sobota, 8 lutego 2014

Bananowe placuszki




Dziś przepis na mega szybkie i proste bananowe pancakes. Idealne na śniadanie, które robi się w 15 minut. Zapach w kuchni jest cudowny. Jutro niedziela więc do dzieła! :)


Bananowe placuszki
Składniki (na ok. 20 placuszków):
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2-3 dojrzałe banany
- 3/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki maślanki
- 1 całe nieduże jajko (rozkłócone)
- 1 łyżka oleju (najlepiej bezzapachowego)
- ekstrakt waniliowy (ilość wedle uznania:)

W misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, sól.
W drugim naczyniu mieszamy resztę mokrych składników: mleko, maślankę, rozkłócone jajko, olej i ekstrakt waniliowy. Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do mokrych składników. Przelewamy do suchych składników. Dokładnie mieszamy.


Na lekko posmarowaną olejem patelnię wykładamy łyżką porcje ciasta w kształcie placuszków.


Placuszki dość szybko się robią, więc trzeba je pilnować.
Po zarumienieniu z jednej strony, przewracamy na drugą stronę i dalej smażymy.



Placuszki można podawać same, z cukrem pudrem, z dżemami, konfiturami, słodkimi syropami, miodem.

Jeśli nic takiego nie mamy pod ręką możemy zrobić również prosty sos jogurtowy. Należy połączyć gęsty jogurt naturalny z sokiem z cytryny i cukrem waniliowym. Proporcje składników zależą od naszych preferencji.

Voila! Smacznego, 
Weronika

4 komentarze:

  1. Wiem co jutro zjem na śniadanko :D mniami :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierwszego spaliłam ale reszta wyszła mniam mniam mniam :D Nawet Grzesiek się zajadał nimi jak głupi :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo one się bardzo szybko robią :)) szybciej niż naleśniki. Cieszę się że smakowały :)))

      Usuń