poniedziałek, 28 grudnia 2015

Carpaccio z buraków z kozim serem


Czasami zdarza się, że mam ochotę na małe co nieco bez zbędnego objadania sięJ
Wtedy powracam do sprawdzonych przepisów, które są szybkie w wykokaniu a do tego lekkie, smaczne i zdrowe. Takie właśnie jest carpaccio z buraków z dodatkiem koziego sera i rukoli. Jeśli nie lubicie koziego sera, spokojnie możecie zamienić go na inny, wyrazisty w smaku ser. Zmieni to nieco smak potrawy, ale za to Wam będzie bardziej smakować.
Polecam szczególnie po świątecznym przejedzeniu!

Carpaccio z buraków z kozim serem
Składniki:
- 3 szt. buraków
- mały kawałek koziego sera
- garść rukoli
- sól
- pieprz
- ocet balsamiczny

Opcjonalnie: orzechy włoskie lub ziarna słonecznika


Buraki szorujemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą i i gotujemy do miękkości (możemy także upiec buraki w piekarniku).
Gotowe buraki  wyjmujemy z wody, studzimy po czym obieramy. Kroimy na cienkie plastry ostrym nożem lub za pomocą specjalnej tarki do krojenia w cienkie plasterki. Układamy na talerzu jeden obok drugiego, tak aby częsciowo zachodziły na siebie.  Na środku talerza układamy rukolę. Całość posypujemy pokrojonym w kostkę lub pokruszonym kozim serem. Solimy i pieprzymy do smaku. Przed podaniem polewamy octem balsamicznym.
Opcjonalnie na sam koniec dodajemy posiekane orzechy włoskie lub ziarna słonecznika.

Voilà! Smacznego,
Weronika 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz