Jak zrobić domowy przecier pomidorowy? 3 szybkie, proste i niezawodne sposoby na zrobienie przecieru
We wcześniejszym
wypisie dowiedzieliśmy się jak wybierać i gdzie kupować idealne pomidory na
przecier (wpis znajdziecie klikając >TU<).
Skoro wiemy już, jak
wybrać najlepsze produkty, pora wprowadzić wiedzę w czyn i zabrać się za
przygotowywanie przepysznych i pachnących domowych przecierów pomidorowych.
Poniżej znajdziecie 3
niezawodne sposoby na szybkie pomidory oraz dwie najpopularniejsze metody pasteryzacji,
które pomogą Wam zachować smak lata na dłużej!
Przedstawione przepisy
i sposoby stanowią bazową formą przecierów pomidorowych, które są uniwersalne i
możecie wykorzystać je do wszystkiego.
Na etapie gotowania
możecie od razu wzbogacić przygotowany przecier, dodając do niego np. sól, pieprz, czosnek, imbir, chilli lub
ulubione zioła.
Dzięki temu sięgając po
słoik w przyszłości, będziecie mieli gotową bazę na przykład sosu do makaronu :)
3 niezawodne sposoby na udany przecier pomidorowy
3 niezawodne sposoby na udany przecier pomidorowy
1. SPOSÓB NR 1 – PRZECIERANE POMIDORY
Składniki:
-
dowolna ilość pomidorów odmiany według upodobań
Potrzebujesz:
duży garnek, miskę, durszlak, drewnianą pałkę do przecierania, słoiki
Przygotowanie:
Pomidory
dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, wycinamy zielone szypułki. Przekładamy do
dużego garnka.
Stawiamy
na palnik i czekamy aż pomidory puszczą sok, mieszamy.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 30-40
min do rozgotowania pomidorów. W czasie gotowania kilka razy mieszamy.
Ugotowane
pomidory przecieramy za pomocą durszlaka oraz drewnianej pałki, dzięki czemu
pozbędziemy się skórek oraz pestek.
Pulpę
pomidorową przecieramy do momentu, aż w durszlaku zostaną same cieniutkie
skórki i pestki.
Przecier
wstawiamy ponownie na palnik i zagotowujemy. Jeśli pulpa jest dla Ciebie za
rzadka, gotuj ją do momentu odparowania wody i uzyskania pożądanej gęstości.
Gorący
przecier przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.
2. SPOSÓB NR 2 MIELONE POMIDORY
Składniki:
-
dowolna ilość pomidorów odmiany według upodobań
Potrzebujesz:
maszynkę do mielenia mięsa, duży garnek, słoiki
Przygotowanie:
Pomidory
dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, wycinamy zielone szypułki.
Mielimy
pomidory razem ze skórką i pestkami za pomocą maszynki do mielenia mięsa.
Przelewamy
do garnka, wstawiamy na palnik i doprowadzamy do wrzenia.
Jeśli
przecier jest dla Ciebie za rzadki, gotuj go do momentu odparowania wody i
uzyskania pożądanej gęstości.
Gorący
przecier przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.
Uwaga: tak przygotowany przecier
możecie także przetrzeć przez sitko do pozbycia się resztek pestek.
3. SPOSÓB NR 3 BLENDOWANE POMIDORY
Składniki:
-
dowolna ilość pomidorów odmiany według upodobań
Potrzebujesz: duży
garnek, blender, słoiki
Przygotowanie:
Pomidory
dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, wycinamy zielone szypułki. Przekładamy do
dużego garnka.
Całość dokładnie miksujemy za pomocą ręcznego blendera.
Gotową pulpę wstawiamy na palnik i doprowadzamy
do wrzenia.
Jeśli
przecier jest dla Ciebie za rzadki, gotuj go do momentu odparowania wody i
uzyskania pożądanej gęstości.
Gorący
przecier przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.
Uwaga: tak przygotowany przecier możecie także przetrzeć przez sitko do pozbycia się resztek pestek.
PASTERYZACJA
Pasteryzacja
to sposób, który pozwoli nam na przechowywanie przetworów długo, bez
konieczności trzymania ich w lodówce.
Poniżej
przedstawiam dwa najpopularniejsze sposoby na pasteryzację: na mokro (przyda
się, kiedy mamy mniejszą ilość przetworów) oraz na sucho
(świetna przy większej ilości przetworów).
1.
PASTERYZACJA
NA MOKRO W GARNKU
Duży
garnek wykładamy bawełnianą ściereczką, wkładamy przestudzone słoiki tak, aby
nie stykały się ze sobą.
Zalewamy wodą do ¾ wysokości. Doprowadzamy do wrzenia
i pasteryzujemy na niedużym ogniu ok. 20 min.
Wyjmujemy i odstawiamy do góry
dnem do całkowitego wystudzenia.
2. PASTERYZACJA
NA SUCHO W PIEKARNIKU
Napełnione
słoiki wkładamy do zimnego piekarnika, tak aby nie stykały się ze sobą.
Piekarnik rozgrzewamy do 120-130st C i pasteryzujemy przetwory ok. 40 minut.
Wyłączamy
piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy słoiki do częściowego wystudzenia.
Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
Komentarze
Prześlij komentarz