czwartek, 16 października 2014

Zupa-krem z dyni

Jesień w pełni co widać nie tylko za oknem, ale i na bazarku, gdzie królują typowo jesienne warzywa i owoce.
Jednym z warzyw na które czekam niecierpliwie co roku jest dynia! Smaczna, tania, nisko kaloryczna a do tego tak zdrowa i bogata w witaminy i minerały!  Dynia to źródło witaminy A, witam z grupy B, oraz C. W swoim składzie zawiera wiele minerałów takich jak potas, fosfor, żelazo, magnez czy cynk, który szczególnie polecany jest dla mężczyzn J Dynia wpływa na nasze włosy, skórę i paznokcie, obniża ciśnienie, wpływa korzystnie na układ trawienny, sercowy czy moczowy. Dodatkowo ma działanie przeciwzapalne, wzmacniające organizm i układ odpornościowy, co jest szczególnie istotne podczas jesiennej aury za oknem.

Dynia ma wszechstronne zastosowanie, możemy przygotowywać z niej zupy, sosy, nadzienia np. do pierogów czy ravioli oraz dodawać do gulaszy czy wypieków. Doskonale nadaje się także do marynowania i przygotowywania z niej przetworów.

Tym razem bardzo prosta ale smaczna zupa-krem z dyni. Dodatkowo przepis został wzbogacony w przyprawę curry, imbir oraz pieprz cayenne, dzięki czemu zupa mocno rozgrzewa i do tego cudownie smakuje.
Polecam wam gorąco na coraz chłodniejsze dni i wieczory!

Zupa-krem z dyni
Składniki:
- 1 dynia (u mnie waga 1,6 kg)
- 2 spore ziemniaki
- 2 większe lub 3 mniejsze cebulki szalotki
- 2 ząbki czosnku
- kilka łyżek oliwy z oliwek
- 1 domowa bulionetka (lub 1 kostka rosołowa; w wersji vege wywar z warzyw lub kostka warzywna)
- 2-3 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1-2 łyżeczki pieprzu cayenne (ilość w zależności od waszych upodobań)
- szczypta cynamonu
- sól
- pieprz biały
- śmietana (opcjonalnie)
- nitki chilli (do dekoracji, opcjonalnie)




Dynię kroimy na kawałki i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w kostkę.
Ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę.
Cebulkę obieramy i  kroimy w kostkę.
Czosnek obieramy i kroimy w plasterki.

Do dużego garnka (musi pomieścić wszystkie składniki:) wlewamy kilka łyżek oliwy z oliwek. Rozgrzewamy go, a następnie wrzucamy pokrojoną cebulę. Chwilę smażymy, po czym dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Smażymy ok. minuty po czym dodajemy pokrojoną w kostkę dynię oraz ziemniaki. Mieszamy i smażymy ok. 5 minut.

Do przesmażonych warzyw dolewamy wodę - tak do min. ¾ wysokości warzyw. Gotujemy do miękkości ok. 20-30 minut w zależności od tego, jak dużą mamy kostkę dyni i ziemniaków. W czasie gotowania dynia w większości powinna się rozpaść.

Pod koniec gotowania dodajemy domową bulionetkę (lub kostkę rosołową).

Zdejmujemy z ognia i dostawiamy na bok, aby zupa chwilę ostygła. Następnie miksujemy ją na gładką masę za pomocą blendera.
Ponownie zagotowujemy zupę i dosypujemy curry, pieprz cayenne, imbir szyptę cynamonu. Mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku.

Jeśli zupa jest dla Was za gęsta, możecie rozrzedzić ją poprzez dolanie wody lub mleka.

Podanie:
Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami (np. z grzankami, groszekiem ptysiowym, prażonymi pestkami dyni) lub po prostu samą. 
Voilà! Smacznego,
Weronika

Rozgrzewające (wege) dania EDYCJA IISmaczna Jesień

2 komentarze: