Po
raz kolejny ujawnia się moje zamiłowanie do słodkich potraw. Tym razem do zwykłych
kawałków kurczaka dodałam słodkie dodatki: suszone figi, morele i miód. Jak dla mnie
połączenie bardzo udane. Figi fajnie strzelają pod zębami :)
Jak
zwykle zachęcam Was do eksperymentowania w kuchni i zamieniania tradycyjnych
połączeń składników na coś nowego, niecodziennego. A nóż, wyjdzie z tego coś
fajnego? :)
Kurczak w słodkim sosie
Składniki (dla 2 osób):
- 2 spore ćwiartki z
kurczaka
- 1 gałązka suszonego
rozmarynu (lub 1 płaska łyżka suszonego)
- 6 sztuk suszonych fig
- 6 sztuk suszonych
moreli
- ½ łyżeczki słodkiej
papryki
- 1,5 łyżki miodu
- 1 czubata łyżeczka
masła
- opcjonalnie: ok. 1
łyżka mąki
- sól
- pieprz
- olej
Ćwiartki
z kurczaka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ja ze swoich usunęłam
skórę, aby sos nie był bardzo tłusty. Mięso nacieramy solą i pieprzem.
Na
patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka do zarumienienia z obu stron.
Dodajemy gałązkę rozmarynu, zalewamy wodą do wysokości ¾ mięsa.
Przykrywamy i
dusimy ok. 30 – 40 minut na niedużym ogniu. W połowie duszenia, przewracamy
mięso na drugą stronę i dodajemy pokrojone na kawałki suszone figi i morele.
Gdy
mięso będzie gotowe wyjmujemy je i przekładamy na talerz.
Powstały sos
zagęszczamy i doprawiamy. Dodajemy masło i miód, mieszamy. Mąkę dodajemy w
zależności od tego jak dużo sosu przygotowaliśmy i jak jest gęsty. Jeśli dodaliśmy
masło i miód i sos wystarczająco się zagęścił, to nie ma potrzeby dodawania
mąki.
Natomiast jeśli w naszej ocenie jest on za rzadki, tak jak było w moim
przypadku, dodajemy mąkę - 1 płaską łyżkę mieszamy z zimną wodą i przelewamy
do sosu, mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i suszoną papryką.
Podanie:
Ćwiartki
z kurczaka można podawać z dowolnymi dodatkami. Ja podałam je z surówką i puree
z ziemniaków i selera.

Do kurczaka na słodko bardzo dobrze będzie pasować
karmelizowana marchewka, na którą przepis znajdziesz TU.
Voilà! Smacznego,
Weronika
Komentarze
Prześlij komentarz