem
Na deser: jabłko

5.
- gotowana na parze pierś z kurczaka, nadziewana suszonymi pomidorami i świeżym tymiankiem
- mieszanka warzyw na patelnię z przyprawami (zioła prowansalskie, czosnek, słodka papryka, pieprz czarny, pieprz cayenne, sól)

Na deser: jabłko dla mnie, banan dla T. 

Voilà! Smacznego,
Weronika

1 komentarz: