Czasami
zdarza się, że mam ochotę na małe co nieco bez zbędnego objadania sięJ
Wtedy
powracam do sprawdzonych przepisów, które są szybkie w wykokaniu a do tego
lekkie, smaczne i zdrowe. Takie właśnie jest carpaccio z buraków z dodatkiem
koziego sera i rukoli. Jeśli nie lubicie koziego sera, spokojnie możecie
zamienić go na inny, wyrazisty w smaku ser. Zmieni to nieco smak potrawy, ale
za to Wam będzie bardziej smakować.
Polecam
szczególnie po świątecznym przejedzeniu!
Carpaccio z buraków z kozim serem
Składniki:
- 3 szt. buraków
- mały kawałek koziego sera
- garść rukoli
- sól
- pieprz
- ocet balsamiczny
Opcjonalnie: orzechy włoskie lub
ziarna słonecznika
Buraki
szorujemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i i gotujemy do miękkości
(możemy także upiec buraki w piekarniku).
Gotowe
buraki wyjmujemy z wody, studzimy po
czym obieramy. Kroimy na cienkie plastry ostrym nożem lub za pomocą
specjalnej tarki do krojenia w cienkie plasterki. Układamy na talerzu jeden
obok drugiego, tak aby częsciowo zachodziły na siebie. Na środku talerza układamy rukolę. Całość
posypujemy pokrojonym w kostkę lub pokruszonym kozim serem. Solimy i pieprzymy
do smaku. Przed podaniem polewamy octem balsamicznym.
Opcjonalnie
na sam koniec dodajemy posiekane orzechy włoskie lub ziarna słonecznika.
Voilà! Smacznego,
Weronika
Komentarze
Prześlij komentarz