Jesienne faszerowane papryki (Wege)


Nadeszła jesień, a wraz z nią chęć jedzenia gorących, rozgrzewających potraw.
W związku z tym, że od jakiegoś czasu wraz z T. testujemy wege-dietę postanowiłam przygotować nasze ulubione faszerowane papryki, ale tym razem bez dodatku mięsa.
Lubię przygotowywać to danie, ponieważ do farszu możemy dorzucić wszystko na co mamy ochotę. Dodatkowo to doskonały pomysł na wyczyszczenie zakamarków lodówki z zalegających resztek warzyw, mięsa (jeśli robicie taką wersję), a także serów, które można dodać do farszu.

Składniki, które znalazły się w tym przepisie znalazłam właśnie w naszej lodówce.  
Zachęcam Was do zajrzenia do waszej szuflady z warzywami i do eksperymentowania ze składnikami do farszu. Pewnie tak jak ja nie lubicie wyrzucać jedzenia, a taki przepis zdecydowanie pozwala rozwiązać ten problem.

Mała wskazówka jeśli chodzi o papryki: wybierajcie podobnej wielkości sztuki, które mają równy spód, dzięki temu spokojnie będziecie mogli postawić paprykę w formie bez obawy, że przewróci się podczas pieczenia. Dodatkowo, jeśli lubicie w smaku różne kolory papryki – polecam Wam właśnie mix kolorów – pięknie wygląda na talerzu. Szczególnie kiedy aura na zewnątrz mieni się w barwach szarości J


Jesienne, faszerowane warzywami i boczniakami papryki z garam masalą (Wege)

Składniki:
- 5-6 papryk podobnej wielkości (polecam mix kolorów)
- ¾ kubka suchej kaszy jaglanej
- 2 średnie cebule
- 250 g boczniaków (można pominąć lub zamienić na pieczarki)
- 1 szklanka pokrojonej w małą kostkę dyni
- 2 duże marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- mały kawałek selera (korzeń)
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 500 ml domowego przecieru pomidorowego
- 3 łyżeczki przyprawy garam masala (ew. można więcej jeśli lubicie)
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- sól
- pieprz czarny
½-1 łyżeczka pieprzu cayenne (można więcej jeśli lubicie)
- ½ pęczka natki pietruszki
- olej rzepakowy lub olej kokosowy (w opcji mięsnej polecam smalec)
- 1 łyżka masła (pomiń jeśli danie ma być vegańskie)
- dowolny ser do starcia (np. Cheddar, Gruyere, Grana Padano, Parmigiano Reggiano - pomiń jeśli danie ma być vegańskie)


Przygotowanie:

Kasza
Kaszę jaglaną przygotowujemy według przepisu na opakowaniu (ja dodatkowo przepłukuje kaszę przed gotowaniem). Odcedzamy i odstawiamy na bok.

Warzywa
Papryki myjemy, odcinamy górną część, wykrawamy gniazda nasienne, przykrywamy czapeczką i ostawiamy na bok.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Boczniaki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem kroimy w drobną kostkę.
Dynię obieramy i kroimy w niedużą kostkę.
Marchew, pietruszkę i korzeń selera obieramy i ścieramy na tarce, na dużych oczkach.
Seler naciowy kroimy w talarki.

Na patelni rozgrzewamy olej/oliwę oraz masło. Dodajemy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Następnie dodajemy boczniaki i smażymy ok. 10 minut na małym ogniu, często mieszając. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, mieszamy i dorzucamy pokrojoną dynię. Zalewamy przecierem pomidorowym i dusimy ok. 10 minut.
Następnie dodajemy startą marchew, pietruszkę, seler oraz seler naciowy, mieszamy i dusimy kolejne 10 minut.
Po tym czasie dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną oraz przyprawy: garam masalę, cynamon oraz pieprz cayenne.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. W razie potrzeb dodajemy więcej przypraw.
Wszystko dokładnie mieszamy. Na sam koniec farsz posypujemy świeżą natką pietruszki.
Przestudzonym farszem napełniamy papryki. Przykrywamy odciętymi kawałkami papryk. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st C (lub prodiża) i pieczemy ok. 25 minut. Zdejmujemy czapeczki i posypujemy startym serem, nakładamy czapeczki i pieczemy jeszcze 5-10 minut.


Podajemy na ciepło. Idealne również na drugi dzień, jako lunch do pracy!



Voilà! Smacznego,
Weronika

Komentarze