niedziela, 22 lutego 2015

Lunch boxy do pracy 1


Zdjęcie pobrano z:
http://noshandnourish.com/sites/nosugarsweetlife.com/files/styles/large/public/bento%20lunchbox.jpg?itok=f7hdLRH3

Lunch boxy. Ostatnio u nas temat numer jeden każdego popołudnia. Co zabrać ze sobą do pracy, żeby było szybko, zdrowo a do tego smacznie?

Większość czasu w ciągu dnia spędzamy w pracy, wiec musimy mieć siłę aby sprostać zawodowym oraz codziennym wyzwaniom. Nikomu nie trzeba przypominać, że jedzenie, a dokładniej zdrowe potrawy są podstawą naszego zdrowia. Nasuwa się więc pytanie, co zabrać ze sobą do pracy, aby się najeść, i żeby to co jemy było zdrowe? Mam na to prostą odpowiedź: przygotowywać lunch boxy w domu, dzień wcześniej. 

Wiele z Was powie: komu się chce, to zajmuje dużo czasu, wole kupić coś na szybko. Owszem, ja również czasami lubię zjeść drożdżówkę z budyniem, ale nie wyobrażam sobie aby jeść tak codziennie J Dodatkowo przygotowując jedzenie samemu w domu, dokładnie wiem co znajduje się w naszej potrawie. Kupując gotowe jedzenie w sklepie czy w restauracji nigdy nie wiemy co zostało dodane do naszej potrawy. Dodatkowo, codzienne jedzenie w restauracjach czy knajpkach może poważnie nadwyrężyć nasz domowy budżet.

Wbrew pozorom lunch boxy naprawdę można przygotować w krótkim czasie. Przygotowanie makaronu z domowym sosem pomidorowym, albo grillowanych piersi kurczaka z ryżem nie zajmuje dużo czasu. Jeśli nie chcemy gotować specjalnych potraw zawsze możemy przygotować większą ilość potrawy, którą jemy na obiad danego dnia, a to co zostanie zabrać ze sobą do pracy. Brzmi prosto? Bo przygotowanie lunch boxów takie właśnie jest ! J

Jeśli spodobała się Wam idea lunch boxów do pracy, to przemyślcie zakup specjalnych plastikowych pojemników. Dostępnych jest wiele różnych wzorów i rodzajów. Możemy wybierać spośród pojemników z przegródkami w różnych konfiguracjach, pojemnikach na zupy, na sałatki, na jogurty. Ceny też są różne, także wybierzcie to, co najbardziej Wam odpowiada J

Poniżej przedstawiam Wam kilka propozycji prostych lunch boxów, których przygotowanie nie zajmuje połowy dnia. Jeśli macie jakkolwiek pytania - śmiało piszcie w komentarzach lub w wiadomości.
A jakie są Wasze propozycje lunch boxów ? Może i ja się czymś zainspiruje J



                                                                              1. 
-           - Pieczona pierś z kurczaka
- brązowy ryż
- brokuły posypane czarnym sezamem
- kawałek cytrynki
Na deser: kawałek placka, ciasteczko, i żeby było zdrowo: bakalie J


2. 
    - Grillowane kawałki piersi z kurczaka (marynowane w soku z cytryny, czosnku, rozmarynie, pieprzu, soli, z dodatkiem 1 łyżki zalewy z suszonych pomidorów)
- ryż (gotowany z dodatkiem kurkumy i liści curry)
- sałatka (mieszanka sałat, oliwki, rzodkiewka)
- sos a’la vinegrette (oliwa z oliwek, olej lniany, olej z orzeszków ziemnych, ocet jabłkowy, musztarda, zioła prowansalskie)
- ćwiartka limonki
- dymka do posypania


3.
   - grillowana pierś z kurczaka z curry (dla T. dodatkowo z chilli)
- brązowy ryż
- Pomidor z sosem/ brokuły
- ćwiartka limonki
- na deser: ciasteczko zbożowe, kawałek gorzkiej czekolady, bakalie; banan mandarynka


4.
U dołu:
-    - Panierowane, grillowane tofu (marynowane w sosie sojowym, świezżym imbirze, czosnku i pieprzu)
- kuskus z warzywami (podsmażona cebulka i papryka) i ziołami (natka pietruszki, curry, czosnek niedźwiedzi, zioła prowansalskie, odrobina słodkiej papryki, sól, pieprz)
- sałatka (mieszanka sałat i pomidor) z sosem (oliwa z oliwek, ocet jabłkowy, zioła prowansalskie)

U góry:
- panierowana grillowana ryba (posypana pieprzem pomarańczowym i solą)
- ziemniaczki
- surówka z marchewki i jabłka, doprawiona sokiem z limonki
Na deser: banan i mandarynka

5.    
            Porcje mistrzowskie, bo duże piersi z kurczaka J
- gotowana na parze pierś z kurczaka (faszerowana bananem i serem gorgonzola)
- brązowy ryż z odrobiną curry
- karmelizowana marchewka
Na deser: domowe ciasto ze śliwkami (które piekłam dziś)
Przepis na domowe ciasto ze śliwką znajdziecie klikając TU


6.
- pulpeciki gotowane na parze z dodatkiem sosu na bazie soku z pomarańczy
- puree ziemniaczane z koperkiem
- sałatka (mieszanka sałatka z paskami burka, kawałki pomarańczy) z pomarańczowym sosem a’la vinegrette (sos z pomarańczy, musztarda, oliwa, rozmaryn)
- na deser (nie zmieścił się w kadrze): domowy placuszek, dla T. banan dla mnie jabłko.


7.
  - curry z kurczaka z mlekiem kokosowym
- gotowany ryż
- na deser: dla mnie jabłko, dla T. banan
Przepis na curry z kurczakiem znajdziecie klikając TU


8.  
    - makaron z sosem bolognese i parmezanem
- na deser: banan i mandarynka


9.
 - sushi (łosoś, papryka, ogórek, dymka, czarny sezam)
- sos sojowy
Przepis na moje sushi znajdziecie klikając TU


10.
  - duszony kurczak z warzywami z lekką nutką azjatycką
- gotowany ryż (z dodatkiem ulubionych przypraw)
- nieobecny na zdjęciu kiszony ogórek


11.
 - makaron papardelle
- domowe pesto
- wędzony łosoś
Przepis na domowe pesto z bazylii znajdziecie klikając TU

Voilà! Smacznego,
Weronika

2 komentarze: