Poniżej przedstawiam Wam kolejne nieco zdrowsze propozycje lunch boxów :) dużo u nas ostatnio gotowania na parze, co ma odzwierciedlenie w naszych pudełkach do pracy:)
Zapraszam!
1.
-
pulpeciki z indyka gotowane na parze (nadziewane kozim serem i śwież szałwią)
-
młode ziemniaczki z koperkiem (gotowane na parze)
-
kalafior (gotowany na parze)
-
sos czosnkowo-imbirowy (jogurt naturalny, kefir, czosnek, imbir, odrobina soli
i pieprzu)
2.
-
gotowany na parze łosoś (z dodatkiem pieprzu pomarańczowego)
-
młode ziemniaczki z koperkiem (gotowane na parze)
-
sałatka: sałata, ogórek, rzodkiewka, dymka; sos: jogurt naturalny, ocet winny,
cukier
-
ćwiartka cytryny do ryby
3.
-
pieczona pierś z kurczaka (polana sosem z pieczenia)
-
brązowy ryż ze świeżym tymiankiem
-
surówka z tartej marchewki z jabłkiem i cytryną
4.
-
gryczany makaron soba z orientalnym sosem z dodatkiem warzyw, grzybów mun i
kurczaka, posypany dymką i orzeszkami ziemnymi
Składniki
na sos: pierś z kurczaka, grzyby mun,
cebula, marchew, papryka, cukinia, czosnek, imbir, sos sojowy, sos ostrygowy,
sos rybny, sos słodko-kwaśny, słodka papryka, pieprz cayenne, pieprz czarny,
kolendra w ziarnach, natka pietruszki, bazylia tajska
5.
-
gotowane na parze pulpeciki z indyka (z dodatkiem świeżych ziół: koperku, natki
pietruszki, tymianku, szałwii)
-
brązowy ryż
-
grillowana cukinia (oliwa z oliwek, czosnek, tymianek, odrobina soli i pieprzu)
Voilà! Smacznego,
Weronika
Komentarze
Prześlij komentarz