Kolejnie
zestawienie naszych lunch boxów z zeszłego tygodnia J
Tym
razem przygotowałam dla Was opis 6 zestawów lunchowych. Czemu? Odpowiedz jest bardzo prosta: T. nie lubi tofu, więc w piątek każde
z nas miało inny obiad J
Mam
nadzieje, że także dzisiejsze propozycje przypadną Wam do gustu i razem ze mną
bedziecie przygotowyać swoje lunch boxy do pracy !
1.
-
grillowana pierś z kurczaka (marynowana w soku z limonki, oliwie, czosnku,
rozmarynie, soli i pieprzu) posypana dymką oraz posiekanymi orzechami ziemnymi
-
puree ziemniaczane z maślanką
-
karmelizowana marchewka
-
sałata (mieszanka sałat, pomidorki koktajlowe, rzodkiewka) z sosem (ocet
balsamiczny, oliwa, olej lniany, musztarda, zioła prowansalskie, sól, pieprz)
2.
-
Tortille (kapusta pekińska i sałata lodowa, pomidor, papryka,
czerwona cebula, piers z kurczaka)
- sos czosnkowy (jogurt, śmietana,
czosnek, bazylia, oregano, sól, pieprz, odrobina cukru)
-
na deser dla mnie musli z kefirem, dla T. domowe brownie
3.
-
kotlety mielone z paseczkami z żółtego sera
-
ziemniaki z rzeżuchą
-
sałatka: świeży ogórek z rzodkiewką i sos (śmietana i odrobina soli)
4.
-
makaron razowy
-
sos pomidorowy z tuńczykiem (tuńczyk z
puszki, przecier pomidorowy z kartonu, pomidorki koktajlowe, seler naciowy,
marchewka, czosnek, bazylia, oregano, sól pieprz)
-
dymka do posypania
5.
-
grillowane tofu (marynowane w sosie sojowym, sosie słodko-kwaśnym, imbirze, czosnku
i pieprzu)
-
kuskus z przyprawami (czosnek, tymianek, słodka papryka, curry)
-
warzywa na patelnię z przyprawami (czosnek, słodka papryka, pieprz cayenne,
zioła prowansalskie)
6.
-
duszona karkówka (do sosu dodałam mieszankę ziół do grilla, którą przywiózł mi z Grecji brat, a także czosnek, sól, pieprz, odrobina mąki do zagęszczenia sosu)
-
kuskus z przyprawami (czosnek, tymianek, słodka papryka, curry)
-
warzywa na patelnię z przyprawami (czosnek, słodka papryka, pieprz cayenne,
zioła prowansalskie)
Voilà! Smacznego,
Weronika
Komentarze
Prześlij komentarz