Jesień w pełni co widać nie tylko za
oknem, ale i na bazarku, gdzie królują typowo jesienne warzywa i owoce.
Jednym z warzyw na które czekam
niecierpliwie co roku jest dynia! Smaczna, tania, nisko kaloryczna a do tego
tak zdrowa i bogata w witaminy i minerały! Dynia to źródło witaminy A, witam z grupy B, oraz
C. W swoim składzie zawiera wiele minerałów takich jak potas, fosfor, żelazo,
magnez czy cynk, który szczególnie polecany jest dla mężczyzn J
Dynia wpływa na nasze włosy, skórę i paznokcie, obniża ciśnienie, wpływa korzystnie
na układ trawienny, sercowy czy moczowy. Dodatkowo ma działanie przeciwzapalne,
wzmacniające organizm i układ odpornościowy, co jest szczególnie istotne podczas
jesiennej aury za oknem.
Dynia ma wszechstronne zastosowanie,
możemy przygotowywać z niej zupy, sosy, nadzienia np. do pierogów czy ravioli
oraz dodawać do gulaszy czy wypieków. Doskonale nadaje się także do marynowania
i przygotowywania z niej przetworów.
Tym razem bardzo prosta ale smaczna
zupa-krem z dyni. Dodatkowo przepis został wzbogacony w przyprawę curry, imbir oraz
pieprz cayenne, dzięki czemu zupa mocno rozgrzewa i do tego cudownie smakuje.
Polecam wam gorąco na coraz chłodniejsze
dni i wieczory!
Zupa-krem z dyni
Składniki:
- 1 dynia (u mnie waga
1,6 kg)
- 2 spore ziemniaki
- 2 większe lub 3
mniejsze cebulki szalotki
- 2 ząbki czosnku
- kilka łyżek oliwy z
oliwek
- 1 domowa bulionetka (lub
1 kostka rosołowa; w wersji vege wywar z warzyw lub kostka warzywna)
- 2-3 łyżeczki curry
- 1 łyżeczka mielonego
imbiru
- 1-2 łyżeczki pieprzu cayenne (ilość w zależności od waszych upodobań)
- szczypta cynamonu
- sól
- pieprz biały
- śmietana (opcjonalnie)
- nitki chilli (do
dekoracji, opcjonalnie)
Dynię
kroimy na kawałki i obieramy ze skórki. Następnie kroimy w kostkę.
Cebulkę
obieramy i kroimy w kostkę.
Czosnek
obieramy i kroimy w plasterki.
Do
dużego garnka (musi pomieścić wszystkie składniki:) wlewamy kilka łyżek oliwy z
oliwek. Rozgrzewamy go, a następnie wrzucamy pokrojoną cebulę. Chwilę smażymy,
po czym dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Smażymy ok. minuty po czym
dodajemy pokrojoną w kostkę dynię oraz ziemniaki. Mieszamy i smażymy ok. 5 minut.
Do
przesmażonych warzyw dolewamy wodę - tak do min. ¾ wysokości warzyw. Gotujemy do
miękkości ok. 20-30 minut w zależności od tego, jak dużą mamy kostkę dyni i
ziemniaków. W czasie gotowania dynia w większości powinna się rozpaść.
Pod
koniec gotowania dodajemy domową bulionetkę (lub kostkę rosołową).
Zdejmujemy z ognia i dostawiamy na bok, aby zupa chwilę ostygła. Następnie miksujemy
ją na gładką masę za pomocą blendera.
Ponownie
zagotowujemy zupę i dosypujemy curry, pieprz cayenne, imbir szyptę cynamonu.
Mieszamy, solimy i pieprzymy do smaku.
Jeśli
zupa jest dla Was za gęsta, możecie rozrzedzić ją poprzez dolanie wody lub
mleka.
Podanie:
Podajemy
na ciepło z ulubionymi dodatkami (np. z grzankami, groszekiem ptysiowym, prażonymi pestkami dyni) lub po prostu samą.
Voilà! Smacznego,
Weronika
uwielbiam krem z dyni!
OdpowiedzUsuńja też !
Usuń