Przedstawiam Wam przepis na zdrowszą wersję burrito: z mięsem mielonym, brązowym
ryżem i warzywami. Brak w moim przepisie klasycznej fasoli i kukurydzy więc
polecam taką wersję osobom, które z różnych przyczyn nie mogę ich jeść J
Fit burrito z indykiem
Przepis
jest dość prosty, najwięcej czasu zajmuje przygotowanie farszu. Możecie to
zrobić dzień wcześniej. Ja przetestowałam także przygotowanie farszu wcześniej
i jego zamrożenie. Po rozmrożeniu ryż nie jest już al dente, ale smak jest
całkiem w porządku, wiec polecam na kryzysowe sytuacje J
W
przepisie wykorzystałam limonkę oraz cytrynę. Jeśli aktualnie nie macie obu w
swojej spiżarni, spokojnie możecie użyć tego samego cytrusa.
Nie
ma buritto bez kolendry, ale wiem, że dużo osób jej nie lubi. Zastąpcie ją
wtedy pietruszką lub bazylią. Możecie spróbować także kolendry wietnamskiej,
jest dość ostra w smaku, ale zawsze to pewne urozmaicenie Waszego daniaJ
Składniki:
-
4-5 placków tortilli (u mnie wersja pełnoziarnista)
-
1 awokado
-
2 mniejsze pomidory
-
2-3 szt. chilli lub innej ostrej papryki (opcjonalnie, jeśli lubicie ostre
jedzenie)
-
świeża kolendra (lub pietruszka)
-
ketchup
-
limonka
Na
farsz mięsny:
-
400 g mielonego mięsa z indyka
-
1 spora cebula
-
3 ząbki czosnku
-
½ szklanki suchego ryżu (u mnie brązowy)
-
ok. ¾ szklanki domowej passaty pomidorowej
-
2-3 łyżeczki mielonego kuminu
-
¼ łyżeczki cynamonu
-
2-3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
-1
łyżeczka rozgniecionych ziaren kolendry
-
sok ½ małej cytryny
-
sól
-
pieprz czarny,
-
½ łyżeczki pieprzu cayenne (możecie użyć więcej, jeśli lubicie)
-
olej do smażenia (u mnie ryżowy)
Przygotowanie:
Rozpoczynamy
od przygotowania ryżu. Zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy ryż. Gotujemy ok. 30
min., po czym odcedzamy.
W
czasie gotowania ryżu przygotowujemy farsz.
Rozgrzewamy
olej i wrzucamy cebulę posiekaną w drobną kostkę. Smażymy kilka minut na
niedużym ogniu aż się zeszkli. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek i chwilę razem smażymy. Zdejmujemy z ognia i przekładamy do
przygotowanej miseczki.
Patelnię
stawiamy ponownie na palnik i wrzucamy na nią surowe mielone mięso. Smażymy do
momentu aż indyk się zarumieni. Po tym czasie dodajemy przesmażoną cebulę z
czosnkiem, mieszamy i smażymy razem ok. 2 minut.
Dodajemy
passatę pomidorową, mieszamy.
Na
suchej patelni prażymy ok. 2 min przyprawy: kumin, cynamon, słodką paprykę,
ziarna kolendry, pieprz cayenne.
Aromatyczne
przyprawy dosypujemy do mięsna, mieszamy. Całość chwilę smażymy, aby sos odparował.
Solimy
i pieprzymy do smaku. Na sam koniec dodajemy
ugotowany ryż, całość skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Odstawiamy do
lekkiego ostudzenia.
Awokado
kroimy w cienkie plastry, pomidory kroimy w półplasterki. Chili kroimy cienkie
plasterki, kolendrę siekamy.
Nakładanie
farszu:
Sam
środek placka smarujemy ketchupem, nakładamy porcję farszu mięsno-ryżowego. Na
wierzchu układamy w rządku awokado, obok plastry pomidora, całość posypujemy
świeżą kolendrą (lub pietruszką), posypujemy chili (opcjonalnie) i skrapiamy
sokiem z limonki.
Zawijamy
górny i dolny brzeg do środka, później boczne do powstania kształtu burito.
Gotowe
rulony ogrzewamy w zgrzewarce lub układamy na rozgrzanej patelni i smażymy z
dwóch stron.
Voilà! Smacznego,
Weronika
Komentarze
Prześlij komentarz