Fit burrito z indykiem

Przedstawiam Wam przepis na zdrowszą wersję burrito: z mięsem mielonym, brązowym ryżem i warzywami. Brak w moim przepisie klasycznej fasoli i kukurydzy więc polecam taką wersję osobom, które z różnych przyczyn nie mogę ich jeść J
Przepis jest dość prosty, najwięcej czasu zajmuje przygotowanie farszu. Możecie to zrobić dzień wcześniej. Ja przetestowałam także przygotowanie farszu wcześniej i jego zamrożenie. Po rozmrożeniu ryż nie jest już al dente, ale smak jest całkiem w porządku, wiec polecam na kryzysowe sytuacje J
W przepisie wykorzystałam limonkę oraz cytrynę. Jeśli aktualnie nie macie obu w swojej spiżarni, spokojnie możecie użyć tego samego cytrusa.
Nie ma buritto bez kolendry, ale wiem, że dużo osób jej nie lubi. Zastąpcie ją wtedy pietruszką lub bazylią. Możecie spróbować także kolendry wietnamskiej, jest dość ostra w smaku, ale zawsze to pewne urozmaicenie Waszego daniaJ
Fit burrito z indykiem
Składniki:
- 4-5 placków tortilli (u mnie wersja pełnoziarnista)
- 1 awokado
- 2 mniejsze pomidory
- 2-3 szt. chilli lub innej ostrej papryki (opcjonalnie, jeśli lubicie ostre jedzenie)
- świeża kolendra (lub pietruszka)
- ketchup
- limonka

Na farsz mięsny:
- 400 g mielonego mięsa z indyka
- 1 spora cebula
- 3 ząbki czosnku
- ½ szklanki suchego ryżu (u mnie brązowy)
- ok. ¾ szklanki domowej passaty pomidorowej
- 2-3 łyżeczki mielonego kuminu
- ¼ łyżeczki cynamonu
- 2-3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
-1 łyżeczka rozgniecionych ziaren kolendry
- sok ½ małej cytryny
- sól
- pieprz czarny,
- ½ łyżeczki pieprzu cayenne (możecie użyć więcej, jeśli lubicie)
- olej do smażenia (u mnie ryżowy)

Przygotowanie:
Rozpoczynamy od przygotowania ryżu. Zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy ryż. Gotujemy ok. 30 min., po czym odcedzamy.
W czasie gotowania ryżu przygotowujemy farsz.
Rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę posiekaną w drobną kostkę. Smażymy kilka minut na niedużym ogniu aż się zeszkli. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem smażymy. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do przygotowanej miseczki.
Patelnię stawiamy ponownie na palnik i wrzucamy na nią surowe mielone mięso. Smażymy do momentu aż indyk się zarumieni. Po tym czasie dodajemy przesmażoną cebulę z czosnkiem, mieszamy i smażymy razem ok. 2 minut.
Dodajemy passatę pomidorową, mieszamy.

Na suchej patelni prażymy ok. 2 min przyprawy: kumin, cynamon, słodką paprykę, ziarna kolendry, pieprz cayenne.
Aromatyczne przyprawy dosypujemy do mięsna, mieszamy. Całość chwilę smażymy, aby sos odparował.
Solimy i pieprzymy do smaku.  Na sam koniec dodajemy ugotowany ryż, całość skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Odstawiamy do lekkiego ostudzenia.

Awokado kroimy w cienkie plastry, pomidory kroimy w półplasterki. Chili kroimy cienkie plasterki, kolendrę siekamy.

Nakładanie farszu:
Sam środek placka smarujemy ketchupem, nakładamy porcję farszu mięsno-ryżowego. Na wierzchu układamy w rządku awokado, obok plastry pomidora, całość posypujemy świeżą kolendrą (lub pietruszką), posypujemy chili (opcjonalnie) i skrapiamy sokiem z limonki.
Zawijamy górny i dolny brzeg do środka, później boczne do powstania kształtu burito.
Gotowe rulony ogrzewamy w zgrzewarce lub układamy na rozgrzanej patelni i smażymy z dwóch stron.
Podajemy na ciepło.

Voilà! Smacznego,
Weronika

Komentarze