wtorek, 28 kwietnia 2015

Camembert w szynce szwardzwaldzkiej, ryż jaśminowy i sałatka z pomarańczą i miechunką


Proste, smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu danie. Nie kosztuje wiele, a wygląda bardzo efektownie :)
Smak sera i chrupiącej szynki dopełnia cytrusowy aromat sałatki. Idealne, lekkie danie, które możemy przygotować w 30 minut.

Camembert w szynce szwardzwaldzkiej, ryż jaśminowy i sałatka z pomarańczą i miechunką
Składniki (dwie porcje):
- 2 krążki sera camembert (naturalnego, z pieprzem, ziołowego - jaki wolimy:)
- 6 plastrów szynki szwardzwaldzkiej (lub innej długo dojrzewającej, cieniutko pokrojonej)

- ¾ szklanki ryż jaśminowego
- ok. ½ łyżeczki kurkumy
- zioła prowansalskie

Sałatka:
- mieszanka sałat
- 1 pomarańcza (miąższ)
- kilka sztuk owoców miechunki
- posiekane orzechy ziemne (opcjonalnie)

Sos:
- sok z ½ pomarańczy
- 1 łyżeczka musztardy
- kilka łyżek oliwy
- łyżeczka posiekanego rozmarynu


Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik (180 st C) lub prodiż.
                                                                                     
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Dodajemy kurkumę oraz zioła prowansalskie, mieszamy.

W czasie gotowania ryżu przygotowujemy sery.

Camemberty wyjmujemy z opakowań. Każdy krążek sera dokładnie oklejamy plastrami szynki szwardzwaldzkiej.
Układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 10 minut (do zarumienienia szynki).

Przygotowujemy sałatkę. Do miski wrzucamy mieszankę sałat. Pomarańczę filetujemy i cząstki miąższu wrzucamy do miski, dodajemy owoce miechunki.

W miseczce mieszamy składniki na sos: sok wyciśnięty z pomarańczy, musztardę, oliwę oraz rozmaryn. Dokładnie mieszamy i polewamy sosem sałatkę. Całość możemy posypać posiekanymi orzechami ziemnymi.

Podanie:
Camemberty podajemy na ciepło. Możemy dodać konfiturę z żurawiny lub czarnej porzeczki.




Voilà! Smacznego,
Weronika 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz