3 proste sposoby na domowy przecier pomidorowy

Jak zrobić domowy przecier pomidorowy? 3 szybkie, proste i niezawodne sposoby na zrobienie przecieru
We wcześniejszym wypisie dowiedzieliśmy się jak wybierać i gdzie kupować idealne pomidory na przecier (wpis znajdziecie klikając >TU<).
Skoro wiemy już, jak wybrać najlepsze produkty, pora wprowadzić wiedzę w czyn i zabrać się za przygotowywanie przepysznych i pachnących domowych przecierów pomidorowych.
Poniżej znajdziecie 3 niezawodne sposoby na szybkie pomidory oraz dwie najpopularniejsze metody pasteryzacji, które pomogą Wam zachować smak lata na dłużej!
UWAGA:
Przedstawione przepisy i sposoby stanowią bazową formą przecierów pomidorowych, które są uniwersalne i możecie wykorzystać je do wszystkiego.
Na etapie gotowania możecie od razu wzbogacić przygotowany przecier, dodając do niego  np. sól, pieprz, czosnek, imbir, chilli lub ulubione zioła.
Dzięki temu sięgając po słoik w przyszłości, będziecie mieli gotową bazę na przykład sosu do makaronu :)

3 niezawodne sposoby na udany przecier pomidorowy
1.      SPOSÓB NR 1 – PRZECIERANE POMIDORY
Składniki:
- dowolna ilość pomidorów odmiany według upodobań
Potrzebujesz: duży garnek, miskę, durszlak, drewnianą pałkę do przecierania, słoiki

Przygotowanie:
Pomidory dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, wycinamy zielone szypułki. Przekładamy do dużego garnka.
Stawiamy na palnik i czekamy aż pomidory puszczą sok, mieszamy.  
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 30-40 min do rozgotowania pomidorów. W czasie gotowania kilka razy mieszamy.

Ugotowane pomidory przecieramy za pomocą durszlaka oraz drewnianej pałki, dzięki czemu pozbędziemy się skórek oraz pestek.
Pulpę pomidorową przecieramy do momentu, aż w durszlaku zostaną same cieniutkie skórki i pestki.

Przecier wstawiamy ponownie na palnik i zagotowujemy. Jeśli pulpa jest dla Ciebie za rzadka, gotuj ją do momentu odparowania wody i uzyskania pożądanej gęstości.

Gorący przecier przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.


2.      SPOSÓB NR 2 MIELONE POMIDORY
Składniki:
- dowolna ilość pomidorów odmiany według upodobań
Potrzebujesz: maszynkę do mielenia mięsa, duży garnek, słoiki

Przygotowanie:
Pomidory dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, wycinamy zielone szypułki.
Mielimy pomidory razem ze skórką i pestkami za pomocą maszynki do mielenia mięsa.
Przelewamy do garnka, wstawiamy na palnik i doprowadzamy do wrzenia.
Jeśli przecier jest dla Ciebie za rzadki, gotuj go do momentu odparowania wody i uzyskania pożądanej gęstości.

Gorący przecier przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.

Uwaga: tak przygotowany przecier możecie także przetrzeć przez sitko do pozbycia się resztek pestek.


3.      SPOSÓB NR 3 BLENDOWANE POMIDORY
Składniki:
- dowolna ilość pomidorów odmiany według upodobań
Potrzebujesz: duży garnek, blender, słoiki

Przygotowanie:
Pomidory dokładnie myjemy, kroimy na ćwiartki, wycinamy zielone szypułki. Przekładamy do dużego garnka. 
Całość dokładnie miksujemy za pomocą ręcznego blendera.

Gotową pulpę wstawiamy na palnik i doprowadzamy do wrzenia. 
Jeśli przecier jest dla Ciebie za rzadki, gotuj go do momentu odparowania wody i uzyskania pożądanej gęstości.

Gorący przecier przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.

Uwaga: tak przygotowany przecier możecie także przetrzeć przez sitko do pozbycia się resztek pestek.
PASTERYZACJA
Pasteryzacja to sposób, który pozwoli nam na przechowywanie przetworów długo, bez konieczności trzymania ich w lodówce.
Poniżej przedstawiam dwa najpopularniejsze sposoby na pasteryzację: na mokro (przyda się, kiedy mamy mniejszą ilość przetworów) oraz na sucho (świetna przy większej ilości przetworów).

1.      PASTERYZACJA NA MOKRO W GARNKU
Duży garnek wykładamy bawełnianą ściereczką, wkładamy przestudzone słoiki tak, aby nie stykały się ze sobą. 
Zalewamy wodą do ¾ wysokości. Doprowadzamy do wrzenia i pasteryzujemy na niedużym ogniu ok. 20 min. 
Wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do całkowitego wystudzenia.

2.      PASTERYZACJA NA SUCHO W PIEKARNIKU
Napełnione słoiki wkładamy do zimnego piekarnika, tak aby nie stykały się ze sobą. 
Piekarnik rozgrzewamy do 120-130st C i pasteryzujemy przetwory ok. 40 minut.
Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy słoiki do częściowego wystudzenia. Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do góry dnem do całkowitego wystudzenia.

Komentarze