Nareszcie!
Sezon na przepyszne, słodkie i soczyste pomidory już w pełni. W związku z czym, jest to idealny moment na zrobienie domowych przecierów pomidorowych, które
umilą nam jesienne i zimowe dni a także ułatwią oczekiwania na kolejne ciepłe
lato.
Stragany
na lokalnych targach i bazarach uginaj się od pięknych, kolorowych pomidorów
różnych odmian, w różnych kształtach i kolorach. Jakie pomidory wybrać na
przecier? Gdzie je kupić i w końcu jak przygotować? Odpowiedź kryje się właśnie
w tym poście.
Poniżej
znajdziecie kilka zasad którymi
warto się kierować, kupując pomidory na przetwory, czy kupując produkty
spożywcze w ogóle!
Gdzie
najlepiej kupić pomidory?
1. Gospodarstwo
rolne
Jeśli
mamy znajomego rolnika, bądź gospodarstwo w okolicy najlepiej udać się wprost
do źródła. Możemy wtedy zobaczyć, jak pomidory są hodowane, gdzie są
przechowywane. Dowiemy się czy w produkcji stosowane są nawozy i opryski
chemiczne, czy jest to np. gospodarstwo ekologiczne. Rolnicy doradzą, jakie
pomidory wybrać w zależności od przeznaczenia. Możemy od razu kupić większe
ilości często po preferencyjnej cenie.
2. Targ,
bazar, lokalne stragany
Jeśli nie mamy w okolicy sprawdzonego gospodarstwa
najlepiej zakupu dokonać na lokalnym rynku lub bazarze i także najlepiej prosto
od rolnika.
Po
czym poznać, że to producent a nie zwykły sprzedawca? Przede wszystkim rolnik zna
swoje produkty, bo sam je produkuje, z pasją o nich opowiada, ma spracowane dłonie
i z szacunkiem traktuje swoje plony, chociażby z delikatnością pakując je w
nasze torby i skrzynki.
Zawsze
możemy zapytać osobę sprzedającą, skąd pochodzi dany produkt. Rolnik zawsze
odpowie, że z jego pola. Tak zwany ‘handlarz’ zazwyczaj nie wie, bądź odpowiada
lakonicznie, że produkt jest krajowy/z okolicy/kupiony na giełdzie.
Unikajmy
sprzedawców, którzy nie znają gatunków sprzedawanych owoców, warzyw czy w tym
przypadku pomidorów. Szerokim łukiem omijam sprzedawcę, który na pytanie „co to
za odmiana? Odpowie „No pomidor”. Ale jakiej odmiany? „Zwykły czerwony, z
dużymi owocami”.
3. Supermarket/hipermarket
Niestety
najgorszym wyborem jest zakup w supermarkecie/hipermarkecie. Czemu? Warzywa i owoce
są przechowywane w chłodniach bądź lodówkach w bardzo niskiej temperaturze. Owoce
dłużej zachowują świeżość, ale w przypadku pomidorów – przetrzymywanie w
lodówce pozbawia je smaku i zapachu. Przygotowany przecier będzie po prostu
niesmaczny. Unikajmy zakupu owoców i warzyw w takich miejscach.
Jakie
pomidory będą najlepsze na przecier?
Każde,
ale przede wszystkim muszą być zdrowe i dojrzałe. Nie poobijane, bez widocznych uszkodzeń skórki czy pleśni. Przechowywane w suchym i chłodnim miejscu, nie w lodówce.
Co
do odmian, kolorów czy wielkości – z własnej
kuchni i doświadczenia odpowiem – to zależy od Waszych preferencji.
Często
słyszę, że najlepszą odmianą na przecier jest pomidor tzw. Polny lub odmiany
Lima.
Natomiast
wybór pozostawiam Wam. Ja za każdym razem próbuję innych odmian i przecier za każdym
razem wychodzi nieco inny w smaku. Staram
się wybierać mniejsze owoce, które nie są twarde i zdecydowanie są dojrzałe,
ale nie nadpsute.
Malinowe,
żółte, podłużne, okrągłe, koktajlowe, o regularnych kształtach, powyginane,
małe i duże – to zależy od Was J
Jedne
odmiany są bardziej mięsiste i np. nadają się na kanapki, do sałatek, ale także
na gęste przeciery, sosy lub do suszenia.
Inne
są wodniste i idealne np. na soki. Jeśli
chcemy je wykorzystać do przygotowania przecieru – będę musiały się odpowiednio
dłużej gotować, aby zgęstniały i część wody odparowała.
Najważniejsze
aby owoce były zdrowe, mocno dojrzałe i smaczne. Jeśli macie trudność z decyzją
– zapytajcie bezpośrednio u źródła, czyli u rolnika lub danego sprzedawcy które
będą najlepsze.
Kiedy
robić przecier?
Teraz!
Owoce występują w niezliczonej ilości odmian i są bardzo przystępne cenowo. Sezon
jest w pełni, gorące lipcowe i sierpniowe temperatury spowodowały, że owoce są
niezwykle smaczne.
Zakupione
pomidory najlepiej przerobić od razu. Kupując na straganie nie mamy pewności,
kiedy dokładnie były zerwane, dlatego najlepiej przygotować je tego samego dnia
lub następnego od dnia zakupu. Dodatkowo plaga muszek owocówek lub innych żyjątek
może się nimi zainteresować, a jak sami wiecie – pojawiają się z nikąd i rozprzestrzeniają
w zawrotnym tempie J
Jeśli
chcecie przygotować je następnego dnia - nie chowajcie ich na noc do lodówki,
bo stracą swój smak! Najlepiej pozostawić je w piwnicy lub na balkonie w
skrzynce przykrytą bawełnianą ściereczką.
Do
czego mogę użyć taki przecier?
Domowy
przecier jest idealny praktycznie do wszystkiego. Świetnie sprawdzi się jako
samodzielna zupa lub jako dodatek do innych zup. Jest świetny jako składnik
sosów na ciepło, na zimno, do farszy mięsnych i warzywnych. Możecie go użyć
dokładnie wszędzie tam, gdzie potrzebujecie pomidorów.
A
jeśli kochacie pomidory, doprawcie go solą pieprzem, świeżymi ziołami i pijcie
lub wyjadajcie łyżką ze słoika J
Jak
przygotować idealny domowy przecier pomidorowy?
Bardzo prosto potrzebujecie tylko…
pomidory!
Ale o tym dowiecie się już jutro,
w kolejnym wpisie na blogu. Zapraszam!
Voilà! Smacznego,
Weronika
Komentarze
Prześlij komentarz