Proste,
smaczne i bardzo łatwe w przygotowaniu danie. Nie kosztuje wiele, a wygląda
bardzo efektownie :)
Smak
sera i chrupiącej szynki dopełnia cytrusowy aromat sałatki. Idealne, lekkie danie,
które możemy przygotować w 30 minut.
Camembert w szynce szwardzwaldzkiej, ryż jaśminowy i sałatka z pomarańczą i miechunką
Składniki (dwie porcje):
- 2 krążki sera camembert
(naturalnego, z pieprzem, ziołowego - jaki wolimy:)
- 6 plastrów szynki
szwardzwaldzkiej (lub innej długo dojrzewającej, cieniutko pokrojonej)
- ¾ szklanki ryż
jaśminowego
- ok. ½ łyżeczki
kurkumy
- zioła prowansalskie
Sałatka:
- mieszanka sałat
- 1 pomarańcza (miąższ)
- kilka sztuk owoców
miechunki
- posiekane orzechy
ziemne (opcjonalnie)
Sos:
- sok z ½ pomarańczy
- 1 łyżeczka musztardy
- kilka łyżek oliwy
- łyżeczka posiekanego
rozmarynu
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik (180 st C) lub prodiż.
Ryż gotujemy według
przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Dodajemy kurkumę oraz zioła prowansalskie, mieszamy.
W czasie gotowania ryżu
przygotowujemy sery.
Camemberty wyjmujemy z
opakowań. Każdy krążek sera dokładnie oklejamy plastrami szynki
szwardzwaldzkiej.
Układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego
piekarnika. Pieczemy ok. 10 minut (do zarumienienia szynki).
Przygotowujemy sałatkę.
Do miski wrzucamy mieszankę sałat. Pomarańczę filetujemy i cząstki miąższu
wrzucamy do miski, dodajemy owoce miechunki.
W miseczce mieszamy
składniki na sos: sok wyciśnięty z pomarańczy, musztardę, oliwę oraz rozmaryn.
Dokładnie mieszamy i polewamy sosem sałatkę. Całość możemy posypać posiekanymi orzechami ziemnymi.
Podanie:
Camemberty podajemy na
ciepło. Możemy dodać konfiturę z żurawiny lub czarnej porzeczki.
Voilà! Smacznego,
Weronika
Weronika
Komentarze
Prześlij komentarz