Dziś
przedstawiam Wam nieco zdrowszą wersję klasycznej pomidorowej: bez śmietany i
bez makaronu, za to z dodatkiem soczewicy i mozzarelli.
Zupa
została przygotowana na wywarze z podudzi kurczaka. Jeśli chcecie, aby zupa
była jeszcze zdrowsza i wegetariańska możecie śmiało pominąć mięso i od razu
przygotować wywar warzywny, dodając ich nieco więcej, aby wywar był
intensywniejszy w smaku.
Moja
propozycja pomidorowej jest rozgrzewająca, aromatyczna, gęsta i sycąca.
Składniki:
- passata pomidorowa
Łowicz (680 g)
- 2 podudzia z kurczaka
- 3 spore marchewki
- ½ małego selera
- 1 średnia pietruszka
- 3/4 szklanki suchej czerwonej soczewicy
- 3 ziarenka ziela
angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 czubata łyżeczka
suszonej bazylii
- 1 czubata łyżeczka
suszonego oregano
- 1 płaska łyżeczka
słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka
pieprzu cayenne (możecie pominąć, lub dodać więcej: ilość według upodobań)
- 1 spory ząbek czosnku
- sól, pieprz
Do podania:
- plastry mozzarelli/kulki
mozzarelli
-
świeże listki bazylii
Opcjonalnie:
- płatki pikantnej papryczki
- śmietana 18%
- płatki pikantnej papryczki
- śmietana 18%
Podudzia
z kurczaka dokładnie myjemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy ziele
angielskie i liście laurowe, doprowadzamy do wrzenia.
Zmniejszamy ogień i gotujemy wywar ok. 30 minut.
Zmniejszamy ogień i gotujemy wywar ok. 30 minut.
Po tym czasie marchewkę, seler oraz pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki i dorzucamy do zupy. Gotujemy kolejne 15 minut.
Po
upływie tego czasu wyjmujemy z zupy kurczaka, seler, pietruszkę, ziele
angielskie i liście laurowe.
Następnie
dodajemy do zupy passatę pomidorową Łowicz, dokładnie mieszamy i gotujemy 5
minut.
Do
zupy dorzucamy suchą czerwoną soczewicę i gotujemy aż będzie miękka i zagęści zupę
(ok. 10 – 15 minut, uważając aby jej nie rozgotować). Na koniec do zupy
dodajemy wszystkie przyprawy: suszoną bazylię, oregano, słodką paprykę, pieprz
cayenne, przeciśnięty przez praskę czosnek, i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i
pieprzem (ilość według upodobań).*
*Jeśli zupa wyszła Wam za gęsta możecie dolać odrobinę wody lub passaty pomidorowej.
Podanie:
Zupę
podajemy na ciepło z pokrojoną na plasterki mozzarellą/ kulkami mozzarelli oraz ze świeżymi
listkami bazylii. Opcjonalnie możemy dodać łyżkę śmietany 18% oraz płatki chili.
Voilà! Smacznego,
Weronika
Komentarze
Prześlij komentarz