Zupa pomidorowa inaczej, lekko pikantna z czerwoną soczewicą i mozzarellą

Zupa pomidorowa – kto z Nas jej nie zna? Gotowana przez nasze mamy, babcie, z ryżem, z makronem, bez niczego - istny smak dzieciństwa.
Dziś przedstawiam Wam nieco zdrowszą wersję klasycznej pomidorowej: bez śmietany i bez makaronu, za to z dodatkiem soczewicy i mozzarelli.
Zupa została przygotowana na wywarze z podudzi kurczaka. Jeśli chcecie, aby zupa była jeszcze zdrowsza i wegetariańska możecie śmiało pominąć mięso i od razu przygotować wywar warzywny, dodając ich nieco więcej, aby wywar był intensywniejszy w smaku.
Moja propozycja pomidorowej jest rozgrzewająca, aromatyczna, gęsta i sycąca.

Zupa pomidorowa inaczej, lekko pikantna z czerwoną soczewicą i mozzarellą
Składniki:
- passata pomidorowa Łowicz  (680 g)
- 2 podudzia z kurczaka
- 3 spore marchewki
- ½  małego selera
- 1 średnia pietruszka
- 3/4 szklanki suchej czerwonej soczewicy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii
- 1 czubata łyżeczka suszonego oregano
- 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka pieprzu cayenne (możecie pominąć, lub dodać więcej: ilość według upodobań)
- 1 spory ząbek czosnku
- sól, pieprz

Do podania:
- plastry mozzarelli/kulki mozzarelli
- świeże listki bazylii
Opcjonalnie: 
- płatki pikantnej papryczki
- śmietana 18%

Podudzia z kurczaka dokładnie myjemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, doprowadzamy do wrzenia. 
Zmniejszamy ogień i gotujemy wywar ok. 30 minut.

Po tym czasie marchewkę, seler oraz pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki i dorzucamy do zupy. Gotujemy kolejne 15 minut.
Po upływie tego czasu wyjmujemy z zupy kurczaka, seler, pietruszkę, ziele angielskie i liście laurowe.
Następnie dodajemy do zupy passatę pomidorową Łowicz, dokładnie mieszamy i gotujemy 5 minut.

Do zupy dorzucamy suchą czerwoną soczewicę i gotujemy aż będzie miękka i zagęści zupę (ok. 10 – 15 minut, uważając aby jej nie rozgotować). Na koniec do zupy dodajemy wszystkie przyprawy: suszoną bazylię, oregano, słodką paprykę, pieprz cayenne, przeciśnięty przez praskę czosnek, i dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem (ilość według upodobań).*

*Jeśli zupa wyszła Wam za gęsta możecie dolać odrobinę wody lub passaty pomidorowej.

Podanie:
Zupę podajemy na ciepło z pokrojoną na plasterki mozzarellą/ kulkami mozzarelli oraz ze świeżymi listkami bazylii. Opcjonalnie możemy dodać łyżkę śmietany 18% oraz płatki chili.

Pomidorowa? Inaczej! Tak się teraz robi samo najlepsze!
Voilà! Smacznego,
Weronika

Komentarze