piątek, 9 maja 2014

Jajka zapiekane w bułce


Gdy zostanie nam kilka bułek, które są dość czerstwe i nie wiemy co z nimi zrobić - możemy wykorzystać właśnie ten przepis. Myślę, że to fajna alternatywa dla zwykłej jajecznicy czy jajek sadzonych.

Jest to pomysł na bardzo szybkie, smaczne i sycące śniadanie. Ta wersja jest dość prosta i podstawowa. Nasze danie zawsze możemy wzbogacić o np. suszone pomidory, szpinak czy inne warzywa. Możemy także pominąć mięso i wtedy mamy wersję wege :)

Prezentuje się chyba całkiem nieźle, prawda? ;)
Jajka zapiekane w bułce
Składniki (na 4 porcje):
- 4 bułki
- 4 jajka
- kilka plastrów szynki/kiełbasy/boczku
- 2 łyżki masła
- garść tymianku (u mnie cytrynowy)
- garść szczypiorku
- parmezan (lub inny ser)
- sól
- pieprz


Rozgrzewamy piekarnik (180 st C) lub prodiż.

W tym czasie przygotowujemy mięso. Dowolną szynkę kroimy w plastry lub kostkę. Możemy tak ją wrzucić do bułek lub przesmażyć na patelni. Zamiast szynki możemy wykorzystać kiełbasę lub boczek, z którego należy wytopić tłuszcz, a następnie osuszyć na papierowym ręczniku.

Gdy mięso będzie chrupie i gotowe, zostawiamy na bok.

Tymianek i szczypiorek siekamy. Parmezan (lub inny ser) ścieramy na tarce.

Przygotowujemy bułki. Delikatnie odcinamy wierzchnią część kajzerek. Delikatnie wydrążamy środek, uważając aby nie przedziurawić spodu i boków bułki.



Wydrążone kajzerki smarujemy w środku roztopionym masłem. Posypujemy świeżym tymiankiem. Dodajemy kawałki szynki (kiełbasy lub boczku) i ostrożnie wbijamy jajko. Jak widać, moje jajko okazało się podwójne i jedno żółtko mi się rozwaliłoJ Powtarzamy do wykorzystania i napełnienia wszystkich kajzerek.  



Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej kajzerki i pieczemy ok. 10-12 minut (do ścięcia białka). 
Ok. 1-2 minuty przed wyjęciem gotowych bułek, posypujemy je startym serem oraz szczypiorkiem.

Po wyjęciu posypujemy gotowe jajka solą i pieprzem.


Voilà! Smacznego,
Weronika

8 komentarzy:

  1. Śniadanie mistrzów ;-)
    Również robiłam -to wiem :-)

    Pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonały "śniadaniowy" pomysł:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda super, i pewnie tak smakuje, muszę kiedyś spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka :) Zrobiłam dzisiaj, Danuta stwierdziła, że superowe śniadanko :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłam dziś na śniadanie:D Moja córa jadłaa.. az jej sie "uszy trzęsły":D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że jej smakowało :))

      Usuń