piątek, 21 marca 2014

Pasta z makreli


Ostatnio dużo eksperymentujemy z pastami do kanapek. Znudziło nam się już zwykłe masło albo serek kanapkowy. Pasta z awokado, na którą przepis dodałam niedawno (znajdziesz go tu) gości na naszym stole najczęściej. Ale postanowiłam zrobić dla niej konkurencję i ciągle wymyślam coraz nowsze połączenia.

Dziś chciałabym przedstawić przepis na pastę z wędzonej makreli. Składniki użyte do jej wykonania są dość klasyczne i każdy z nas znajdzie je prawdopodobnie w swojej lodówce. Zachęcam do eksperymentowania i dodawania swoich ulubionych dodatków :)


Pasta z makreli
Składniki:
- 1 wędzona makrela
- 1 szalotka lub nieduża cebula
- 1 jajko
- kilka gałązek szczypiorku
- 1 kiszony ogórek
- 1 łyżka śmietany 12%
- 1 czubata łyżka majonezu
- 1 płaska łyżka musztardy
- odrobina kurkumy i pieprzu cayenne
- sól
- pieprz


Do garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, solimy i wkładamy jajko. Powinno ono mieć temperaturę pokojową, aby skorupka nie pękła w czasie gotowania. Możemy je też włożyć na chwilę do miseczki z ciepłą wodą. Jajko gotujemy na twardo ok. 5 minut i następnie studzimy.

Makrelę dokładnie obieramy usuwając wszystkie ości i przekładamy do miseczki. 

Cebulę i ogórka kroimy w małą kostkę, dorzucamy do ryby. Dokładamy posiekany szczypiorek.

Ostudzone jajko obieramy ze skorupki i kroimy w małą kostkę, dorzucamy do reszty składników.Dodajemy śmietanę, majonez, musztardę, odrobinę kurkumy i pieprzu cayenne, mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku. 



Voilà! Smacznego,
Weronika

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz