Nadeszła
jesień, a wraz z nią chęć jedzenia gorących, rozgrzewających potraw.
W
związku z tym, że od jakiegoś czasu wraz z T. testujemy wege-dietę postanowiłam
przygotować nasze ulubione faszerowane papryki, ale tym razem bez dodatku
mięsa.
Lubię
przygotowywać to danie, ponieważ do farszu możemy dorzucić wszystko na co mamy
ochotę. Dodatkowo to doskonały pomysł na wyczyszczenie zakamarków lodówki z
zalegających resztek warzyw, mięsa (jeśli robicie taką wersję), a także serów,
które można dodać do farszu.
Składniki,
które znalazły się w tym przepisie znalazłam właśnie w naszej lodówce.
Zachęcam
Was do zajrzenia do waszej szuflady z warzywami i do eksperymentowania ze
składnikami do farszu. Pewnie tak jak ja nie lubicie wyrzucać jedzenia, a taki
przepis zdecydowanie pozwala rozwiązać ten problem.
Mała
wskazówka jeśli chodzi o papryki: wybierajcie podobnej wielkości sztuki, które
mają równy spód, dzięki temu spokojnie będziecie mogli postawić paprykę w
formie bez obawy, że przewróci się podczas pieczenia. Dodatkowo, jeśli lubicie
w smaku różne kolory papryki – polecam Wam właśnie mix kolorów – pięknie
wygląda na talerzu. Szczególnie kiedy aura na zewnątrz mieni się w barwach
szarości J
Jesienne, faszerowane warzywami i boczniakami papryki z garam masalą (Wege)
Składniki:
- 5-6 papryk podobnej wielkości (polecam mix kolorów)
- ¾ kubka suchej kaszy
jaglanej
- 2 średnie cebule
- 250 g boczniaków (można
pominąć lub zamienić na pieczarki)
- 1 szklanka pokrojonej
w małą kostkę dyni
- 2 duże marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- mały kawałek selera
(korzeń)
- 2 łodygi selera
naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 500 ml domowego przecieru pomidorowego
- 3 łyżeczki
przyprawy garam masala (ew. można więcej jeśli lubicie)
- 1 płaska łyżeczka
cynamonu
- sól
- pieprz czarny
- ½-1 łyżeczka pieprzu cayenne (można więcej jeśli lubicie)
- ½ pęczka natki
pietruszki
- olej rzepakowy lub
olej kokosowy (w opcji mięsnej polecam smalec)
- 1 łyżka masła (pomiń jeśli danie ma być vegańskie)
- dowolny ser do
starcia (np. Cheddar, Gruyere, Grana Padano, Parmigiano Reggiano - pomiń jeśli danie ma być vegańskie)
Przygotowanie:
Kasza
Kaszę
jaglaną przygotowujemy według przepisu na opakowaniu (ja dodatkowo przepłukuje
kaszę przed gotowaniem). Odcedzamy i odstawiamy na bok.
Warzywa
Papryki
myjemy, odcinamy górną część, wykrawamy gniazda nasienne, przykrywamy czapeczką
i ostawiamy na bok.
Cebulę
obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Boczniaki
myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem kroimy w drobną kostkę.
Dynię
obieramy i kroimy w niedużą kostkę.
Marchew,
pietruszkę i korzeń selera obieramy i ścieramy na tarce, na dużych oczkach.
Seler
naciowy kroimy w talarki.
Na
patelni rozgrzewamy olej/oliwę oraz masło. Dodajemy cebulę i smażymy aż się
zeszkli. Następnie dodajemy boczniaki i smażymy ok. 10 minut na małym ogniu,
często mieszając. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mieszamy i
dorzucamy pokrojoną dynię. Zalewamy przecierem pomidorowym i dusimy ok. 10
minut.
Następnie
dodajemy startą marchew, pietruszkę, seler oraz seler naciowy, mieszamy i
dusimy kolejne 10 minut.
Po
tym czasie dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną oraz przyprawy: garam masalę, cynamon oraz pieprz cayenne.
Doprawiamy
solą i pieprzem do smaku. W razie potrzeb dodajemy więcej przypraw.
Wszystko
dokładnie mieszamy. Na sam koniec farsz posypujemy świeżą natką pietruszki.
Przestudzonym
farszem napełniamy papryki. Przykrywamy odciętymi kawałkami papryk. Wstawiamy
do piekarnika nagrzanego do 180 st C (lub prodiża) i pieczemy ok. 25 minut.
Zdejmujemy czapeczki i posypujemy startym serem, nakładamy czapeczki i pieczemy
jeszcze 5-10 minut.
Podajemy
na ciepło. Idealne również na drugi dzień, jako lunch do pracy!
Komentarze
Prześlij komentarz