Ostatnio
dużo eksperymentujemy z pastami do kanapek. Znudziło nam się już zwykłe masło
albo serek kanapkowy. Pasta z awokado, na którą przepis dodałam niedawno (znajdziesz
go tu) gości na naszym stole najczęściej. Ale postanowiłam zrobić dla niej
konkurencję i ciągle wymyślam coraz nowsze połączenia.
Dziś
chciałabym przedstawić przepis na pastę z wędzonej makreli. Składniki użyte do
jej wykonania są dość klasyczne i każdy z nas znajdzie je prawdopodobnie w
swojej lodówce. Zachęcam do eksperymentowania i dodawania swoich ulubionych
dodatków :)
Pasta z makreli
Składniki:
- 1 wędzona makrela
- 1 szalotka lub nieduża
cebula
- 1 jajko
- kilka gałązek
szczypiorku
- 1 kiszony ogórek
- 1 łyżka śmietany 12%
- 1 czubata łyżka
majonezu
- 1 płaska łyżka
musztardy
- odrobina kurkumy i
pieprzu cayenne
- sól
- pieprz
Do
garnka wlewamy wodę, zagotowujemy, solimy i wkładamy jajko. Powinno ono mieć
temperaturę pokojową, aby skorupka nie pękła w czasie gotowania. Możemy je też
włożyć na chwilę do miseczki z ciepłą wodą. Jajko gotujemy na twardo ok. 5
minut i następnie studzimy.
Makrelę
dokładnie obieramy usuwając wszystkie ości i przekładamy do miseczki.
Cebulę i
ogórka kroimy w małą kostkę, dorzucamy do ryby. Dokładamy posiekany
szczypiorek.
Ostudzone
jajko obieramy ze skorupki i kroimy w małą kostkę, dorzucamy do reszty
składników.Dodajemy
śmietanę, majonez, musztardę, odrobinę kurkumy i pieprzu cayenne, mieszamy.
Solimy i pieprzymy do smaku.
Voilà! Smacznego,
Weronika
Komentarze
Prześlij komentarz